Kæmper til det sidste - mødre på barrikaderne i Randers
Omkring 50 mødre og en hel del børn i barnevogne demonstrerede torsdag formiddag ved det gamle rådhus mod Mødrehjælpens lukning.
Det har nærmest skabt folkelig opstandelse, at Mødrehjælpen i Randers står til at lukke. Torsdag var der demonstration på Rådhustorvet, hvor cirka 50 mødre med børn udtrykte deres utilfredshed med beslutningen.
Iblandt dem var Nynne Marie Ravn, som ikke kan forestille sig en virkelighed uden Mødrehjælpen.
- Stedet er super vigtigt både for mødre og børn. De giver hjælp til økonomi og støtter til børnefødselsdage, tøj og flytninger, siger Nynne Marie Ravn til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Og så er der det sociale i det. Mange mødre har ikke andre steder at komme eller passer ikke ind i traditionelle mødregrupper.
Mange vil gå tabt
Hun frygter for, hvad der skal ske uden organisationen.
- Der er mange, som kommer til at gå tabt, hvis de lukker det her hus, lyder det fra Nynne Marie Ravn.
Demonstrationen torsdag var arrangeret af Malene Guldhammer, som i flere år har været flittig bruger af Mødrehjælpen.
Hendes liv ændrede sig fuldstændig, da hun som 21-årig blev gravid. De jævnaldrende festglade venner faldt fra, og uden støtte og rådgivning fra Mødrehjælpen var hun nok aldrig kommet igennem den første tid som mor.
- Vi var unge og festede meget. Mange af mine venner festede videre, imens jeg fik en hel ny hverdag, og venskaberne forsvandt ud i sandet, fortæller Malene Guldhammer til TV2 ØSTJYLLAND om den første tid som gravid og efterfølgende mor.
Prøver at forstå dem
De seneste syv år har hun fået hjælp fra organisationen, og det har haft stor betydning.
- Jeg kunne puste ud, tude og sige, at det hele bare er for hårdt. Så er der en, som klapper en på skulderen og siger, at man nok skal komme igennem det. Det giver en et boost, siger Malene Guldhammer.
Mødrehjælpen tilbyder gratis rådgivning og støtte til familier med økonomiske eller sociale vanskeligheder. I alt 50 unge kvinder kommer fast i huset i Randers.
- Vi prøver at hjælpe og forstå dem. Og siger at de kan mere, end de selv tror. Det giver dem selvtillid, siger næstformand i Mødrehjælpen, Anne Cenholt, som ligeledes frygter for fremtiden.
Drejer sig om 350.000 kroner
Randers Kommunes budget for 2019 indeholder nemlig ikke de 350.000 kroner i tilskud, det kræver at holde Mødrehjælpen kørende.
- Så har vi ikke andet valg end at lukke. Det er vi meget kede af at gøre, for mange unge får hjælp her, siger Anne Cenholt.
Blandt deltagerne til dagens demonstration var lokalpolitikeren Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten), som bakker op om Mødrehjælpen.
- For det første så gør Mødrehjælpen en stor indsats for at hjælpe en udsat gruppe, og så er stedet også med til at forebygge og faktisk spare kommunen for regninger, siger politikeren til TV2 ØSTJYLLAND.
- De giver brugerne redskaber til at kunne påtage sig forældrerollen. Hvis de ikke kan det, er det jo i sidste ende kommunens problem, fortsætter han.
Kan finde pengene flere steder
Samtidig lægger han vægt på, at det er et forholdsvis lille beløb, der skal til for at redde Mødrehjælpen. Han mener sagtens, at der kan findes 350.000 kr. i budgettet.
- Vi kunne tage penge fra projektet 'Byen til Vandet', fra den million kroner som Randers Regnskov har fået eller fra byrådsmedlemmernes løn, lyder det fra Kasper Fuhr Christensen.
Læs også:
Borgmester i Randers, Torben Hansen (S), sagde i sidste uge, at man er i god, konstruktiv dialog med Mødrehjælpen.
Men på daværende tidspunkt ville han ikke komme nærmere ind på chancerne for, at stedet alligevel overlever.
Han slår fast, at det var et bredt flertal i byrådet, som vedtog budgettet uden støtten til Mødrehjælpen.