Intern SMS afslører: Glædede sig over at slippe for socialtilsynet
Mona Linnemann blev ansat som vikar i det kritiserede private botilbud Lector Care, nu står hun frem og fortæller om en lang række problemer på stedet.
Det var en af de sidste dage i august, da Mona Linnemann mødte op på sin første vagt hos botilbuddet Lector Care. Hun havde glædet sig til at starte på et nyt arbejde og mødte ind på en adresse i Thorsø.
Men det blev også den eneste vagt hos det godkendte børne- og ungehjem, selvom hun netop havde underskrevet sin kontrakt som vikar.
- Det var, fordi jeg ret hurtigt mærkede, at der var noget, jeg ikke kunne stå inde for, fortæller Mona Linnemann.
Ifølge Mona Linnemann, der har arbejdet i det socialpædagogiske felt i en årrække, var oplæringen som vikar sparsom, og hun oplevede flere ting i løbet af dagen, hun undrede sig over.
Mona Linnemann sagde derfor nej tak til flere vagter, men spærrede øjnene op, da hun i oktober måned modtog en sms fra Lector Cares stifter, Mohammed Halloum.
En anden virksomhed
De anbragte børn og unges vagthund, Socialtilsyn Midt, har i løbet af sommeren aflagt uanmeldte besøg på adresser, hvor det private botilbud Lector Care har opereret fra, og det har ført til krads kritik samt udskiftning af ledelsen.
Virksomheden har under den daværende ledelse ifølge socialtilsynet bevidst vildledt og flyttet anbragte børn mellem flere firmaer, viser tilsynsrapporter og dokumenter, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Som konsekvens forlod den tidligere direktør og stifter, Mohammed Halloum, botilbuddet Lector Care. Han har beklaget, at der skete juridisk fejl i en periode, og afvist enhver form for bevidst vildledning.
- Undertegnede har tidligere erkendt, at der mod slutningen af ledelsesperioden forekom formalia fejl. Disse fejl opstod blandt andet som følge af et betydeligt fravær forårsaget af en alvorlig sygdomsperiode i den nærmeste familie.
Mohammed Halloum driver i dag Consult LC, en virksomhed som tilbyder bostøtte og akut særforanstaltning. Denne virksomhed, der er et såkaldt ikke-godkendt tilbud, blev af socialtilsynet kritiseret for at være blandet sammen med Lector Care.
Svar fra Lector Care
TV2 Østjylland gennem længere tid forsøgt at foretage interview bestyrelsesformand, Lars Emil Reinhold Andersen, fra Lector Care. Dette er dog blevet afvist.
Bestyrelsesformanden har dog sendt et par skriftlige svar på kritikken.
Lars Emil Reinhold Andersen tager afstand fra enhver sammenblanding af Lector Care og Consult LC, da det ifølge bestyrelsesformanden kan skabe misforståelser og vildledning af offentligheden.
Han påpeger, at de to firmaer i dag er adskilt, og ikke har noget med hinanden at gøre.
Hvad er jeres holdning til, at tidligere direktør skriver, at det bedste af det hele er, at Consult LC ikke er underlagt tilsynet?
"Vi er et selvstændigt tilbud og har ingen tilknytning til Consult LC. Den tidligere direktør, er fratrådt sin rolle, og der er nu indsat en ny ledelse og bestyrelse, som arbejder tæt og konstruktivt sammen med Socialtilsynet for at rette op på de tidligere kritiserede forhold. Vi er ikke enige i de holdninger, der fremsættes vedrørende Socialtilsynet."
Hvad tænker I om medarbejderens oplevelse som vikar?
"Vi anerkender, at medarbejderen har haft en oplevelse, som hun finder det vigtigt at dele. Vi lytter til al feedback, og vi arbejder målrettet på at sikre gode arbejdsvilkår og høj faglighed for vores medarbejdere. Vi har dog ingen yderligere kommentarer til den pågældende oplevelse."
Den nuværende ledelse i Lector Care understreger, at de tager afstand fra enhver sammenblanding af Lector Care og Consult LC, da det kan skabe misforståelser og vildlede offentligheden.
- Det bedste af det hele
I forbindelse med at det to virksomheder blev adskilt, blev der sendt en besked til medarbejdere fra Consult LC og Mohammed Halloum. Én af modtagerne var Mona Linnemann.
Hun undrede sig over at modtage den, da hun ikke kendte til firmaet, og havde sagt nej tak til flere vagter.
- Jeg kender ikke til Consult LC og havde ikke hørt om det, før jeg får sms'en.
Hun undrede sig endnu mere ved en bestemt passage. Beskeden henviser nemlig blandt andet til, at socialtilsynet ikke fører tilsyn med firmaet Consult LC, der tager sig af akutanbringelser.
Akutanbringelser i Barnets lov
I 2024 trådte Barnets lov i kraft. Den indeholder blandt andet en bestemmelse, der kaldes akutanbringelse.
En akutanbringelse er midlertidig og kan iværksættes, når barnets eller den unges sikkerhed kræver øjeblikkelig handling.
Anbringelsen kan vare op til tre uger med mulighed for forlængelse i yderligere tre uger.
De anbringende kommuner kan i disse akutte og særlige tilfælde anvende private botilbud, der ikke er godkendt af socialtilsynet, hvis der ikke findes et egnet godkendt tilbud til borgeren.
Til forskel for andre former for anbringelser, fører socialtilsynet ingen tilsyn eller kontrol med anbringelsen eller borgerens trivsel. Her er det alene op til den anbringende kommune at føre et såkaldt personrettet tilsyn.
Kilde: Folketinget via et svar til Folketingets Socialudvalg fra Social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen (S)
Kære gode kolleger, står der indledningsvist. Herefter forklares det, at på grund af tilsynet, skal børne- og ungehjemmet adskilles fra øvrige sociale ydelser.
- OG det bedste af det hele er, at vi ikke er underlagt Tilsynet i Consult, hvorfor vi kan opererer lidt mere frit. Dog skal vi ALTID bevare en høj standard, og behandle vores borgere rigtig godt, skriver Mohammed Halloum i sin sms til medarbejderne.
For den tidligere vikarmedarbejder, Mona Linnemann, viser beskeden, at Mohammed Halloum glæder sig over at undgå socialtilsynets kritiske øjne.
- Jeg tænker, at det er svindel. Det vil jeg aldrig nogensinde være en del af. Aldrig, siger hun og fortsætter:
- Det er meget bekymrende. Det siger en del om, hvad formålet er, og det er at tjene penge. Og det er så vildt, at det bliver skrevet ud på den måde.
Ifølge direktøren i Consult LC, Mohammed Halloum, er det er taget ud af en kontekst:
- Undertegnede påpeger netop i samme skriv, at borgernes trivsel og tarv er det vigtigste. At operere mere frit skal ikke forstås som værende frit uden opsyn. Det er ment som fleksibiliteten i arbejdsopgaverne, som undertegnede i samme skriv informerede om, skriver Mohammed Halloum til TV2 Østjylland og understreger, at han altid har og vil betegne socialtilsynet som en vigtig samarbejdspartner.
Skal strammes op
Mona Linnemanns oplevelser med Lector Care og andre botilbud betyder, at hun i dag udelukkende arbejder med voksne i det socialpsykiatriske felt.
- Jeg har egentlig stor lyst til at arbejde med børn og unge. Men det skal jeg ikke. Det påvirker mig helt vildt. Jeg bliver ked af det, når de bliver svigtet, fordi nogle skal tjene penge på deres bekostning.
Hun opfordrer kraftigt til, at der sker forbedringer på området for anbringelser.
- Jeg håber, der er nogle politikere, der får øjnene op for, at der skal strammes op på område. Og så har jeg hørt, at tilsynet skal beskæres, og det synes jeg er stærkt bekymrende.
Mona Linnemann henviser til regeringens planer om, at der skal skæres 30 procent på de sociale tilsyn.
Eksperter er bekymrede
Ifølge lektor i socialret, Eva Naur, er der noget galt, når en virksomhed fremhæver, at der ikke føres tilsyn.
- Ligeså snart man siger, at ingen tilsyn er godt, og vi kan operere mere frit. Så betyder det jo, at man har en plan om, at man vil løse sin opgave på en måde, som ligger ved siden af de rammer, som vi som samfund har sat op. Fordi hvis man ville holde sig inden for rammerne, så er der ingen grund til, at være så glade for, at socialtilsynet ikke kunne føre tilsyn.
Eva Naur peger på, at der er noget i tilsynsansvaret hos kommunerne, som ikke ser ud til at fungere. Det er den anbringende kommunes ansvar at føre tilsyn ved eksempelvis en akutanbringelse i et ikke-godkendt tilbud. Her har socialtilsynet ikke ret eller pligt til at føre tilsyn.
- Det sender jo desværre et klart signal om, at man ikke er vant til, at kommunerne fører et personrettet tilsyn, som de skal føre. Fordi selvfølgelig skal der føres tilsyn, det er bare ikke socialtilsynet, der fører det. Så når man har den tankegang, så er det jo nok fordi, at man har opdaget, at det her det bliver ikke opdaget - hvordan vi håndterer det her, siger Eva Naur og fortsætter:
- Det understreger, hvor vigtigt det er, at kommunerne undersøger, hvad det er for nogle anbringelsessteder, der anvender, når de bruger akutanbringelser i tilbud, der ikke er godkendt af socialtilsynet.
Hanne Hartoft, der forsker i socialret på Aalborg Universitet kalder beskeden fra den nu forhenværende direktør fra Lector Care bekymrende.
- Med hensyn til SMSén mener jeg ikke, at jeg på det foreliggende grundlag kan fastlægge meningen entydigt, men man kan godt få den tanke, at organisationen bevidst spekulerer i, at organisere sig, så visse aktiviteter ikke er omfattet af socialtilsynets kontrol. Det mener jeg er bekymrende.
- Det er grotesk
Virksomheden Lector Care har base i Hinnerup, men ifølge TV2 Østjyllands kortlægning, har der været anbragt unge flere steder i det østjyske.
Blandt andet i Glesborg i Norddjurs Kommune, hvor naboer til et gult sommerhus har fortalt om uro, utryghed og bekymringer.
Naboerne har fortalt, at de blev oplyst af ansatte, at de kom fra Lector Care, men den nuværende ledelse i Lector Care afviser at have stået på lejekontrakten, men henviser til Consult LC, som Mohammed Halloum fortsat er direktør i.
Én af dem, der har fulgt sagerne om de mystiske botilbud tæt, er byrådsmedlemmet Aleksander Myrhøj (SF) fra Norddjurs Kommune.
- Det er vanvittigt, det er ikke bare et rødt flag, det er også bimlende klokker og sirener og lamper, der bør påkalde sig stor opmærksomhed, siger Aleksander Myrhøj, der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Norddjurs Kommune.
Aleksander Myrhøj reagerer særligt på beskeden fra Mohammed Halloum til medarbejderne, hvor den tidligere direktør fra Lector Care fremhæver, at der ikke føres tilsyn med hans nuværende firma, Consult LC, der har eksempelvis akutanbragte unge.
- Det er jo tilsynelande noget, der bliver gjort med vilje, under forståelse af, at de kan operere mere frit, mener Aleksander Myrhøj.
Det afviser Mohammed Halloum, der mener, der er tale om en misforståelse.
Efter TV2 Østjylland har beskrevet de kritisable forhold, er social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen, indkaldt til samråd i sagen.