Borgmester vil have Folketinget på banen i sag om kystsikring
Anholt skal kystsikres, men spørgsmålet er, hvem der skal betale for det
For tredje gang på blot fem år oplevede beboerne på Anholt, at en storm fik Kattegat til at snuppe en luns af øens hovedvej. Øboerne efterlyser kystsikring, og borgmester Jan Petersen (S) appellerer nu til politikerne på Christiansborg for at få dem på banen.
- Naturen har fået den ide, at den meget gerne vil gnave i det her hjørne af øen, siger Liselotte Arentz Sørensen, formand for Anholt Borgerforening, efter Stormen Urd forleden raserede øens hovedvej, Nordstrandvej.
- Det er et uheldigt sted, da det både er vores hovedfærdselsåre ned til havnen, og der hvor vi har en campingplads, som har rigtig mange overnatninger om sommeren, siger Liselotte Arentz Sørensen.
Hvis vejen i fremtiden skal overleve vil det kræve, at området kystsikres. Men selvom planerne for det ligger klar, er det ikke sådan lige til.
- Vi skal simpelthen have penge på bordet. Det er det eneste problem, vi har. Vi har alle tilladelserne i hus, og vi skal have løst det her problem - hellere i dag end i morgen, siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.
Selvbom øen har fået seks millioner kroner i tilskud til kystsikring, mangler man fortsat op mod ti millioner kroner. Og det er penge, der ifølge loven skal betales af de tre grundejere, som området tilhører.
- Men de tre kan ikke rejse 16 millioner kroner. De kan heller ikke rejse ti millioner kroner, siger Liselotte Arentz Sørensen.
Derfor vil Jan Petersen og borgerforeningen nu forsøge at råbe politikerne på Christiansborg op for at få økonomisk støtte til projektet.
- Appellen fra mig til dem, der holder af Anholt i København og blandt beslutningstagere, er, at vi nu slår os sammen og får skaffet de sidste penge, siger borgmesteren.
Og det skal gerne ske lidt hurtigt. Tilladelserne til projektet udløber nemlig i efteråret 2017, så hvis de sidste millioner ikke er fundet inden, kommer de 145 øboere til at skulle væbne sig med endnu en portion tålmodighed.
- De 145 indbyggere på Anholt kan de jo ikke klare det alene. Så måske kommunen kan give et bud på noget af løsningen, og så må det være op til en drøftelse blandt en bredere kreds af partier i Folketinget at finde frem til en løsning på det her. Anholt skal jo ikke synke i havet. Anholt skal vi allesammen hjælpe med at passe på, siger Erling Bonnesen, medlem af Folketinget og miljøordfører for Venstre.
Allerede først i det nye år vil borgmester Jan Petersen sammen med Anholt Borgerforening drage mod Christiansborg for at bede om hjælp til de sidste 10 millioner kroner til kystsikringen.
Du kan se mere om debatten om kystsikring på Anholt i videoen øverst på siden.