AGF-direktør: Det er sværere at bryde igennem i Aarhus
Ifølge AGF-direktøren er der markant hårdere betingelser for de unge spillere, hvis de skal slå igennem i AGF end i de fleste andre klubber
Noget der for alvor kan varme hjertet hos mange fodboldromantikere er, når en ung spiller fra egne rækker kæmper sig hele vejen op på klubbens førstehold og måske endda bliver en profil for klubben.
I alt er AGF's unge, egenudviklede spillere blot noteret for 99 spilleminutter til sammen i denne sæson, fordelt på tre spillere: Benjamin Hvidt, Alexander Ammitzbøll og Magnus Kaastrup. Til sammenligning havde Silkeborg IF hele seks spillere fra egen avl i startopstillingen i sidste rundes kamp mod Randers FC. Og har var spillere som blandt andre Jeppe Okkels, Gustav Dahl og Magnus Mattson ikke med.
Netop den begrænsende spilletid til AGF's egne talenter fik Fodbold med Horup-seeren Peter Tejsner Smedegaard til at spørge Jacob Nielsen, hvorfor AGF ikke giver de unge flere chancer end det er tilfældet.
- Det vil vi også gerne. Og jeg tror sådan set også, at de fodboldmæssige kvaliteter langt hen ad vejen er lige så gode, som de er mange andre steder. Men der er noget, der hedder, lad os kalde det en klub-DNA, en storklubs-DNA, nogle forventninger og et pres, forklarer AGF-direktøren i ugens udgave af debatprogrammet.
- Jeg er ikke sikker på, at de spillere, der er i Nordsjælland, at hvis du havde placeret dem i Aarhus, så tror jeg ikke, de havde slået til.
Et benhårdt pres i Aarhus
En af årsagerne til, at de unge spillere ikke får flere minutter i benene for AGF's førstehold skal findes i det pres, der hviler på klubben fra Fredensvang.
- Den mentale forskel der er på at lykkes i Aarhus eller større klubber er markant anderledes end i FC Nordsjælland. Og det er det jeg mener med DNA, det har de jo været dygtige til, og der er det anderledes (i AGF, red.)
- Hvis han tager op til AaB og oplever unge spillere få debut. Så kan de spille de første 20 kampe i AaB, fordi det er en del af hele det nordjyske DNA, at der bakker man op om den unge spiller.
- I Aarhus er det mere hårdt. Det er mere, nu kalder jeg det storklubs-agtigt. Tilskuerne klapper af dem, når de kommer ind og de er fantastiske over for dem og forguder dem. Men de er benhårde, nådesløse, når de laver fejlafleveringen. Og det er bare anderledes mekanismer.
Savner hårdheden
Noget af det, Jacob Nielsen savner, kan findes i det, han kalder for 'det gamle AGF'. En hårdhed der skal være med til at forberede spillerne på livet som førsteholdsspiller i AGF.
- Den der curlinggeneration... Det er jo fanme lige før, forældrene stadig bærer deres sportstaske, når de kommer ind på anlægget i U17. De følger dem virkelig meget, de bærer dem virkelig meget. Og det gjorde man ikke tidligere.
- Vi er stadig meget opmærksomme på, at de er hele mennesker, og vi har nogle fantastiske samarbejder med vores skoler, ESAA (Elite Sports Akademi Aarhus, red.) og så videre i Aarhus. Men hårdheden og den mentalitet, vi gerne vil kigge på, der tror jeg bare, det er sværere at bryde igennem i AGF, end det er i Silkeborg.
For en god ordens skyld skal det nævnes, at målmand Steffen Rasmussen og angriber Morten 'Duncan' Rasmussen også udviklet i AGF's egne rækker. De har tilsammen spillet 1575 minutter Superligabold denne sæson.
Udover Jacob Nielsen var direktørkollegerne fra AC Horsens, Randers FC og Silkeborg IF også gæster i ugens Fodbold med Horup. Se hele udsendelsen herunder!