Nu skal dødsulykker stoppes

Alkohol, mørke og kulde gør det endnu farligere at falde i vandet. Kommune, brandvæsen og natteliv går sammen i kampen mod drukneulykker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Arkivfoto. Foto: Øxenholt Foto

Det er julefrokostsæson, og for mange er en tro følgesvend en bytur med promiller i blodet.

Sidstnævnte betyder nedsat motorik og dømmekraft - og det kan være en farlig cocktail, hvis man begiver sig alene ud i natten langs vandet.

Det er budskabet i en kampagne fra Østjyllands Brandvæsen, Aarhus Kommune og Restauratørnetværket i Aarhus.

Der er opsat urinaler tre steder på Åboulevarden og et sted på Hack Kampmanns Plads i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune

- Mørke og kulde gør det endnu farligere at falde i vandet. Sørg derfor for at følges med nogen, når du skal hjem fra festlighederne og pas godt på familie, venner og kollegerne, når I for eksempel skal hjem fra en julefrokost. 

- Er du nødt til selv at gå hjem, så bør du holde afstand til havn og å, siger Søren Møller, beredskabsinspektør hos Østjyllands Brandvæsen, i en pressemeddelelse.

Gå ikke alene i natten

Det seneste år har Østjyllands Brandvæsen haft 17 udkald til meldinger om personer i fare ved Aarhus Havn, søer og å. Selvom kommunen nu har opsat flere hegn, redningsstiger og -kranse, kameraer og mere belysning langs vandet, er det ikke nok til at undgå ulykker, mener de. 

- Derfor er det vigtigt, at vi også passer på os selv og hinanden, siger Nicolaj Bang, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. 

Hvad skal du gøre, hvis der sker en ulykke?

Hvis du falder i vandet:

  • Bevæg dig mindst muligt

  • Bevar roen, mens du råber på hjælp

  • Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet

Hvis du ser eller hører en person i vandet:

  • Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i

    nærheden

  • Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer

  • Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende

    til nærmeste redningsstige

Kilde: Aarhus Kommune

Ifølge kommunen er ofret oftest alene, når der sker en drukneulykke i forbindelse med en bytur. Det er oftest unge mænd, der falder i vandet på vej hjem fra en fest eller bytur. Analyser fra TrygFonden viser, at flere drukneulykker sker i forbindelse med, at mænd tisser i vandet. Derfor er der opstillet urinaler langs å og havn i kampagneperioden.

I forbindelse med kampagnen har dørmænd på barer og natklubber langs Åboulevarden været på kursus i, hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude, og man skal redde en person op af vandet. Derudover uddeler de ølbrikker og falske tatoveringer med budskabet i nattelivet.

Det er tredje år, at kommunen, brandvæsenet og nattelivet afvikler kampagnen. 

VIDEO: Falder man i vandet, mister man hurtigt kontrollen. TV2 ØSTJYLLANDs journalist Emil Borup Rokkjær sprang i marts i Aarhus Havn for at undersøge, hvad der sker med kroppen i iskoldt vand:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her