Kalder psykiatrisag "et trafikuheld i slowmotion"
Anders G. Christensen undrer sig over, at man ikke tidligere har undersøgt advarsler mere grundigt.
I flere år tikkede advarslerne ind om fagligheden hos en overlæge i psykiatrien i Region Midtjylland.
Alligevel var det først i 2024 - efter en whistleblower-henvendelse - at flere patientforløb blev undersøgt og lægen hjemsendt.
- Uden at generalisere tyder det på, at vi har en udfordring i regionen, når det kommer til håndtering af henvendelser, siger Anders G. Christensen, der er medlem af regionsrådet for Venstre, til TV2 Østjylland.
Der har været tale om bekymringshenvendelser sendt til både ledende medarbejdere i psykiatrien og Styrelsen for Patientsikkerhed.
Mistet overblik
Da sagen om alvorlige lægefejl i psykiatrien i Randers kom til offentlighedens kendskab i september, efter at mediet Frihedsbrevet havde afdækket den som de første, var regionsrådsmedlem Anders G. Christensen fra Venstre tilfreds med håndteringen.
Han er som medlem af forretningsudvalget løbende blevet orienteret om sagen, men han savner efterhånden overblik.
Anders G. Christensen er ærgerlig over, at der i medierne bliver ved med at dukke nye oplysninger op, som sætter håndteringen af sagen om lægefejl i et kritisk lys og kalder det "et trafikuheld i slowmotion".
Det gælder blandt andet sager om dårligt arbejdsmiljø og påbud, gentagne bekymringshenvendelser fra andre læger og advarsler sendt til ledelsen.
- Jeg mangler en tilbundsgående undersøgelse. Vi skal have tingene til at fungere, fastslår Anders G. Christensen og understreger, at regionen skal blive bedre til at håndtere bekymringshenvendelser.
Sagen kort
1500 patientforløb skal undersøges for lægefejl
Det sker efter, Region Midtjylland har fundet 32 alvorlige kritikpunkter i gennemgangen af 13 journaler.
Kritikken går blandt andet på “meget aparte og mangelfulde behandlingsplaner" og "ingen vurdering af farlighed".
Selvmordsrisikovurderinger har været "kortfattede" og sprogbrug har ikke været psykiatrifaglig
Farlige patienter har haft tidlig, uledsaget udgang.
Samlet set er ni ud af 13 journaler fra whistleblower-henvendelsen blevet vurderet til at være "klart under faglig standard".
Han henviser til sager om benamputation i 2022, hvor nogle patienter fik sat ben af, selv om det kunne have været undgået, og sager fra 2023, hvor kræftpatienter ikke fik behandling i tide.
- Vi skal reagere proaktivt og ikke reaktivt, og så skal ledelsen og direktionen have værktøjerne til at håndtere henvendelser.
Udvalgsformand Psykiatri- og Socialudvalget
Udvalgsformanden for Psykiatri- og Socialudvalget, Else Søjmark (A), har sendt et skriftligt svar:
I Psykiatriudvalget følger vi også sagen tæt.
Der er sat et stort arbejde i gang, der går på at sikre vores patienter. Og det er vigtigt for mig.
Den pågældende læge blev hjemsendt, da der via Region Midtjyllands whistleblower-ordning kom viden om en række konkrete patientforløb. Lægen er efterfølgende opsagt og arbejder ikke længere i Psykiatrien. Samtidig er afdelingsledelsen i Regionspsykiatrien Randers stoppet.
Det vigtigste er nu, at vi får taget hånd om vores patienter og vejleder dem, vi vurderer, der har brug for det. Som vi tidligere har informeret om, er dette arbejde i fuld gang. Og det er vigtigt for mig at betrygge patienter og pårørende om det. Psykiatrien er i gang med at vurdere og undersøge de 1500 patientforløb, som den pågældende læge har haft berøring med.