Ny metode kan opdage kræft tidligt: Regionen er skeptisk

I Silkeborg har man succes med at opdage lungekræft på et tidligt stadie. Men Region Midtjylland frygter mange falske positive svar

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Silkeborg har læger fundet frem til en ny metode, der kan opspore lungekræft tidligt, før sygdommen bliver fatal. Men Region Midtjylland vil ikke udvide tiltaget.

På Diagnostisk Center i Silkeborg har de i snart to år undersøgt patienter med vage symptomer på lungekræft i en såkaldt lavdosis CT-lungescanning. Scanningen kan opspore forstadier til kræft og små kræftknuder.

Siden januar 2016 har 20 patienter fået opdaget deres kræftsygdom på et så tidligt stadie, at det endnu ikke var rigtig alvorligt.

De har reddet mit liv. Det er der ingen tvivl om.
Sven-Aage Jensen, pensionist

Den ledende overlæge på centeret mener, at der er god grund til at udvide metoden til andre hospitaler.

- Lungekræft er jo den mest dødelige kræftsygdom, vi har. Og der har været en gruppe, vi har svært ved at fange i systemet med vores kræftpakker, fordi de har haft for få symptomer, til at praksislægerne har reageret på det, med de muligheder de har, siger Ulrich Fredberg, der er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg og kandidat for Venstre ved regionsrådsvalget.

Svend-Aage Jensen mener helt bestemt, at lægerne har reddet hans liv med den nye metode, hvor man undersøger patienter i en lavdosis CT-scanner.

- Så har vi givet dem en ekstra mulighed til at håndtere den her gruppe med meget få symptomer, og der viser det sig, at praktiserende lægers mavefornemmelse er så god, at man kan fange de her kræftpatienter, man ellers ikke vil fange i de store kræftpakker, siger Ulrich Fredberg.

Metode redder liv

En af de patienter, der blev henvist til lavdosis CT-lungescanning, er Svend-Aage Jensen.

- De har reddet mit liv. Det er der ingen tvivl om. Det har kæmpe stor betydning for mig. Hvis de havde brugt den gamle metode, så var det slet ikke sikkert, at de havde set det, siger 75-årige Svend-Aage Jensen.

Det er ikke kun lægerne i Silkeborg og Svend Aage Jensen, der mener, at den her metode kan redde liv.

Forskere fra Aarhus Universitet har set på resultaterne, og de mener, at Silkeborg er bedre end resten af landet til at opspore lungekræft-patienter i et tidligt stadie.

- Det ser ud til, at når man tilbyder den her måde og udreder for lungekræft, så går det meget bedre for vores patienter, siger Peter Vedsted, der er forskningsprofessor ved Aarhus Universitet.

Frygter falsk positive svar

Forskningsprofessor Peter Vedsted ved Aarhus Universitet, og lægerne fra Regionshospitalet i Silkeborg mener, at metoden er så god, at de ønsker at offentliggøre resultaterne af metoden.

Men Region Midtjylland afviste i marts i fjor at tage metoden i brug, men på trods af det, så valgte Diagnostisk Center på Regionshospitalet i Silkeborg at fortsætte med at bruge metoden.

Hos Region Midtjylland finder man det problematisk, at man vil offentligøre resultaterne uden at have undersøgt kendte problemer ved metoden.

Den her lavdosis.CT kan måske ikke fange alle kræfttilfælde, og at vi er også nogle gange kommet til at diagnosticere nogen med kræft, som ikke har kræft.
Anders Kühnau (S), næstformand i Region Midtjylland

Ifølge Anders Kühnau (S), næstformand i Region Midtjylland, peger regionens eksperter på, at en stor del af patienterne vil opleve at få falsk positive svar på en lavdosis CT-scanning.

- Det vores lægefaglige specialister på lige præcis de her områder, der siger til os, at vi måske har et endnu bedre tilbud at give patienterne allerede meget tidligt i forløbet i stedet for den her lavdosis CT. Og det skyldes, at den her lavdosis CT måske ikke fange alle kræfttilfælde, og at vi også nogle gange kommer til at diagnosticere nogen med kræft, som ikke har kræft. Og så skal vi bagefter have dem ind i den her fulde CT-undersøgelse alligevel, og så kan vi komme til at stråle dem for meget. Det er det, vores eksperter siger til os, siger Anders Kühnau.

Vil vente på undersøgelse

Hos Kræftens Bekæmpelse er man dog positiv over for den metode, man benytter ved Silkeborg Regionshospital, og kalder den det bedste på området.

- Det bedste tilbud, jeg kan se beskrevet for øjeblikket, det er det tilbud, de har i Silkeborg. Jeg har ikke set, at regionen eller specialisterne har stillet op med nogle andre tilbud, som er bedre. Og det er jeg helt åben over for, at det skal man undersøge. Man skal bare lade være med at afvise det, siger Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Men Anders Kühnau vil gerne vente på, at der kommer en undersøgelse, og i mellemtiden tilbyde patienterne den fulde CT-scanning i kræftpakken.

- Lungespecialisterne og radiologerne er enige om, at det bedste er, at give dem en fuld CT-undersøgelse. Det er den, der fanger kræft bedst, og det er den, der sjældent giver falsk positiv svar. Så det tilbud, vi vil give dem, det er ikke dårligere, men faktisk bedre, siger Andres Kühnau, der fortæller, at han gerne vil gå videre med Silkeborgs metode, hvis den bliver dokumenteret tilstrækkeligt.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her