Ekspert vurderer 5 tips til bekæmpelse af skægkræ
Man kan sagtens selv sætte ind mod skægkræene, siger skadedyrsbekæmper.
Hurtige, ofte så godt som usynlige og et stigende problem.
Skægkræene er på fremmarch i Danmark, og flere læsere har skrevet til TV 2 med deres bud på løsninger på problemerne med insektet.
Og selv om dyrene er uskadelige, kan det kan godt betale sig at sætte ind, hvis de indtager ens hjem.
Det siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.
- Et stykke hen ad vejen kan man sagtens gøre noget selv, siger han.
-
1. Eddike under vasken
En læser har haft succes med at placere en skuresvamp gennemvædet i eddikesyre på et stykke stanniol i skabet under køkkenvasken. For lugten fra eddike skræmmer dyrene væk.
Ifølge Claus Schultz kan den strategi sagtens afhjælpe mange af problemerne med skægkræ.
- Vi ved, at ildelugtende og kraftige dufte er noget, de her dyr ikke kan lide. Så derfor kan det sagtens få skægkræene til at forsvinde, siger Claus Schultz.
Salpetersyre kan have samme effekt, forklarer han og peger på, at det samme gør sig gældende ved for eksempel myrer, der kan holdes på afstand med kanel, kaffe og peber.
Der er dog en hage ved den ildelugtende metode.
- Spørgsmålet er, hvor "væk" er. For de bevæger sig jo et andet sted hen, siger han.
-
2. Edderkopper
Et andet læsertip er at lade et andet lille dyr blomstre for at komme skægkræene til livs. For hvis bestanden af jagtedderkopperne – der også er kendt som husedderkopper – vokser, vil de spise skægkræene.
Den model er også effektfuld, vurderer Claus Schultz.
- Det er jo en form for biologisk bekæmpelse, og det ved vi også virker, siger Claus Schultz.
Han peger dog på, at man i så fald skal være klar på, at der er et andet kriblende dyr i ens hjem.
- Og så kan det være svært at styre. For det er ikke sikkert, at edderkopperne vil bevæge sig ind i alle sprækkerne, hvor skægkræene er, siger han.
-
3. Gift
Metoden kalder Claus Shultz for "velkendt". Trinol 810 er en plantegift, der virker gennem luftvejene og lammer insektet. Derfor slår giften heller ikke nymferne ihjel, påpeger han.
Han mener, at midlet er "fint" at anvende, så længe man er opmærksom på, hvordan det skal bruges, har handsker på og er opmærksom på dem, Claus Schultz kalder for "de svage i samfundet".
- Hvis man har hunde og katte, skal man være varsom. Det samme gælder, hvis der kravler små børn og babyer rundt på gulvet. Og man skal passe på, hvis man har krybdyr og fisk, for de reagerer også på Trinol, siger han.
___
Miljøgodkendte insektmidler
Elisabeth Paludan, der er chefkonsulent hos Miljøstyrelsen, skriver til TV 2, at det er "rigtig interessant", at nogle finder virksomme veje til at holde bestanden af skægkræ nede eller få dem væk, når først de er kommet indenfor dørene – også uden hjælp fra kemiske insektmidler.
- Hvis det ikke er nok, findes der også en del insektmidler, som er godkendt af Miljøstyrelsen til formålet. Miljøstyrelsens råd kan læses på Insekttips.dk, kyder det.
-
4. Indelukning
En metode, som skadedyrsbekæmperen selv fremhæver som effektiv, er, at man simpelthen lukker skægkræene inde.
Kommer de eksempelvis fra en sprække i væggen, så kan man fuge den til. Og holder den tæt, så løber de tør for mad.
- Så er det jo et spørgsmål om tid, kan man sige, siger Claus Schultz.
-
5. Rengøring
Skægkræ er især glade for mad som mel, gryn, brødkrummer og sukker, men lever også af planter, insekter og papir. Derfor opfordrer Claus Shultz til, at man lukker mad og pap inde i bokse.
Og samtidig kan god rengøring og regelmæssig støvsugning hjælpe på at holde dem på afstand.
Dog kan skægkræene overleve uden næring i op til ni måneder, så det kan være svært at sulte dem ud af huset.
Hvis problemerne med skægkræene vokser sig for store, kan professionelle komme og sætte målrettet ind mod insekterne. Men hvornår det præcis er, er en vurdering hos den enkelte, lyder det fra Claus Shultz.
Han har dog en opfordring til danskerne i juletiden: At man går et skridt tilbage og ser på, hvordan skægkræene i første omgang kom indenfor.
- Rigtig mange af os får pakker i pap i de her dage. Og sådan noget som bølgepap er jo det optimale for skægkræene. Så der kan man med fordel være lidt varsom, siger han.