Unge hærger bybusser: Chauffører er for bange til at gøre noget

Det er stort set på alle bybuslinjer i Aarhus, at grupper af unge terroriserer busser og skræmmer både personale og passagerer, siger arbejdsmiljørepræsentant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er på alle buslinjer, at unge teenagere laver ballade og uro, fortæller arbejdsmiljørepræsentant. Arkivfoto. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen - Ritzau Scanpix

'Hold din kæft, kælling, og pas dit rat!'

En udtalelse som denne er langt fra unormal, når Anita Nørgaard passer sit job som buschauffør i Aarhus. Hun oplever nærmest dagligt, hvordan større og mindre grupper af unge truer hende, ryger i busserne og ødelægger inventar.

I går fortalte TV2 ØSTJYLLAND historien om, at en familiefar er bange for at tage bybus 4A, fordi en gruppe unge drenge ofte skaber uro og laver ballade.

Og nu viser det sig, at det langt fra er et enestående tilfælde for bybusruten 4A, der kører mellem Brabrand og Tranbjerg eller Viby.

- Det sker overalt. Og i de fleste tilfælde, hvis vi beder de unge om at opføre sig ordentlig eller slukke cigaretterne, så sviner de os bare til, spytter på os og er ligeglade, siger fortæller Anita Nørgaard, der er arbejdsmiljørepræsentant hos Busselskabet Aarhus Sporvejes Station Syd, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi ved jo godt, at de unge kan gå med stikvåben, og vi ved aldrig, hvad deres reaktion er, hvis vi siger noget til dem.
Anita Nørgaard, arbejdsmiljørepræsentant

Hun fortæller, at det oftest er i eftermiddags- og aftentimerne, at ballademagerne dukker op, men at det er i bybusser i hele Aarhus.

- Det sker som oftest i de busser, der kører til Gellerup eller andre ghettoområder. Men det er generelt på alle linjer, jeg oplever det. Bare i sidste uge var der uro i busser, jeg kørte med både på linje 1A i Kolt, linje 2A og linje 11.

VIDEO: Chaufførerne i de gule bybusser i Aarhus skal finde sig i lidt af hvert på deres job. Indslaget er fra 29. januar i år.

Hun fortæller desuden, at det ikke kun er i hendes bus, men stort set alle chauffører, der oplever, at unge tyranniserer bybusser og truer både personale og passagerer. Som arbejdsmiljørepræsentant hører hun nemlig fra alle de kolleger, det går ud over.

- Jeg kan høre på alle mine kolleger, at de oplever det. Hvad enten det er rygning, truende adfærd eller generelt bare uro i bussen, så det er et kæmpe problem, siger hun.

Som chauffører står vi meget alene, og så er det, at mange ikke tør gøre noget. Men jeg håber på, at vi kan få en større opbakning og hjælp fra passagererne.
Anita Nørgaard, arbejdsmiljørepræsentant

Når buschauffører oplever uro eller utryghed i bussen, kan de melde det ind til Busselskabet, så de får et overblik over, hvor ofte ubehagelige episoder forekommer. I værre tilfælde kan de også kontakte politiet.

Derfor er man hos Aarhus Sporveje bekendt med problemet.

-  Der har de seneste måneder været uro og bøvl med grupper af unge, sagde HR- og kvalitetschef hos Busselskabet Aarhus Sporveje, Bjarne Larsen, i går til TV2 ØSTJYLLAND.

I denne situation spytter en passager en chauffør i hovedet.

Ifølge arbejdsmiljørepræsentanten er problemet langt større end det, Aarhus Sporveje kan se på antallet af indrapporteringer.

- Vores kolleger burde melde alle tilfælde ind, men mit indtryk er, at de føler, det er en ulige kamp, og der ikke er noget at gøre ved det. I stedet lukker chaufførerne bare øjnene, fordi de ikke tør tage kampen op, siger hun.

Busselskabet er klar over, at chaufførerne ikke altid kan stoppe situationerne selv.

Man sidder jo bare og håber på, at de snart skal af, fordi vi ved godt, at vi ikke kan gøre noget.
Anita Nørgaard, arbejdsmiljørepræsentant

- Det er forskelligt, hvor meget chaufførerne kan klare. Nogle beder folk om at forlade bussen, mens andre taler til dem over mikrofonen, og andre igen satser på, at det går over. Det kommer jo meget an på, hvor meget chaufførerne føler, de kan håndtere, sagde HR-chefen i går.

Aarhus Sporveje forventer ikke, at alle chauffører skal tage direkte kontakt til ballademagerne. HR-chefen understreger, at de ikke skal gøre noget, de ikke er trygge ved.

- Vi forsøger at lære dem, hvordan de skal agere ved uroligheder. Hvis de ikke er trygge ved selv at gribe ind, skal de ringe til politiet. Det er ikke nødvendigvis en god idé at forsøge at gribe ind i alle situationer, og chaufførerne er også forskellige, siger Bjarne Larsen.

Passagerer skal hjælpe

Arbejdsmiljørepræsentantens opfattelse er, at flere af buschaufførerne er direkte bange for, hvad der sker, hvis de siger noget til de urolige unge.

- Vi ved jo godt, at de unge kan gå med stikvåben, og vi ved aldrig, hvad deres reaktion er, hvis vi siger noget til dem. Så jeg kan godt forstå, at både chauffører og passagerer er utrygge, siger Anita Nørgaard.

Derfor håber hun på, at det kan hjælpe, hvis passagerne i bussen vil hjælpe til og støtte op om buschaufførerne, så uroen kan blive stoppet.

- Som chauffører står vi meget alene, og så er det, at mange ikke tør gøre noget. Men jeg håber på, at vi kan få en større opbakning og hjælp fra passagererne.

 

Selv om Anita Nørgaard er én af dem, der ikke er bange for at give de unge en reprimande, er hun alligevel ikke helt tryg ved situationen.

- Jeg kan godt mærke, at det berører mig. Man sidder jo bare og håber på, at de snart skal af, fordi vi ved godt, at vi ikke kan gøre noget, siger hun.

SSP: Vi samarbejder med Aarhus Sporveje

SSP i Aarhus Kommune har kendskab til flere af episoderne i bybusserne. Derfor samarbejder de tæt med Aarhus Sporveje, så de sammen kan finde en løsning.

- Det har været kendt, at der er opstået ubehagelige episoder i bybusserne fra tid til anden. Og der er kommet en lille stigning på det seneste, siger Jakob Klode, der er SSP-konsulent ved Aarhus Kommune.

SSP er:

SSP er et samarbejde mellem Socialforvaltning, Skole og Politi i forhold til hjælpe børn og unge under 18 år.

 

SSP kan kontaktes, hvis du er bekymret for unge eller grupper af unges adfærd. Det kan for eksempel være digitale krænkelser, misbrug, hærværk, uro og kriminalitet.

De går nu i gang med at få præciseret hvilke konkrete strækninger, det drejer sig om.

- Vi er nysgerrige på, hvilke buslinjer og hvilke tidspunkter det drejer sig om. Og så fortsætter vi med at være i dialog med Aarhus Sporveje, om hvordan vi skal håndtere sådanne sager, siger Jakob Klode, der er SSP-konsulent ved Aarhus Kommune.

Familiefar blev bange

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, for jeg vil gerne prøve at stoppe dem, men jeg er så bange for, at de kommer efter mig.

Sådan lød det i går fra en nervøs buspassager, der næsten dagligt gør brug af bybusruten 4A, som kører fra Brabrand til Tranbjerg og Viby. Han oplever alt for ofte, at en gruppe unge drenge tyranniserer bybussen.

I går blev det for meget for passageren, da han havde sine børn med i bussen.

- Jeg stod med mine to børn på otte og tolv år, som begyndte at græde, og jeg blev selv bange, så jeg ville hellere gå væk, sagde Ofer Attias til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er i bybus 4A, der kører mellem Brabrand og Tranbjerg, at Ofer Attias ofte ser unge drenge, der skaber uro.

Han fortalte, at de unge drenge var provokerende og truende over for både passagerer og buschaufføren og er ligeglade med bussens inventar.

- De begyndte at spytte på stole og vinduer, og de ryger cigaretter i bussen, smider skrald over det hele, og i går blev en gammel dame nødt til at flytte sig til et andet sæde, sagde han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her