Seks østjyske svinebedrifter inficeret med MRSA-smitte
En liste over MRSA-smittede svinebedrifter er netop kommet ud i offentligheden. Seks er østjyske, og det skaber debat i Odder
En liste over MRSA-inficerede danske svinebedrifter blev i dag, torsdag, offentliggjort. Her kan det læses, at seks østjyske svinebedrifter ud af 48 i hele landet er inficeret med smitten.
Listen er resultatet af en undersøgelse af 48 besætninger, som Fødevarestyrelsen lavede i 2011. Siden har to journalister prøvet at søge aktindsigt i listen, men uden held, da de indtil nu er blevet afvist. Nu har Højesteret så bakket op om journalisternes krav, og en listen med 48 navne og adresser er nu ude.
Det skaber dog bekymringer hos Landboforeningen Odder-Skanderborg. De 48 bedrifter, der i sin tid var med i undersøgelsen, blev dengang lovet anonymitet, og nu frygter foreningen for, hvad offentliggørelsen vil betyde for de involverede parter.
- Højesteret har talt, og det accepterer vi jo. Sådan er det. Men når det er sagt, så er jeg da lidt ked af det på de landmænds vegne, som engang i sin tid gik med til at undersøge deres stalde og deres besætninger. De blev jo lovet en vis anonymitet, og det er de jo ikke mere. Det, synes jeg, er ærgerligt, for det vil jo gøre, at det fremadrettet vil blive svært at få folk til at deltage igen, siger formand Jens Gammelgaard fra Landboforeningen i Odder og Skanderborg.
Stor uenighed om offentliggørelsen
For at få oversigt over landbrugsbedrifter med MRSA-inficerede svin søgte journalisterne om agtindsigt hos Fødevarestyrelsen. Da de fik afslag, startede det en lang proces, som gik hele vejen til Højesteret, som den 22. januar fastslog, at adresserne altså skal ud til offentligheden.
Et af de steder, hvor MRSA-debatten særligt rasede, var i Odder. Her opfordrer formanden for den lokale landboforening til, at debatten skal være faglig og saglig, nu sagen er oppe igen.
- Der var læserbreve på det, og der blev pisket en stemning op, som vi fik landet igen i fællesskab med odder kommune og landbruget. Og jeg håber da at folk har lært af det og også har fulgt med i debatten, siger formand Jens Gammelgaard fra Landboforeningen.
En af kritikkerne i Odder glæder sig til gengæld over, at der endelig kommer overblik over, hvor bakterien har været.
- De gamle oplysninger (fra 2011 red.) kan være svære at bruge til noget som helst, men det åbner jo op for, at man kan starte en undersøgelse af hele det her problem med svinebakterien, siger Holger Øster Mortensen, der er psykiatrimedarbejder i Odder, og fortsætter:
- Og så går jeg da også ud fra at fremover, når der kommer nye oplysninger om svinebesætninger med CC398, at så bliver det offentliggjort. Og så kan vi andre holde os langt væk fra den svinefarm, det handler om, siger han.
Du kan se interviews med begge parter i videoen øverst i artiklen.