Tina rejste på tværs af verden for at arbejde her
Tina Makhmalchi er taget fra Iran til Danmark for at arbejde som sygeplejerske. Regeringen vil fremover gøre det lettere for personer som hende at komme til Danmark og arbejde.
I sin blå arbejdsuniform går 29-årige Tina Makhmalchi fra patient til patient på afdelingen for lever-, mave- og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Hun arbejder som sygeplejerske, og hun er en af dem, som regeringen og Danske Regioner meget gerne ser flere af.
Hun er nemlig opvokset og uddannet sygeplejerske i Iran, men har nu skiftet hjemlandet ud med en tilværelse som sygeplejerske i Danmark.
- Jeg er glad for mit arbejde, så jeg forestiller mig ikke, at jeg skal arbejde i andre lande, siger Tina Makhmalchi til TV2 Østjylland.
Egentlig havde hun planer om at rejse til Canada for at arbejde, da hun i forvejen kendte flere, der havde taget den tur. Hun fandt dog ud af, at det er en særdeles tidskrævende proces, og så faldt hun i stedet over et link på nettet.
Her stod der, at Danmark manglede sygeplejersker, og så var kursen ellers sat mod Danmark, hvor arbejdsforholdene er bedre end i hjemlandet.
- På en vagt i Iran skal man passe mange patienter, og det betyder, at man hele tiden føler sig presset og stresset. Samtidig er lønnen ikke særlig god, siger Tina Makhmalchi.
Kom til Danmark i 2020
I 2016 fik Tina Makhmalchi sin uddannelse i Teheran, og efterfølgende arbejdede hun på akutafdelingen på to hospitaler for at få tingene til at køre rundt. Det er lidt af et arbejdspres, og derfor var det også familie og venner, der opfordrede hende til at søge mod udlandet, hvis hun fortsat skulle arbejde som sygeplejerske.
Hun landede i Danmark i sommeren 2020, og to måneder senere var hun i gang med den påkrævede sprogskole. Det tog 16 måneder for hende at gennemføre, hvorefter hun gik i gang med en evalueringsansættelse på den afdeling, hvor hun også arbejder i dag.
- Jeg kendte de medicinske udtryk på farsi og på engelsk, så det har været svært at lære, men kollegerne har været virkelig søde og tålmodige, så jeg ikke føler mig stresset, siger Tina Makhmalchi.
I september 2022 fik hun sin endelige autorisation i Danmark, så hun officielt kan kalde sig sygeplejerske.
Antallet af ansøgninger eksploderer
Interessen for at blive sygeplejerske i Danmark eksploderet.
I 2016 søgte 170 udenlandske sygeplejersker om dansk autorisation, mens det tal i 2021 var oppe på 1.190 personer. Det viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Ved de 170 fordelte det sig nærmest ligeligt mellem europæiske ansøgere og personer fra tredjelande, mens den europæiske søgning i 2021 kun udgjorde 110 af de 1.190 personer.
Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at den eksplosive stigning blandt andet skyldes, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration tilføjede sygeplejersker til en positivliste. Det vil sige, at en ansøger kan opnå opholdstilladelse i tre år, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at ansøgerens uddannelse grundlæggende svarer til den danske pendant.
63 procent af ansøgerne i 2021 kom fra Iran.
Med torsdagens akutplan håber regeringen og Danske Regioner at gøre processen med at blive godkendt endnu kortere.
Kommer man fra EU, EØS eller Norden skal man lige nu ikke igennem sprogprøven, og det krav vil fremover også frafalde, når man som Tina Makhmalchi kommer fra et tredje land.
Kulturen er anderledes
Nu skal det være arbejdsgiverne, der vurderer, om de udenlandske sygeplejersker har de påkrævede sprogkundskaber. Det er også dem, der i forvejen vurderer, hvad en evalueringsansættelse skal indeholde.
Andreas Schlott, der er konstitueret oversygeplejerske på afdelingen for lever-, mave- og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital, ser dog gerne, at udenlandske sygeplejersker får mere specialiserede tilbud.
- Jeg efterspørger intensive sprogkurser til dem, der skal arbejde i vores sundhedsvæsen. De skal igennem et almindeligt kursus, men et intensivt kursus, hvor man lærer de medicinske termer vil være godt, siger Andreas Schlott, der for år tilbage selv er kommet til Danmark fra Tyskland.
Tina Makhmalchi oplever ikke de store forskelle i selve sygeplejen fra Iran til Danmark. Det er derimod mest i hierarkiet, som er markant fladere i Danmark.
- Man går mere op i patienternes livskvalitet i Danmark, og alle medarbejdere, uanset stilling, respekteres, siger hun.
Klare retningslinjer
Selvom regeringen og Danske Regioner nu vil smidiggøre processen med at få udenlandske sygeplejersker ud på danske hospitaler, har Tina Makhmalchi ikke oplevet processen som værende særlig kompliceret.
Hver gang man gennemfører ét af trinene på vej mod en dansk autorisation, får man nemlig en mail med, hvad man så skal gøre.
- Det tager tid - især hvis der er fejl eller mangler - men generelt er det ikke så kompliceret, siger hun.
Som nævnt er der ingen fastsatte krav til, hvad en evalueringsansættelse skal indeholde. I Tina Makhmalchis tilfælde fik hun tilknyttet to mentorer, som hun kunne læne sig op ad, og samtidig forsøgte de at udnytte hendes erfaringer som akutsygeplejerske.
Føler du godt, I kan sikre, at udenlandske medarbejdere er kvalificerede til arbejdet?
- Jeg kan ikke tale generelt, men i forhold til det enkelte forløb med Tina Makhmalchi, synes jeg godt, vi kan sikre, at hun kommer ud og fungerer som sygeplejerske, siger Pia Holm, der er uddannelsesansvarlig sygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.