Social kontrol: Flugt, frygt og vold - men mange kan ikke finde hjælpen

En ny evaluering af indsatsen mod social kontrol tegner et dystert billede. Særligt unge bliver udsat for pres, vold og nogle må endda flygte fra sin familie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Arkivfoto: Unge henvender sig, fordi de har været udsat for psykisk og fysisk vold. Foto: Colourbox

Team for Æresrelaterede Konflikter (TÆK) har de seneste tre år stået for at håndtere sager om social kontrol i Aarhus Kommune. 

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet problemerne med social kontrol,  men en ny evaluering viser, hvor galt, det reelt står til. 

Særligt blandt unge op til 30 år, som er dem, der oftest henvender sig til myndighederne på grund af social kontrol. 

De må ikke have en kæreste, de bliver udsat for pres og sociale restriktioner. Nogle er ufrivilligt i udlandet, andre er på flugt fra sin familie. Fysisk og psykisk vold. 

Siden august 2016 har TÆK registreret 153 henvendelser om social kontrol, og det vidner om, at der fortsat er meget arbejde, der skal gøres, siger Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz. 

- På den ene side er det jo meget positivt, at alle disse sager er samlet op af et specialiseret team af konsulenter, der ved hvordan man håndterer den slags situationer, Kristian Würtz i en udtalelse i forbindelse med evalueringen. 

Men der stopper de positive takter. 

- Omvendt er det stærkt bekymrende, at der tilsyneladende bliver ved med at findes eksempler på sådanne tilfælde her i Aarhus. Derfor er vi nu nødt til at spørge os selv, om der findes alvorlige sager, som vi ikke bliver bekendt med, og om vi kan gøre mere for at forhindre dem, siger Kristian Würtz.

Onsdag eftermiddag behandlede forligspartierne evalueringen, og de blev efterfølgende enige om at bede forvaltningen udarbejde en række nye konkrete initiativer i kampen mod negativ social kontrol. 

Kender ikke TÆK

I evalueringen kan man læse, at på trods af, at TÆK har eksisteret siden 2017 har en lang række samarbejdspartnere, som skal henvise borgere, der bliver udsat for social kontrol, svært ved at finde TÆK. Eller også kender de dem slet ikke. 

- Et gentagende tema i interviewene var synlighed og tilgængelighed. De interviewede samarbejdspartnerne havde alle haft udfordringer med at finde frem til TÆK; én kunne huske en tidligere kollega, der var skiftet til TÆK, én havde et postkort fra indsatsen liggende, og én fortalte om en kollega, der havde hørt lidt om indsatsen, og de endte med at finde TÆK via en google-søgning. De adspurgte vurderede desuden, at der generelt var et begrænset kendskab til TÆK i deres respektive afdelinger. 

I evalueringen anbefales, at der laves en plan for at promovere indsatsen igen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her