Thomas nægter at betale bøde – kørte galt under udrykning

Paramedicineren Thomas Holm fra Randers kæmper for at blive frikendt for sin skyld i et uheld under udrykning.

Lægebilen kunne ikke køre videre efter uheldet og blev hentet og kørt væk. Fotos: SpotFoto

Den 30. januar sidste år kommer paramedicineren Thomas Holm som så mange gange før kørende i sin lægebil med udrykning - på vej mod et barn, der har fået det dårligt.

For at nå hurtigst muligt frem skifter Thomas Holm til modsatte kørebane på Rådmands Boulevard i Randers, da en række biler holder stille for ham.

Men så går det galt.

Jeg kørte ikke med hovedet under armen, og jeg gjorde alt, hvad jeg skal under udrykning
Thomas Holm, paramediciner, Randers

Den forreste bil ser ikke, at de andre biler holder stille, fordi der kommer et udrykningskøretøj, så den svinger.

Thomas Holm kan ikke undgå et sammenstød.

- Jeg kørte ikke med hovedet under armen, og jeg gjorde alt, hvad jeg skal under udrykning. Jeg brugte hornet og blink og var ekstra påpasselig, fortæller Thomas Holm til TV2 Østjylland.

Uheldet skete, da lægebilen kom kørende ad Rådmands Boulevard og ville overhale en række stillestående biler. Den forreste havde overset, at Thomas Holm ville overhale, og derfor skete der et sammenstød, da personbilen svingede til venstre ad Vestre Allé.

Ikke store skader under uheldet

Han forsøger faktisk også at undvige den svingende bil ved at køre venstre om den, men lægebilen skrider på de toppede brosten ved Vester Allé.

Heldigvis sker der kun materielle skader på bilerne under uheldet.

Men sagen stopper ikke der.

Uheldet skete her ved vejene Rådmands Boulevard og Vester Allé. Der var også fodgængere, som gik ind til siden, da de hørte lægebilens sirener.

Thomas Holm bliver sigtet for at være skyld i uheldet, får en bøde på 2000 kroner og et klip i kortet. Men han nægter at betale og acceptere klippet.

- Jeg ved godt, at jeg ifølge loven har ansvaret, men jeg skulle nå frem til et sygt barn. Hvis jeg accepterer, erkender jeg min fejl og skyld, og jeg mener ikke, at jeg kunne have gjort noget anderledes.

- Jeg var opmærksom på venstresvinget, men jeg fik intet forvarsel. Jeg ser ikke, at bilen overhovedet blinker, inden den drejer, siger paramedicineren.  

Det er urimeligt, at vi på den ene side siger, at de skal skynde sig, men hvis det så går galt, skal ambulancefolkene tage det fulde ansvar
Thomas Brücker, sektorformand, FOA

'Truet på vores levebrød'

Sagen er nu endt i retten, hvor den skal for onsdag kl. 13.

Thomas Holm vil frifindes, og flere af hans kolleger vil følge med i afgørelsen.

- Det er en unødig byrde at lægge på os, at vi er truet på vores levebrød, når det er andre, der beslutter, at vi skal køre udrykning. Alle ønsker, vi når hurtigst muligt frem, forklarer han.  

Sagen har principiel betydning, mener paramedicinerens fagforening FOA, som også med stor interesse venter dommen.

- Når du eller jeg ringer 112, er det alvorligt, og vi forventer, at hjælpen når hurtigst muligt frem. Tid er en afgørende faktor, og derfor er sådan en sag her ikke rimelig.

- Det er urimeligt, at vi på den ene side siger, at de skal skynde sig, men hvis det så går galt, skal ambulancefolkene tage det fulde ansvar, siger sektorformand hos FOA Thomas Brücker til TV2 Østjylland.

Thomas Holm betragter sig selv som meget erfaren ud i udrykningskørsel. I 44 år har han kørt udrykningskøretøjer, og før uheldet sidste år, har han ifølge ham selv kun prøvet at påkøre et rådyr.

Vil have ændret loven

Thomas Brücker mener, at det er en meget unfair situation, som man sætter ambulancepersonalet i.

De skal ifølge ham sætte både deres liv, job og kørekort på spil, hver gang de kører udrykning. 

- De er i forvejen i en presset situation, fordi de ikke præcist ved, hvad de kommer frem til, og så er det et yderligere pres, at de skal frygte for konsekvenserne af et uheld, siger Thomas Brücker.

Man kan da forestille sig, at nogen vil sætte hastigheden ned og lade være med at køre over for rødt
Thomas Holm, paramediciner, Randers

Sektorformanden ønsker en ændring af lovgivningen.

I dag er det sådan, at sundhedspersonale ikke er beskyttet på nogen måde, hvis de er skyld i et uheld under udrykning.

Det vil FOA have ændret på.

- Det skal være en formidlende omstændighed, at uheldet sker under udrykning. De skal ikke straffes lige så hårdt, når det er os som samfund, der beder dem om at køre for hurtigt eller over for rødt, mener Thomas Brücker.

Måske langsommere frem

Hvis Thomas Holm ender med at blive dømt, frygter han, at det kan få konsekvenser for hans og kollegernes måde at køre udrykning på.

- Jeg siger ikke, at vi pludselig efter onsdag kommer til at køre anderledes, men man kan da forestille sig, at nogen vil sætte hastigheden ned og lade være med at køre over for rødt, fordi man tænker over risikoen for en sigtelse, lyder det fra paramedicineren.

Han pointerer dog, at det ikke skal ses som en trussel, men nærmere en bekymring.

TV2 Østjylland følger onsdagens retssag og melder ud, når dommen er faldet.

Politiker: Hvor er respekten for deres arbejde?

TV2 Østjylland har rakt ud til partiernes transportordførere på Christiansborg for at høre, om de er villige til at kigge på lovgivningen på området.

En af dem, der er mest kritisk over for den nuværende situation, er DFs Nick Zimmermann.

Han skriver følgende om sagen til TV2 Østjylland:

- At vores udrykningspersonale – dem, der sætter livet på spil for at redde os andre – skal trækkes i retten for at udføre deres arbejde under tidspres, er ganske enkelt uacceptabelt. Thomas Holm kørte for at redde et barn, og nu skal han stå til ansvar i byretten?

- Det er ikke bare urimeligt, det er et svigt af dem, der altid står klar for os. Vi må ændre loven, så vores helte på hjul kan udføre deres opgaver uden frygt for bøder og klip i kørekortet. Hvor er respekten for deres indsats?

Peter Have fra Moderaterne vil ligeledes se på, om der kan findes en løsning på det, han ser som et problem i forbindelse med uheld ved udrykningskørsler.

- Det er ikke rimeligt, at det personale, som er på vej ud for at redde menneskeliv, eller standse ulovligheder, skal straffes unødigt, hvis et uheld opstår. Vi skal finde en balance, hvor ret og rimelighed bliver opfyldt, skriver han til TV2 Østjylland.

Også Danmarksdemokraterne mener, at den situation, som Thomas Holm står i, er uholdbar.

Partiet ønsker at få ministeren på banen.

- Hvis man har et job, hvor man skal redde menneskeliv, så kræver det nogle gange, at der handles hurtigt. Jeg vil tage den her sag op med ministeren, så vi kan finde ud af, om der er huller i lovgivningen, der skal lappes, skriver Danmarksdemokraternes transportordfører Kenneth Fredslund Petersen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her