19-årig har kæmpet for at få veninde hjem: Hun ringede og var helt grædefærdig
I sommeren 2019 blev Sarah Alsandi bortført af sin familie og sendt til Irak på genopdragelsesrejse. Nu er hun blevet hjulpet væk fra familien og til et safe house i Kurdistan. I Randers sidder hendes veninde, der har kæmpet for at få hende hjem og glæder sig til at se hende igen.
Hun var meget sprudlende og glad hele tiden.
Sådan fortæller Lærke-Cecilie Norman Svendsen fra Randers om nu 17-årige Sarah Alsandi, der for halvandet år siden blev bortført til Irak af sin familie.
Lærke-Cecilie Norman Svendsen og Sarah Alsandi var bedste venner og så hinanden nærmest hver dag. De hyggede sig, spiste pepperoni og røg cigaretter sammen. Men en dag sluttede det, da den ene halvdel af venskabet pludselig var væk.
- Hun ringede til mig en morgen og var helt grædefærdig. Hun sagde, at hun ikke kom hjem igen, og at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre, og hun fortalte, at de havde solgt deres hus og brændt hendes pas, fortæller Lærke-Cecilie Norman Svendsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Sarah Alsandi var blevet bortført af sin familie til Irak.
- Hun følte sig tvunget til at tage med, fortæller veninden.
Familien mente efter sigende, at deres datter var blevet for dansk, og hun skulle derfor med til Irak for at blive genopdraget.
- Hun var ligesom alle os andre, siger Lærke-Cecilie Norman Svendsen.
”Jeg var nødt til at gøre noget”
Lærke-Cecilie Norman Svendsen besluttede sig efterfølgende for at forsøge at hjælpe sin veninde.
- For det meste har vi andre jo familie til at hjælpe, hvis sådan noget sker. Men her er det hendes familie, der er fjenden, så hun har ikke andre end os, fortæller hun.
Hun fik fat i Nader Ashkani fra Ny Identitet, som hjælper børn hjem fra genopdragelsesrejser, og foreningen fik ved hjælp fra lokalpolitiet befriet Sarah den 12. december 2020.
- Det er vores klare opfattelse, at Sarah er blevet udsat for torturlignende forhold, fortæller han.
Siden har hun befundet sig i et safe house for truede kvinder i Kurdistan, hvor hun sidder og håber på, at de danske myndigheder kan hjælpe hende hjem til Danmark. Hun frygter, at hun bliver udleveret til sin irakiske familie, hvis hjælpen ikke kommer snart.
Professor: Danske myndigheder har skærpet pligt til at hjælpe
Sarah Alsandi fylder 18 om en måned. Hun er ikke dansk statsborger, men er født og opvokset i Danmark. Før hun blev bortført, var hun anbragt på et bosted af Favrskov Kommune, og netop derfor har de danske myndigheder en skærpet pligt til at hjælpe Sarah. Det vurderer Frederik Waage, som er professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.
- Hun er anbragt af Favrskov Kommune på en institution uden for hjemmet. Forvaltningsretten vil i et sådant tilfælde forpligte kommunen til at bistå pigen. Jeg går derfor ud fra, at Udenrigsministeriet har kontakt med de kurdiske myndigheder, og at de så vidt muligt bistår hende med at komme hjem, siger Frederik Waage.
Udenrigsministeriet vil hente Sarah, når hun bliver 18
Siden Sarah Alsandi ankom til det kurdiske safe house har hendes familie via den lokale domstol fem gange forsøgt at få hende udleveret.
- Hvis jeg kommer tilbage til min familie nu, så bliver jeg dræbt. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Både min mor og far har flere gange sagt, at de vil dræbe mig eller gøre mig ondt, hvis jeg forsøger at smutte, siger Sarah Alsandi.
TV 2 har været i kontakt med de kurdiske myndigheder, der skriver i en mail, at Sarah Alsandi ifølge irakisk lov ikke kan rejse ud af landet uden sine forældres samtykke, så længe hun er mindreårig. Derfor kan Udenrigsministeriet først hjælpe Sarah Alsandi hjem, når hun er fyldt 18. Men det kan være for sent, frygter Sarah Alsandi.
Udenrigsministeriet har ikke ønsket at stille op til interview, men presserådgiver Thorleif Ravnbak skriver i en mail til TV 2.
- Udenrigsministeriets Borgerservice er bekendt med sagen og yder konsulær bistand. Vi har tavshedspligt i personsager og kan derfor ikke give yderligere oplysninger.
TV 2 har forholdt Sarah Alsandis far hendes udsagn. Han ønsker ikke at stille op til interview, men siger til TV 2, at han ikke ønsker, at Sarah rejser tilbage til Danmark. Han benægter at have udsat Sarah for vold eller trusler og afviser, at hun er i livsfare hos ham og familien i Irak.
Tilbage i Randers sidder Lærke-Cecilie Norman Svendsen og venter, og hun glæder sig mere end noget andet til, at hendes veninde kommer hjem igen.
- Jeg tror bare, jeg vil give hende et kæmpe kram og fortælle hende, at hun er i sikkerhed nu, siger hun.