Nu skrotter Randers de IC4-tog, som byen ikke måtte bygge
Togfabrikken i Randers blev forbigået, da IC4-togene i sin tid skulle bygges. Nu skrottes flere af de omstridte tog - i Randers
Da IC4-togene skulle bygges, fik Randers og byens togfabrik en lang næse.
Man valgte i stedet at få isenkrammet fremstillet i Italien.
Den beslutning har mange fortrudt, når den ene historie efter den anden om forsinkede, defekte og uregelmæssige IC4-tog poppede op.
Nu er man så begyndt at skrotte nogle af de omstridte tog. Og det sker såmænd i den gamle togfabriks lokaler i Randers.
- Jeg synes, det er noget mærkeligt. Men der er jo, som det er, siger Michael Petersen, der som kleinsmed er med til skrotningen.
Konkret er det de fem ringeste IC4-togsæt, der er ved at blive skrottet. Det sker for at skaffe reservedele til de 77 togsæt, der stadig er i drift.
Værkstedchef Thorbjørn Jonsson siger om arbejdet med IC4-togene.
- Det er jo skruet sammen af mennesker, så kan det også skilles ad. Det er ikke unikt dårligere, bedre eller anderledes end det, vi kender, siger han.
Chefredaktør Axel Præstmark fra Randers Amtsavis er ikke imponeret af IC4-forløbet.
- Nu kan vi få lov til at skrotte de IC4-tog, italienerne har bygget – og som vi i Randers ikke kunne få lov til at bygge, da ordren skulle placeres. Det til trods for, at vi her i byen har generationers erfaring i at bygge tog, siger Axel Præstmark og uddyber:
- Randers har i hundredvis – ja, måske næsten tusindvis – af dygtige håndværkere med speciale i togfremstilling. Og nu kan vi få lov til at skrotte det, og noget af det stort set uden at det har kørt.
I videoen øverst i artiklen kan du se en reportage om skrotningen af IC4-togene.