Blodprøver med plexiglas eller visir: Nu kan de ansatte beskyttes bedre
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at bioanalytikere kan bruge visir og beskyttes bag en plexiglasrude, når de tager blodprøver. Det gjorde de ikke før.
Vi skal alle holde afstand i disse dage. Det er dog svært for de tusindvis af bioanalytikere, der dagligt tager blodprøver på de østjyske hospitaler.
De kommer helt tæt på mange patienter, og deres fagforening, Danske Bioanalytikere, har været bekymret for, om de ansatte bringer smitte med rundt på hospitalerne.
- Det er rigtig godt, der er blevet lyttet til os, og at Sundhedsstyrelsen nu har forholdt sig til situationen med de hospitalsansatte, der dagligt er i tæt fysisk kontakt med mange patienter, siger Karin Vestergaard, formand for Danske Bioanalytikere Midtjylland.
Efter hun rejste problematikken hos TV2 ØSTJYLLAND om værnemidler og blodprøvetagning, er hun blevet kontaktet direkte af flere patienter.
- De har givet udtryk for, at de har været bekymret for smitterisikoen ved at være så tæt på en medarbejder, der ikke brugte værnemidler, siger hun.
Ansat: Overvindelse at komme så tæt på
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere talt med bioanalytiker Camilla Grandt fra Regionshospitalet Silkeborg. Hun mærker den forandrede hverdag med bekymringen for spredning af corona, når hun tager blodprøver.
- Det er en overvindelse at sætte sig så tæt på et andet menneske i den her tid, sagde Camilla Grandt den 17. april til TV2 ØSTJYLLAND.
Hygiejneafdelingen på hendes arbejdsplads vil nu se på, hvad de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen betyder for hospitalet, og hvad de kan gøre for at følge dem og dermed øge beskyttelsen i blodprøvetagningsambulatoriet.
- Vi gør alt, hvad vi kan for at følge myndighedernes retningslinjer. Vi har brug for, at vores medarbejdere kan være trygge, og at de ikke bliver syge, så de fortsat kan komme på arbejde, siger hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen og uddyber:
- Der bliver udsendt nye retningslinjer og justeringer oftere end normalt. Vi har gjort os rigtig umage med at følge retningslinjerne nøje, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at vores medarbejdere kan arbejde sikkert.
I forvejen bliver der brugt værnemidler, hvis der tages blodprøver hos patienter med COVID-19 eller hos patienter, hvor der er mistanke om COVID-19.
De nye anbefalinger omhandler tæt fysisk kontakt mellem personer, som ikke har symptomer på COVID-19, men som har virussen i kroppen - de kan nemlig være smittebærere uden at vide det.
Ikke et krav, men en mulighed
Anbefalingerne om plexiglas og ansigtsvisir er ikke et krav, men et "supplerende tiltag, den enkelte i den aktuelle situation kan tilvælge ud fra et forsigtighedsprincip", skriver Sundhedsstyrelsen.
Baggrunden er, at Sundhedsstyrelsen forventer, at smittetrykket vil stige, når flere og flere skoler og erhverv åbner op i disse dage.
Selvom der ikke er tale om lovkrav, så er Karin Vestergaard fra Danske Bioanalytikere Midtjylland sikker på, at der nu vil ske ændringer.
- Det er anbefalinger, man skal rette sig efter, siger hun og uddyber:
- Jeg håber, at ledelsen og de ansatte lokalt ude på de enkelte afdelinger snakker sammen om, hvordan man gør det. Hvis nogle blandt personalet vil have de ekstra værnemidler, så skal det være noget, man gør ens for alle medarbejdere på afdelingen.
Samtidig mener hun, det er vigtigt, at tilgangen er nogenlunde ens fra hospital til hospital.
- Det kan skabe usikkerhed blandt patienter og ansatte, hvis hospitalerne gør tingene for forskelligt, for så opstår der diskussion af, hvad det rigtige er, siger hun.
Sundhedsstyrelsen: Håndhygiejne er stadig vigtigst
Sundhedsstyrelsen understreger flere gange i de nye retningslinjer, at værnemidler ikke er en erstatning for grundig håndhygiejne og andre forholdsregler.
- Visirer og eventuelt masker skal ikke bruges som erstatning for tiltag som afstand, hosteetikette og håndhygiejne, men kan tjene som et supplement, i tilfælde hvor anbefalinger om afstand ikke kan overholdes, står der blandt andet.
For alle andre situationer, hvor fysisk kontakt ikke kan undgås, gælder det stadig på sundhedsområdet, at folk skal holde 1 til 2 meters afstand fra hinanden.