Sandtigerhajens sidste rejse gik gennem CT-scanneren på Skejby Sygehus

Sandtigerhajen blev fotograferet i CT-scanneren på Skejby Sygehus. Foto: Kattegatcentret
/

I 25 år har en 2,5 meter lang sandtigerhaj svømmet rundt i Kattegatcentret i Grenaa, hvor den har imponeret både børn og voksne med sit glubske udseende og sine sylespidse tænder.

Hajen blev dog aflivet i slutningen af februar på grund af alderdom.

I denne uge var den store fisk så på sin sidste rejse, da den, i selskab med dyrlæger og personale fra Kattegatcentret, tog turen til Skejby Sygehus, hvor den skulle scannes.

- Det er første gang, vi har gjort det. Vi gjorde det for at få vores ikoniske haj foreviget. Det har nemlig ikke været muligt at udstoppe den, siger Rune Kristiansen, der er kurator i Kattegatcentret, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Se CT-scanningen af hajens hoved. 

I CT-scanneren blev der taget en række billeder af hajen, som Kattegatcentret nu kan bruge til undervisning og i udstillinger.

Det var dog ikke kun Kattegatcentret, der fik noget ud af scanningen.

- På Skejby synes de også, at det var rigtig interessant at få sådan en igennem skanneren. Sandtigerhajen bidrager nu også til deres anatomisk database med alverdens dyr, som de har scannet gennem tiden. Det var en god oplevelse for os alle, siger Rune Kristiansen.

Billede fra CT-scanneren af hajens mund og hundredvis af tænder.  / Foto: Kattegatcentret

Dødsårsag: Alderdom

Efter CT-scanningen skulle hajen obduceres.

- Siden hajen døde, har den været opbevaret i vores lagerfryser, så der gik to dage før de 100 kilo haj var tøet op. Derefter var det bare at starte fra en ende af, siger Rune Kristiansen.

Sandtigerhajen var på operationsboret, hvor Rune Kristiansen og hans kollegaer tog et nærmere kig på hajens anatomi.  / Foto: Kattegatcentret

Det er normal procedure at obducere større dyr, når de dør, fortæller Rune Kristiansen. En obduktion kan nemlig give indsigt i, hvordan dyret ser ude inden i, og man kan derudover lede efter tegn på sygdom.

- Vi fandt ikke noget unaturligt ud over alderdomstegn. Den havde en betændelsestilstand i kæben, der blotlagde noget tandkød, som der gik infektion i, og den havde derfor vanskeligt ved at spise, siger Rune Kristiansen.

Flere hundrede tænder

I naturen lever sandtigerhajen i det vestlige og østlige Atlanterhav, vestlige Indiske Ocean og vestlige Stillehav. Den har hundredvis af sylespidse tænder og ser glubsk og farlig ud.

- Tænderne er designet til at gribe fat i byttedyr som fisk og blæksprutter, som den sluger i én mundfuld, siger Rune Kristiansen.

Ved daglige fodringer kunne Kattegatcentret gæster få et indblik i hajens jagtteknik, og ifølge Rune Kristiansen gik mange gæster derfra med hjertet helt oppe i halsen.

- Han har forskrækket tusindvis af mennesker, når vi skulle fodre ham.

Og det var ikke kun publikum, der blev forskrækket.

- Selv om jeg havde fodret ham i mange år, kunne han stadig overraske mig, siger Rune Kristiansen.

Han fortæller dog, at sandtigerhajer generelt ikke er farlige for mennesker.

- Sandtigerhajen ser grum ud, men har ellers et roligt gemyt, siger Rune Kristiansen.

VIDEO: Se hvordan sandtigerhajen så ud, da den var i live.

Elskede fed fisk og laks

Fodringerne af sandtigerhajen var et dagligt højdepunkt i Kattegatcentret, og den 2,5 meter lange fisk havde nogle klare favoritter.

- Hans livret var de fede fisk som makrel og laks, og hvis han selv kunne vælge, ville han spise dét hele tiden. Ligesom børn der hellere vil have en pizza end en rugbrødsmad, siger Rune Kristiansen og fortsætter:

- Den daglige kost bestod af fladfisk og torsk, og nogle gange fik han en laks. Hajerne skal have en varieret kost.

Hajarten har en af de laveste reproduktionsrater blandt alle hajer og er derfor listet som en sårbar art.

VIDEO: Der var stor glæde i Kattegatcentret i Grenaa i december sidste år. Her fik man nemlig nyheden om, at det årlige driftstilskud til centeret - som en del af finansloven - bliver forhøjet med to millioner kroner de næste år. Og det er penge, der falder på et tørt sted i akvariet.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her