Nader hjælper kvinder ud af tvangsægteskaber i Gellerup: - Vi har igangværende sager

Tvangsægteskaber og social kontrol i familier med indvandrerbaggrund finder også sted i det skjulte i Aarhus Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den frivillige organisation, som Nader Ashkani har stiftet, forbereder i øjeblikket deres næste aktion i Gellerupparken.

Det er med en vis frygt, at Nader Ashkani går rundt i Gellerupparken i det vestlige Aarhus.

- Man skal desværre holde mere øje, når man går i de her områder, og det er dybest set ret trist, lyder det fra ham til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er stifter af den frivillige organisation "Ny Identitet", som hjælper kvinder ud af tvangsægteskaber. I de værste tilfælde ved at befri kvinderne fra de hjem, som de er fanget i. Noget, som i følge Nader Ashkani er sket flere gange i Gellerupparken.

- Jeg kan selvfølgelig af sikkerhedsmæssige årsager ikke gå i detaljer omkring de enkelte sager, men jeg kan sige, at vi har igangværende sager fra området, fortæller han.

147 henvendelser i Aarhus kommune

I 2017 oprettede Aarhus Kommune et særligt team for æresrelaterede konflikter, som blandt andet skal afhjælpe vold, overgreb og undertrykkelse.

Ifølge et notat fra Aarhus Kommune, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i, så har kommunen siden 2017 fået 147 henvendelser om negativ social kontrol. Heraf 20 henvendelser om tvangsægteskaber.

Indtil videre har det dog ikke være muligt at få Aarhus Kommune til at uddybe de 147 henvendelser og dermed også de 20, der handler om tvangsægteskaber. Men i følge Tina Magaard, der blandt andet forsker i social kontrol, så er det overvejende sandsynligt, at sagerne skal findes i Aarhus' etniske mindretal.

- Der er en vilje til at sørge for, at de unge mennesker ikke bliver for danske og ikke tager for meget at den danske ungdomskultur til sig, siger hun til TV2 ØSJYLLAND.

Kunne være flere sager

Det er tre år siden Aarhus Kommune oprettede den særlige indsats, og derfor er 147 henvendelser, i følge Jens Espensen, der er tidligere politikommissær i netop Aarhus Vest, ikke nok.

Han mener, at antallet af henvendelser til Aarhus Kommune kunne have været væsentlig højere, hvis kvinderne i tvangsægteskaberne havde mere tillid til de systemer, som er sat i verden for at hjælpe dem.

- Ikke nok med, at de ikke rigtig ved, hvor de skal gå hen, så har jeg også indtrykket af, at når de så går et sted hen, så ved dem, som modtager dem, ved den første henvendelse, nogle gange heller ikke altid 100 procent, hvordan det lige er, at man takle de her problemer, og hvordan de sender dem videre, forklarer han.

Og det styrker mistilliden til systemet, mener han.

Indsatsen skal evalueres

Venstres byrådsmedlem Almaz Mengesha er også bekymret over Aarhus Kommunes håndtering af problematikken. Derfor har hun stillet 11 spørgsmål om social kontrol og tvangsægteskaber til kommunen.

- Jeg har brug for at blive betrygget i, at vi ikke efterlader den her gruppe, siger hun til TV2 ØSYJYLLAND og fortsætter:

- Når jeg konkret spørger ind til, hvad det er for nogle indsatser, som vi gør, så kan jeg se i rådmandens besvarelser, at det meget handler om, at man orienterer sig ind imod sin egen organisation og forsøger at  klæde vores medarbejdere på i forhold til indsatsen. Det bekymrer mig, fordi jeg gerne vil have, at indsatsen retter sig ud mod de her unge mennesker og knap så meget ind i vores egen organisation.

I følge rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Kristian Würtz, så gør man allerede en stor indsats for at indfange de kvinder, der lever i tvangsægteskaber, men han erkender, at det selvfølgelig skal undersøges, om noget i indsatsen kan forbedres.

- Vi har aftalt mellem de partier, der satte den her indsats i gang, at den skal evalueres, og den evaluering kommer her til efteråret, og det er jo så et godt tidspunkt til også at diskutere, om der skal mere til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her