Museum står til at miste bevilling - nu reagerer ministeren
Dansk Herregårdsmusuem Gammel Estrup står til at miste en årlig bevilling på 1,5 millioner kroner. Nu melder ministeren sig klar til at forhandle.
I regeringens finanslovforslag er der ikke blevet plads til en årlig bevilling på 1,5 millioner kroner til museet ved Auning. Det har vakt stor kritik fra begge sider af folketingssalen og fra den lokale borgmester.
SF, Venstre og Konservative vil alle kræve, at herregårdsmuseet ved Auning får forlænget sin bevilling i kommende fire år, selvom det ikke er en del af regeringens udspil til finansloven for 2021.
- Jeg troede, det var en fejl. Det har vi undersøgt, og det var det ikke, siger Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti.
Hun mener, det er 'sølle og nidkært', at man risikerer at lukke Danmarks museum for herregårde for at spare 1,5 millioner kroner årligt.
S-borgmester ude med riven
Samme toner lyder fra SF og Venstres lokale folketingsmedlemmer. I regeringens eget parti, Socialdemokratiet, vækker den manglende bevilling, som Gammel Estrup har modtaget de seneste ti år, også skarp kritik.
- Vi synes, det er helt urimeligt og en forkert prioritering, siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune, der huser Dansk Herregårdsmuseum Gammel Estrup.
Noget tyder på, at de kritiske røster er nået fra Østjylland og til Christiansborg. Kulturminister Joy Mogensen (S) melder sig nu klar til at forhandle om bevillingen til Gammel Estrup.
- Jeg er opmærksom på situationen for Gl. Estrup, en mulig forlængelse af bevillingerne kan drøftes, når forhandlingerne om finansloven inden længe går i gang med Folketingets partier, skriver hun i et skriftligt svar.
Læs også:
Kan ikke stille op
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få et interview med kulturministeren. Vi ville gerne have spurgt hende, hvorfor netop Gammel Estrup - i modsætning til blandt andet Fregatten Jylland og Den Gamle By - ikke har fundet vej til regeringens finanslovsforslag. Men ministeren har ikke mulighed for at stille op, oplyser hendes presseteam.
Den årlige bevilling på 1,5 millioner kroner kan lyde som små penge på en finanslov, der sætter rammerne for statens forbrug af hundredvis af milliarder. Men pengene er altafgørende for museet ved Auning.
Kæmpe betydning
Det fortæller direktør Britta Andersen.
- Det er meget alvorligt for os, da det er næsten halvdelen af vores tilskud, som så forsvinder. Vi er vant til at klare os for få midler, men der er simpelthen også en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på, siger Britta Andersen, der er direktør for museet, til TV2 ØSTJYLLAND.
Oveni de midlertidige bevillinger på 1,5 millioner kroner, så får museet også et fast statstilskud på 2,3 millioner kroner om året. Resten af museets økonomi kommer fra donationer fra fonde.
Britta Andersen ser nu en smule håb forude.
- Det er åbning. Det er en større åbning, end ministeren har vist hidtil, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag aften.
Hun glæder sig over, at flere lokale folketingsmedlemmer vil tage museets bevilling med til bordet, når der skal forhandles finanslov. Britta Andersen frygter dog, at hendes momentum ikke kan holde, til der er faldet en aftale på plads om en måned eller to.
- Min store udfordring er, at det sidste punktum ikke bliver sat før november, og vores hukommelse er kort, siger museumsdirektøren, der opfordrer alle, der holder af Herregårdsmuseet Gammel Estrup til at fortsætte med at gøre politikerne opmærksom på, at der skal findes penge til Danmark Herregårdsmuseum.
Alternativet kan være fyringer, manglende vedligehold af bygninger og udearealer og kortere åbningstider, siger Britta Andersen.