Bundsgaard om forlig: - Det er enormt vigtigt

Jacob Bundsgaard (S), formand for KL, glæder sig over, at der er indgået forlig på det kommunale område

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jacob Bundsgaard blev formand for KL tidligere på året. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Efter måneder med forhandlinger er overenskomstaftalen på plads for ansatte i kommunerne. Og det glæder Jacob Bundsgaard (S), der udover at være borgmester i Aarhus Kommune også er formand for Kommunernes Landsforening (KL) og derfor har været helt tæt på forhandlingerne den seneste tid.

- Det er enormt vigtigt, at aftalen er på plads. Det er en vigtig del af rammen for, at vi kan levere velfærd til danskerne. Aftalen omfatter jo 500.000 personer og konsekvenserne havde været store og alvorlige, hvis vi ikke var kommet i mål, siger Jacob Bundsgaard, der altså repræsenterer arbejdsgiverne, til TV2 ØSTJYLLAND.

Parterne på det kommunale område blev fredag kort før middag enige om en aftale om nye overenskomster, som altså gælder for alle de omkring 500.000 ansatte i kommunerne.

Gennembrud torsdag

Forliget gælder for de kommende tre år og giver de ansatte en lønramme på 8,1 procent.

Jacob Bundsgaard fortæller, at gennembruddet i forhandlingerne kom i går, torsdag.

- Aftalen indeholder blandt andet en lønfremgang på 8,1 procent, en betryggelse og nogle aftaler i forhold til frokostpauser og en ramme for folkeskolelærerne, siger Jacob Bundsgaard.

VIDEO: Her kan du se interview med Jacob Bundsgaard (S), formand for KL og desuden borgmester i Aarhus.

Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at uddybe sidstnævnte. Detaljerne om den nye arbejdstidsaftale holder parterne nemlig for sig selv, indtil lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har haft lejlighed til at fremlægge aftalen for sit bagland i Danmarks Lærerforening, hvilket sker her til eftermiddag.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF). / Foto: Martin Sylvest - Ritzau Scanpix

- Det har været et meget langt forløb over adskillige måneder med forhandlingerne, og det har været et intenst forløb her til sidst, hvor det flere gange var tæt på et sammenbrud, siger Jacob Bundsgaard og roser kommunens topforhandlere.

Lønrammen på 8,1 procent svarer til det delforlig, der er indgået i regionerne. Desuden er det såkaldte privatlønsværn afskaffet.

'En kollosal lettelse'

- Jeg er rigtigt glad for at sige, at vi har en overenskomst for alle. Det er en kolossal lettelse, siger Anders Bondo Christensen, chefforhandler for de kommunalt ansatte og formand for Danmarks Lærerforening ifølge Ritzau.

- Jeg synes virkelig, at vi står med et resultat, som vi kan være bekendt, tilføjer han.

VIDEO: her kan du se interview med Niels Jørgen Jensen, formand for Silkeborg Lærerforening

I Silkeborg Kommune, der var udpeget til både strejke og lockout, glæder skolechef Huno Jensen sig over, at der er lavet en aftale.

- Det har jeg det rigtig godt med, og jeg er rigtig glad for at begge parter har holdt ud, for det har godt nok været et langt forløb. Og det havde næsten været ubærligt, hvis ikke der var kommet et resultat, som så er blevet et forlig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Her kan du se interview med Huno Jensen, der er skolechef i Silkeborg Kommune.

Fagforbundet FOA's netop afgåede formand, Dennis Christensen, er ligeledes godt tilfreds.

- Vi har fået et rigtigt godt resultat, siger han ifølge Ritzau:

- Det handlede om, at vi fik et gennembrud et eller andet sted. Det lykkedes.

FAKTA: Det ved vi om aftalen for de ansatte i kommunerne

En aftale om nye overenskomster for alle ansatte i kommunerne er faldet på plads fredag kort før middag.
Her er, hvad vi ved om aftalen:

  • Den gælder for tre år. Dermed skal der forhandles overenskomster igen i foråret 2021.
  • Aftalen har en samlet økonomisk ramme på 8,1 procent.
  • Herunder er der afsat 500 millioner kroner i en pulje målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.
  • Det såkaldte privatlønsværn afskaffes. Det betyder, at lønudviklingen i det private ikke kan løbe hurtigere end i det offentlige. En reguleringsordning skal fortsat sørge for, at de to følges ad.
  • Arbejdsgiveres krav om forringelse af seniorordningen er frafaldet. Kravet gik på, at de ældre ansatte skulle vente flere år på at få de ekstra fridage, som seniorordningerne giver.
  • Man er blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.
  • Der er aftalt sikring af den betalte spisepause for alle grupper.

Kilder: KL, Bupl, FOA og Akademikerne.
/ritzau/

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her