Borgere undrer sig: Hvorfor kom der ikke en fejring for os?
Der er uenighed mellem Randers Kommune og borgerne i Ølst om, hvorfor en eventuel fejring af Alling Ås redning ikke blev til noget.
Randers Kommune og borgerne i Ølst har været i dialog omkring en fejring af, at vandet nu igen kan løbe frit i Alling Å, der har været truet af forurening i forbindelse med jordskredet ved virksomheden Nordic Waste.
Men - der kommer ikke en fejring. I hvert fald ikke sådan en, som borgerne havde troet.
Kommunen påstår, at det er efter borgernes ønske, men det afviser de lokale.
For en dialoggruppe med borgere i Ølst og repræsentanter fra kommunen satte sig sammen, inden en eventuel fejring skulle finde sted.
Da jordskredet var under kontrol, lavede kommunen nemlig en fejring, som de lokale var store modstandere af.
- Dengang synes vi, tidspunktet var forkert, men den her gang har vi ikke frabedt en fejring. Vi har bare haft nogle ønsker til den, siger én af de lokale og medlem af dialoggruppen, Anne Askov, til TV2 Østjylland.
Vil ikke have direktør og borgmester i fokus
De ønsker føler hun og de andre Ølst-borgere ikke, at der er blevet lyttet til.
- Vi bad blandt andet om, at det var en fejring ikke kun for Ølst og folkene her, men også for de foreninger, der er glade for, at åen er reddet. Og så foreslog vi, at der skulle serveres noget mad fra lokalområdet, fortæller Anne Askov.
Derudover mener hun og landsbyboerne, at dem, der skal i fokus for hyldesten, er de arbejdere, der i mange måneder har kæmpet for at redde åen.
- Dem har vi stor respekt for. Vi vil have dém i fokus i stedet for Jesper Kaas Schmidt (kommunaldirektøren, red.) og Torben Hansen (borgmesteren, red.), siger Ølst-borgeren.
Ikke muligt med foreninger
Om det er de ønsker, der er årsagen til, at fejringen ikke blev til noget, vides ikke.
Randers Kommunes kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt, oplyser, at det ifølge ham ikke har været planen at lave en stor fejring.
Men man valgte at gå i dialog med borgerne i Ølst, fordi de tidligere har været kritiske over for den fejring, der blev lavet, da jordskredet var bremset i starten af året.
- Det er mit indtryk, at dialoggruppen især ønskede, at der skete en anerkendelse af medarbejderne på pladsen.
- Ved teståbningen af åen blev alle medarbejdere på pladsen derfor inviteret til fælles kaffe, rundstykker og kage. Alle var spændte på, om det hele nu gik godt ved testen og kunne følge med, da der blev gravet igennem dæmningen til åen, lyder det fra Jesper Kaas Schmidt til TV2 Østjylland.
Han fortæller desuden, at pressen så blev inviteret, da testperioden var slut.
- Dermed blev befolkningen som helhed orienteret. Samtidig blev borgere i Ølst inviteret til rundvisning, som foregik onsdag 6. november. Det blev ikke vurderet muligt at invitere en række foreninger og borgere generelt ud fra en betragtning om, at det vil være for svært at håndtere potentielt rigtig mange mennesker på en farlig arbejdsplads, forklarer kommunaldirektøren.