Flagermus kan påvirke planer om nye byggeprojekter
Beskyttelse af flagermus har sat en kæp i hjulet på lokalplaner i Syddjurs Kommune. Nu skal det vurderes, om der er flagermus i området, og hvor meget det vil forsinke processen.
Det er sjældent, at vi lægger mærke til dem. Flagermusene.
Men de er her.
De flyver rundt på nattehimlen i jagt efter føde. På en halvmørk eftermiddag står biolog og naturvejleder Lars Bøgh fra Karpenhøj Naturcenter og spejder efter steder, hvor det lille flyvende væsen kan bo.
- Det kan være på lofter, under taget eller i en gammel efeubeklædt træstamme som dén der, siger Lars Bøgh.
Selvom nattehimlens flagermus er små, kan de volde store problemer for de lokalplaner, som Syddjurs Kommune lige nu vil have gennemført.
Skærpede krav forsinker projekter
Nye afgørelser fra Planklagenævnet har gjort, at kommunerne skal blive bedre til at undersøge, om der er flagermus i et område.
Derfor skal lokalplanlægningen for Birkeparken i Rønde og lokalplanlægningen for kulturhuset i Hornslet nu leve op til de skærpede krav.
- Det er ærgerligt, hvis der er sager, som kommer til at tage længere tid, men det er en del af vilkårene, siger Lars Høeberg, der er chef for Kultur og Plan i Syddjurs Kommune.
Planklagenævnet har skærpet over for kommunerne, at de blandt andet skal lytte efter flagermus i området, som de planlægger at ændre, mindst to gange på et år. Og det er ifølge biolog og naturvejleder Lars Bøgh en udfordring.
- Der er ikke mange vinduer, hvor man kan finde dem. Man må nemlig ikke forstyrre dem, når man laver sine observationer, siger Lars Bøgh.
Flagermusen går i vinterhi fra slutningen af september til april, så der kan man ikke lytte sig frem til dem med lytteudstyr.
- Man skal ud og lave lytninger om natten. Det har vi ikke fået gjort, fordi vi ikke har været opmærksomme på de skærpede krav, forklarer Lars Høeberg.
Særligt beskyttede dyr
Flagermus er udpeget som en såkaldt bilag IV-art, og derfor er de beskyttet i EU’s habitatdirektiv.
- Flagermus bliver gamle, men de er små. Normalt får små dyr mange unger hurtigt, men det gør flagermus ikke. Det betyder, at de skal leve i lang tid for at holde bestanden oppe, og det gør dem sårbare, siger biolog og naturvejleder, Lars Bøgh.
Han har selv observeret mindst syv arter af flagermus i Hornslet, hvor han bor.
- Jeg har flagermus i min parasol hver eneste sommer, så de er her jo, siger han.
Flagermus i Danmark
Flagermusen er det pattedyr i Danmark, som vi har flest arter af. Der er nemlig 17 forskellige arter af flagermus registreret i Danmark. Tre af dem er truet, mens tre andre flagermus er næsten truet.
Sent i foråret samles flagermushunnerne i ynglekolonier. Der kan være fra ti til hundreder hunner i kolonierne. I ynglekolonien fødes ungerne fra omkring midt juni til juli.
Hanner opholder sig andetsteds, enkeltvis eller få sammen.
I sensommeren opløses kolonierne gradvis og flagermusene parer sig. Flagermusene strejfer mere rundt efter de rigelige insektmængder til at opbygge det særlige kropsfedt, der skal hjælpe dem gennem vinterdvalen.
Chef for Kultur og Plan i Syddjurs Kommune, Lars Høeberg, kan endnu ikke sige præcist, hvordan de nye krav vil komme til at påvirke projekterne i fremtiden.
Kan det her lukke projekter ned?
- Det kan jeg ikke sige. Men det, at der er flagermus, behøver ikke at lukke projekter. Det kan være, at der er masser af ynglesteder i nærområdet, men vi skal ind og forholde os til det, siger Lars Høeberg.