Ekspert advarer: Varmt havvand kan gøre badegæster syge

Hvis man har sår eller svækket immunforsvar, er der øget risiko for, at det varme hav kan give infektioner

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Overlæge advarer mod, at personer med lavt immunforsvar bader i havvand over 20 grader. Foto: Ritzau Scanpix

Den varme sommer får havvandets temperatur til at stige. Det skaber usædvanligt gode levevilkår for havbakterier i vandet, og det øger risikoen for, at badegæster kan få infektioner og blive syge.

Det fortæller Kurt Fuursted, der er overlæge og sektionsleder for bakterier ved Statens Serum Institut. Han understreger, at infektioner fra havbakterier er sjældne.

- Man skal selvfølgelig nyde det dejlige danske badevejr, men personer, der har et svækket immunsystem og sår på huden, skal være forsigtige ved badning i havvand, som er over 20 grader.

- Hvis man er sund og rask og ikke har sår, så skal man bare nyde det varme badevand, siger han.

Husk at kontakte lægen

Når havvandet har været over 20 grader i en længere periode, så er risikoen for at blive smittet forhøjet. Og det er tilfældet langs stort set hele landets kyster - bortset fra ved Vesterhavet.

Mennesker med et svækket immunforsvar bør være særligt opmærksomme og kontakte lægen, hvis de ser tegn på infektion efter at have været i havet, lyder anbefalingen fra overlægen.

- Hvis man har øreproblemer, kan man få øreinfektion. Sår på kroppen kan betyde en mere alvorlig infektion. Hvis man samtidig har et svækket immunsystem, så er der en øget risiko for at få blodforgiftning, siger Kurt Fuursted.

Varmt havvand

I landets fjorde når vandet flere steder helt høje temperaturer på op mod 25 grader. Derfor bør badegæster være særligt opmærksomme, hvis de tager en dukkert her, fortæller overlægen.

Havets temperaturer ved Sjællands kyster når flere steder op over 22 grader. Badevandet på Fyn ligger på omkring 18 til 21 grader.

I både Nordjylland og Sønderjylland er havet langs kysterne en smule køligere og ligger på omkring 17 til 19 grader. Det viser den seneste opgørelse fra DMI tirsdag eftermiddag.

VIDEO: Det er før kommet frem, at ikter, der er små parasitter, i nogle badesøer borer sig ind i benene på de badende gæster. Videoen er fra 13. juli.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her