Advarer mod ulovlig medicin: Det har aldrig været nemmere at købe

Østjyske rusmiddelcentre oplever stigende udfordringer med opioider. Og det har aldrig været nemmere at købe den stærke smertestillende medicin på det illegale marked, lyder advarslen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En tidligere misbruger af receptpligtig medicin mener, at præparaterne er farligere end mange tror, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er let som aldrig før at skaffe receptpligtigt medicin på det illegale marked. Og det kan være livsfarligt at eksperimentere med de stærke smertelindrende præparater som for eksempel Tramadol, Oxycontin eller Doltard, advarer overlæge.

De stærke smertestillende præparater - såkaldte opioider - bruges i sundhedsvæsnet mod stærke smerter til at smertelindre alt fra en brækket arm til vedvarende smerter hos en kræftpatient. 

- Jeg havde ikke gjort mig overvejelser om, at det er noget, terminale patienter får, og at det derfor er rimelig hidsigt, fortæller en tidligere misbruger af receptpligtig medicin, som vi kalder "Jonathan", da han ønsker at være anonym.

Selvom præparaterne er receptpligtige, kan de nemt købes på det illegale marked og bruges som rusmiddel.

- Jeg var godt klar over, det var medicin, men det, tænkte jeg egentlig bare, var bedre, fortæller "Jonathan", som har eksperimenteret med både Tramadol, Oxycontin og Doltard.

Det har været stigende de senere år, og de er blevet yngre.
Berit Henriksen, rusmiddelbehandler på Norddjurs Rusmiddelcenter. Om udfordringerne med brug af opioider.

Ekstremt nemt at få fat på

På grund af sociale medier og internettet er det de senere år blevet nemmere og nemmere at købe opioider på det illegale marked. Det mener Morten Lykke Hørup, der er konsulent ved Rusmiddelcenter Silkeborg.

Morten Lykke Hørup fortæller, at der længe har været problemer med opioider. Så længe der er blevet udskrevet medicin, som man kan blive påvirket af, har der været misbrugere af det, siger han.

- Man kan købe de her piller på nettet og få dem sendt til sin adresse, eller man kan tage sin telefon og skrive en sms. Så kommer der en bil kørende med stoffer og holder lige foran ens hoveddør. Det har aldrig været nemmere, siger Morten Lykke Hørup.

Politiinspektør Hans Roost fra Midt- og Vestjyllands Politi, der dækker Silkeborg, fortæller, at ulovligt salg af opioider er et stigende problem i politikredsen.

- Vi ser det her mere og mere, og vi ser, at det er meget potente og farlige stoffer. Så selvfølgelig er det en alvorlig ting, og vi følger det nøje, siger Hans Roost.

VIDEO: Forstå hvad opioider er, og hvordan de påvirker kroppen.

Også i Norddjurs Kommune er det let at opdrive på det illegale marked. 

- De fleste køber det illegalt ved en dealer. Der er dog også nogle, der køber det ved en borger i lokalsamfundet, som har det lægeordineret og dermed kan opnå en stor økonomisk gevinst ved at sælge det videre, uden de måske kender konsekvensen ved det, siger Berit Henriksen, der de seneste 4,5 år har været rusmiddelbehandler ved Rusmiddelcenter Norddjurs.

Flere havner i et misbrug

På Norddjurs Rusmiddelcenter har man de senere år oplevet, at flere og flere henvender sig for at få hjælp til at komme ud af et misbrug med opioider. 

- Det har været stigende de senere år, og misbrugerne er blevet yngre, siger Berit Henriksen.

Hun fortæller, at det typisk er folk i 20'erne, der opsøger rusmiddelcentret for at få hjælp til at komme ud deres afhængighed af de stærke smertestillende præparater købt på det illegale marked.

- De har måske røget hash, taget kokain og lignende tidligere, og så stifter de bekendtskab med de her præparater, når de kommer ind i 20'erne.

Sådan er problemet i østjyske kommuner

Vi har vi været i telefonisk kontakt med flere rusmiddelcentre i Østjylland. 

I Randers og Norddjurs lyder det, at problemerne med opioider har været stigende de seneste år. I Aarhus lyder det, at der i løbet af en årrække er sket en stigning. 

I Silkeborg og Syddjurs har det de senere år ligget på et stabilt niveau. I Horsens oplever de også problemer med misbrug af opioider, men har svært ved at vurdere udviklingen de senere år.

Fælles for de ovenfornævnte rusmiddelcentrene er, at de alle mener, at det er et stort problem, og at det særligt er unge fra de sene teenageår og op gennem 20'erne, der misbruger medicinen.

I Odder Kommune er billedet dog anderledes. Her ser de det ikke som et større problem og påpeger, at mange af dem, som ender ud i et misbrug, ofte søger mod de større omkringliggende byer som Aarhus og Horsens, hvorfor de på rusmiddelcentret ikke får dem ind til behandling.

TV2 ØSTJYLLAND har mandag fortalt historien om 19-årige Veljko Djuric fra Silkeborg, der sammen med sin et år ældre ven blev fundet livløse i 2019 efter en overdosis af receptpligtig medicin.

VIDEO: Aleksandra Miletic mistede sin søn Veljko, der døde efter en overdosis af det receptpligtige præparat Doltard. Nu advarer hun andre unge mod den farlige medicin.

Livsfarligt at eksperimentere med opioider

Eva Aggerholm Sædder, der er ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, advarer på det kraftigste mod ukontrolleret brug af medicinen.

- Der skal ikke ret meget til, når man ikke er vant til opioider, før man risikerer at dø af det, siger overlægen.

Hvert år dør mellem 220 og 300 mennesker af narkorelaterede årsager. 85 procent af dødsfaldene skyldes opioider. En stor del af dem, der mister livet til narkotika, er ældre misbrugere, men der findes også flere tilfælde, hvor helt unge overdoserer på illegal medicin, som det var tilfældet med Veljko Djuric og hans ven.

Veljko Djuric blev 19 år gammel.

Eva Aggerholm Sædder forklarer, at præparaterne ved ukontrolleret brug kan være livsfarlige, da de sænker ens bevidsthed, og man kan stoppe med at trække vejret.

- Det er fint nok, hvis man skal opereres på et hospital, hvor der er nogen, der kan hjælpe en med at trække vejret. Men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man er alene eller sammen med nogen, der er i samme situation. Så dør man af det, siger Eva Aggerholm Sædder.

Det var formentligt præparatet Doltard, som tog livet af Veljko Djuric og hans ven.

Tidligere misbruger: Farligere, end man tror

TV2 ØSTJYLLAND har talt med en tidligere misbruger af opioider. Han optræder anonymt, men vi er på redaktionen bekendt med hans navn og historie. Vi kalder ham "Jonathan".

"Jonathan" blev introduceret til opioider via en kammerat, som han havde røget en masse tjald med og drukket en del sammen med. Han forklarer, at præparaterne fik ham til at slappe helt af og give ham en følelse af lykke.

- Jeg tror, det er meget farligere, end folk lige tænker over, siger "Jonathan".

Det er nu nogle år siden, "Jonathan" har taget opioider, men han kan stadig indimellem mærke trangen og lysten til det.

- Første gang, jeg prøvede det, var det 20mg, og der kastede jeg op, fordi kroppen sagde stop. Men de her piller fås i op til ti gange den styrke, og så spiller det dårligt sammen med alkohol, og det er jo typisk sammen med alkohol, at man tager det, siger "Jonathan", der vurderer, at det er mere vanedannende end andre stoffer, han har prøvet.

Unge er under et stort pres

I Norddjurs Kommune er 27 personer i løbet af 2020 begyndt i substitutionsbehandling. Dermed er der lige nu i alt 45 personer i behandling for afhængighed af opioider. Heraf er de 25 i ungekategorien.

- Der er et enormt stort pres på unge og en forventning om, at de skal leve op til alverdens ting i dag. Der er en masse pres på dem og en masse krav fra omverdenen, som de sociale medier også er med til at skabe. De har ikke rum til at fejle, siger rusmiddelbehandler Berit Henriksen.

Sådan foregår behandlingen

Behandlingen for at komme ud af misbruget af opioider er gratis på de kommunale rusmiddelcentre, og forløbet planlægges meget individuelt efter borgerens behov og ønsker.

Ofte kan et behandlingsforløb se nogenlunde således ud:

Efter første kontakt med misbrugscentret træder den 14 dages behandlingsgaranti i kraft.

Man kommer til en orienteringssamtale og tilbydes en lægesamtale.

Behandlingsforløb aftales og tilrettelægges ud fra borgerens ønsker og gældende retningslinjer.

Den medicinske behandling påbegyndes. De første fire uger handler om at stabilisere, og derefter laves der en individuel nedtrapningsplan, der både er medicinsk og via samtaler med rusmiddelbehandler

Den medicinske substitutionsbehandling foregår ofte med Buvidal og kræver cirka én injektion om ugen.

Det er frivilligt, men for nogle kan det et godt et stykke inde i forløbet være godt at inddrage pårørende til samtaler også. I nogle tilfælde kan det også være godt at inddrage andre omkring borgeren. Det kan for eksempel være kontaktpersonen fra et jobcenter eller lignende i forhold til at lave en helhedsorienteret plan.

Mindst hvert halve år skal der være en opfølgende lægesamtale.

Hvis det viser sig, at rusmiddelindtaget skyldes psykiatriske udfordringer, kan der videre henvises til psykiatrien.

Et typisk forløb varer mellem 8 og 16 måneder.

Kilde: Berit Henriksen, rusmiddelbehandler i Norddjurs Kommune

Både hun og kollegaen i Silkeborg mener, at det er vigtigt med oplysning, hvis man skal komme problemerne til livs og undgå, at flere unge overdoserer af de receptpligtige præparater.

- Mange tror, at de er udødelige, og at det ikke kan ske for dem, siger Berit Henriksen.

Der skal sættes ind flere steder

Hun peger også på, at det er vigtigt, at lægerne er opmærksomme på, at der ikke udskrives unødvendige recepter af den stærke smertestillende medicin. Den holdning deler Eva Aggerholm Sædder, ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Det er vigtigt for sundhedsvæsnet at reducere vores udskrivelse af de stærke opioider. Der er selvfølgelig også et illegalt marked, og det skal stoppes. Der er også illegal produktion af opioider, som skal stoppes, og det samme gælder import af de her stoffer, siger Eva Aggerholm Sædder.

Der har i sundhedsvæsnet været en stor indsats i gang for at ændre kulturen og ændre kravene til, hvornår nogle præparater, for eksempel Tramadol, kan udskrives som recept. Og det arbejde skal fortsætte:

- Det gælder om at stramme op på, hvornår man udskriver stoffer. En begrænsning i udskrivningen, mindre pakker og tæt kontrol med patienter, man udskriver til. Og så er det politiet og toldvæsnet, der må stoppe den illegale import, siger Eva Aggerholm Sædder.

Herunder kan du se TV2 ØSTJYLLANDS dokumentar om opioider.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google