Virksomhed holder lukket, selvom den kunne holde åbent: - Vi vil ikke udnytte det loophole
Beslutningen betyder, at virksomheden RaskRask mister en del af dens omsætning, og at nogle massører ikke tjener en krone. Det gælder blandt andet Rikke Hansen fra Aarhus.
Corona-restriktionerne har sat en stopper for mange erhvervsdrivende og deres forretning, da de ikke længere må holde åbent i deres fysiske butikker.
Det gælder blandt andet frisører, tatovører og massageklinikker samt øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som indebærer tæt fysisk kontakt med kunder.
Men der er et smuthul i lovgivningen. I følge den må de erhvervsdrivende nemlig fortsat gerne tage hjem i privaten og give kunderne ydelsen der, hvilket vi blandt andet har fortalt historien om frisøren Rikke, der helt lovligt gør, når hun klipper kunder i deres private hjem.
Netop det koncept er den aarhusianske massage-virksomhed RaskRask, kendt fra DR-programmet Løvens Hule, bygget op om. RaskRask er nemlig en online platform, hvor man kan bestille en personlig træner, yogainstruktør eller certificeret massør til sit eget hjem.
Alligevel har de valgt at lukke ned for bookinger frem til den 7. februar, selvom det reelt set ikke er ulovligt, at de tager hjem til kunderne.
- Vi kan godt forstå, at det er fristende, at tage hjem til folk, fordi der er mange, der har brug for at blive klippet, og vi oplever også, at der er mange, som gerne vil have massage, men vi har valgt at sige nej til det, siger direktør i RaskRask Albert Kirk til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi ser det som et utiltænkt hul i lovgivningen, at man kan det her. Der er så mange andre, der viser samfundssind og lukker ned, og vi vil ikke udnytte det loophole og udsætte borgere og massører for smitterisiko, siger han.
Krav og anbefalinger til serviceerhverv
- Alle serviceerhverv med tæt fysisk kundekontakt skal holde lukket fra den 21. december 2020 til den 7. februar 2021. Det gælder tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører og øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt med kunder.
- Praktisk og teoretisk køreskoleundervisning er ikke tilladt. Dette gælder dog ikke for undervisning, der er rettet direkte mod at bidrage til erhvervsmæssig transport af gods eller personer, eller mod at bidrage til et effektivt beredskab.
- Private praksisser og forretninger, som autoriserede sundhedspersoner driver eller er ansat i, må fortsat holde åbent. Dette gælder fx optikere, fysioterapeuter, tandlæger, fodterapeuter og bandagister. Er du på listen nedenfor (og dermed autoriseret), må du gerne holde åbent.
- Se listen over autoriserede sundhedspersoner på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside
- Lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som ikke indebærer tæt fysisk kontakt til kunder, må fortsat holde åbent. Det gælder fx ejendomsmæglere, advokatkontorer, banker, vekselvirksomheder, værksteder, renserier mv., hvor kunden kan aflevere sin cykel, bil, tøj mv. til en given tjenesteydelse.
Kilde: Virksomhedsguiden.dk
Omsætningen er gået i nul
Det betyder dog, at virksomheden lige nu må æde et stort tab. For på trods af hjælpepakker, så udgør kompensationen kun 20 procent af virksomheden tab.
- Vi er gået fra at have en omsætning på 1 million kroner om måneden til nu at have en omsætning på nul. Størstedelen af omsætningen går til massørerne, men for os er det stadigvæk 250.000, vi mister om måneden, og det er meget for os, siger Albert Kirk.
Ved første nedlukning i marts betød det, at de var nødsaget til at aflyse bookinger for 650.000 kroner. Det samme måtte de gøre, da de skærpede restriktioner kom i december måned.
Grunden til at de ikke mister mere skyldes hjælpepakkerne, og Albert Kirk tror også på, at virksomheden nok skal overleve. Blandt andet fordi, de lige nu arbejder på en ny satsning, hvor træning som eksempelvis yoga kan foregå online.
- Det kommer selvfølgelig til at koste os mange penge, men vi har mange kunder, der er glade for konceptet, og vi har været i gang i noget tid, så vi skal nok klare os igennem, og så er vi spændte på, hvad onlinetræning og yoga kan gøre. Det vil hjælpe os, hvis vi kan få omsætning på den måde, siger Albert Kirk.
Han er mere bekymret for massørerne.
- Jeg har mest ondt af vores massører, der mister deres omsætning. Det er ikke alle dem, som har mulighed for at få tilskud ved hjælpepakkerne, hvis de eksempelvis er helt nystartede eller arbejder deltid.
Ikke alle kan få del i hjælpepakkerne
Virksomheden har mere end 200 selvstændige certificerede massører tilknyttet, som kører ud til kunder over hele landet. Én af dem er Rikke Hansen fra Aarhus. Hun har normalt kunder i Aarhus C, Risskov og Aarhus Nord, men lige nu kan hun ikke køre ud til nogen som helst.
- Jeg har fået øjnene op for, at det ikke er smart kun at arbejde som selvstændig, lyder det fra hende til TV2 ØSTJYLALND.
Rikke tjener nemlig under 10.000 kroner om måneden, og det betyder, at hun ikke kan få del i hjælpepakkerne. Hendes omsætning er derfor lige nu nul.
- Der er en grænse for, hvor meget man kan holde til at massere. Jeg har valgt, at jeg vil lave noget, som jeg kan lide at lave, og så har jeg indrettet mit liv efter, at jeg ikke tjener så mange penge, siger hun og fortsætter:
- Jeg har dog været så heldig, at jeg har fået et vikarjob på en institution for udviklingshæmmede, så jeg tjener nogle penge. Hvis jeg ikke havde det, så kunne jeg i værste fald have været nødsaget til at lukket firmaet ned, fordi så ville jeg være nødt til at blive forsørget, og man kan ikke få kontanthjælp, når man har en virksomhed, forklarer hun.
Rikke tjener normalt omkring 8.000 kroner om måneden gennem RaskRask. Alligevel støtter hun op om RaskRasks beslutning om ikke sende massører hjem til folk lige nu.
- Jeg synes, det er det helt rigtige. Det er bare med at følge regeringens anbefalinger. Vi skal jo gerne have ryddet det her corona af bordet hurtigst muligt, og så må alle gøre en indsats, lyder det fra hende.