Mange påkører hjorte - og det er nu, du skal passe på

Sidste år bød på rekordmange påkørsler af vildt, og en ny undersøgelse viser, at hver fjerde danske bilist har påkørt en hjort eller dådyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Brems hårdt ned og hold fast i rattet. Undgå så vidt muligt at lave en undvigemanøvre. Det er ifølge Gjensidige den korrekte reaktion, hvis man ser en hjort og påkørsel er uundgåelig. Her ses et rådyr.

Maj måned markerer starten på højsæsonen for påkørsler af hjortevildt i trafikken, og det er noget, en stor del af de danske bilister har været ude for.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Her svarer 19 procent af de adspurgte, at de har oplevet at påkøre hjortevildt, mens 17 procent siger, de har været tæt på at ende i en påkørsel.

- Vi oplevede, at flere og flere kunder kom med den type skader på deres bil, og derfor satte vi os for at undersøge, om der en stigning af den type skader. Vores tal bekræfter, at det er tilfældet, siger skadeschef hos Gjensidige Forsikring, Karsten Moos, til TV2 ØSTJYLLAND.

Svært at finde forklaring

Sidste år blev Dyrenes Beskyttelse kontaktet 1087 gange i maj måned, efter at en bilist havde påkørt hjortevildt, hvilket var omkring dobbelt så ofte som de foregående måneder.

Gjensidige ForsikringTallet for hele året lyder på 10.445 anmeldelser om påkørsler mod 8.653 året forinden. Det er en stigning på hele 20 procent.

Årsagen til de mange påkørsler er dog lidt sværere at sige noget om.

- Den lange sommer, vi havde sidste år, kan have medført, at flere er interesserede i et friluftsliv og oftere befinder sig i tæt bevoksede områder, men vi har ikke nogen konkret forklaring, siger skadeschef Karsten Moos, til TV2 ØSTJYLLAND.

Så sent som natten til mandag døde en 23-årig mand i en trafikulykke, der formentlig skyldes en hjort.

Ulykken fandt sted E45 mellem Aarhus og Randers, og politiet formoder, at påkørslen kan være sket, da en af bilerne undviger en hjort, der har befundet sig på vejbanen.

- Det er en tragisk situation, og ulykken viser, at man skal lade være med at gå i panik, siger Karsten Moos til TV2 ØSTJYLLAND.

Gjensidige Forsikring har mandag udsendt en pressemeddelelse om påkørsler af hjortevildt.

- Det er et forsøg på at gøre bilisterne opmærksomme på, at de skal være bevidste om, hvad de skal gøre i situationen.

Karsten Moos opfordrer i første omgang til at sænke farten og være ekstra opmærksom, hvis man kører i et område med skov i skumringstiden, og at man bevarer overblikket, hvis en påkørsel er uundgåelig.

- Brems hårdt ned og hold fast i rattet og undgå så vidt muligt at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til en endnu farligere situation, hvis du så kolliderer med et træ eller en anden bilist, lyder advarslen fra Henrik Sagild.

Gjensidige Forsikrings råd, hvis du har påkørt et dyr:

1. Hvis dyret er dødt, er det vigtigt at fjerne dyret fra vejbanen. Læg dyret i rabatten eller i grøftekanten, så andre trafikanter ikke påkører dyret eller forsøger at undvige påkørsel af det.

2. Hvis dyret overlever påkørslen og selv er i stand til at løbe væk fra ulykkesstedet, skal du ikke forfølge det.

3. Er dyret dødt, skal Falck kontaktes, men er dyret blot kvæstet og ikke dødt, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i marts 2019 blandt 1209 repræsentativt udvalgte danskere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her