Snydere udnytter gode hjerter på Facebook
Folk hamstrer julekurve og sætter dem til salg. Folk med den nyeste iPhone beder om penge på Facebook
Facebookgrupper som Hjælp mig Aarhus og Hjælp Danmark overstrømmes netop nu af danskere, der fortæller, at de er ramt af kontanthjælpsloftet og derfor beder om hjælp. Og grupperne overstrømmes også af godhjertede mennesker, der gerne vil hjælpe.
Men selv om mange vitterlig har brug for hjælp, advarer både Indsamlingsorganisationernes brancheorganisation ISOBRO og administratorerne bag flere af siderne nu om, at der er snydere blandt.
Administrator Heidi Kit Pedersen fra facebooksiden Hjælp Mig Danmark, der har 7.500 følgere, fortæller til TV 2 | ØSTJYLLAND, at hun bruger flere timer dagligt på at tjekke folk digitale spor på nettet og bortvise snydere fra gruppen:
- Der er rigtig mange, der snyder. Og det er desværre tiltagende. Lige nu ser jeg folk hamstre julekurve, som de bagefter sælger i ’køb og salg’-grupper. Men i min optik er man også snyder, hvis man har råd til dyre iPhones og hår-extentions. Det må man drosle ned på, før man kan forvente at få hjælp. Jeg har eksempler på folk, der kommer hjem fra en dyr rejse og to dage efter beder om hjælp i vores gruppe. De bliver smidt ud!
Både Kit Heidi Pedersen og sekretariatschef, Mette Grovermann fra ISOBRO advarer glade givere mod at overføre penge via Mobilpay til folk, der beder om penge på Facebook.
- Det er det vilde vesten, det der foregår på Facebook lige nu. Det er godt at hjælpe, men lav et minimum af research, før du sender penge afsted, lyder det fra Kit Heidi Pedersen.
ISOBRO frygter, at snyderiet vil skade dem, der reelt har et behov for hjælp.
- Er man først blevet snydt én gang, vil man måske ikke give igen. Dermed lukrerer snyderne og de, der måske i en god mening laver private indsamlinger, på den fælles goodwill, som indsamlingsorganisationer er afhængige af for at kunne hjælpe dem, der reelt mangler penge til mad og tøj, siger Mette Grovermann.
Alle indsamlinger, der foregår i det offentlige rum, skal anmeldes til Indsamlingsnævnet, inden de iværksættes. Derved er der kontrol med både indsamlingen og anvendelse af pengene, fordi der skal aflægges regnskab.
ISOBRO har påpeget behovet for, at Indsamlingsnævnet i højere grad får mulighed for at lukke facebookgrupper og hjemmesider, der foretager ikke-anmeldte indsamlinger.
- Vi mener, der er behov for at stramme lovgivningen. Vi oplever en stigning i antallet af private indsamlinger, både via Facebook og forskellige indsamlingsplatforme, der ikke er anmeldt, og hvor det er umuligt at identificere hvem, der reelt står bag. Langt de fleste af de indsamlinger opfylder ikke lovens krav, og mange mennesker bliver snydt i en ”god” sags tjeneste. Det er meget trist og uværdigt, siger Mette Grovermann.