Skræmmende tal efter drab: Så mange unge har gået med kniv
Efter det tragiske knivdrab på en 15-årig viser en ny rapport, at næsten hver tiende af de ældste skoleelever i Norddjurs Kommune har båret kniv eller våben ulovligt.
Onsdag eftermiddag bliver børn- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune præsenteret for en dugfrisk rapport fra det kriminalpræventive samarbejde SSP.
For første gang nogensinde er skoleeleverne i 7.-9.klasse blevet spurgt, om de har haft en kniv eller et andet ulovligt våben på steder, hvor det ikke er tilladt.
Og det svarer 9 procent af de unge ja til.
Et tal, der bekymrer borgmester Kasper Bjerregaard (V).
- Jeg synes, det er bekymrende, at ni procent mindst en gang har haft et våben med. Unge skal selvfølgelig ikke gå med kniv. Men jeg vil hellere vide det, for så kan vi gøre noget ved det, siger han.
Inden sommerferien vil der derfor blive afholdt informationsmøder med udskolingsforældre på alle skoler i kommunen, hvor Kasper Bjerregaard blandt andet vil drøfte resultaterne af undersøgelsen - både overtrædelser af våbenloven, men også de unges forhold til alkohol.
For ifølge rapporten kan alkoholforbruget og debutalderen være en underliggende faktor.
I kølvandet på brutalt knivstikkeri
En af grundene til, at de unge denne gang er blevet spurgt ind til våben, er det tragiske knivstikkeri i Grenaa i november 2023. Her blev en 15-årig dreng stukket ihjel af en jævnaldrende med en dolk på stationen. En sag, der begyndte i Retten i Randers tirsdag.
Og i SSP-rapporten bliver der heller ikke lagt skjul på, at sagen har fyldt meget.
'Der er ikke nogen tvivl om, at det der har fyldt allermest i SSP-samarbejdet i 2023, er den tragiske sag fra Grenaa, hvor en ung dreng på 15 år blev stukket ned med kniv med døden til følge,' står der som de første sætninger i rapporten.
TV2 Østjylland har også tidligere kunnet fortælle, hvordan SSP-konsulenter og krisepsykologer i dagene efter var blev kimet ned af bekymrede unge og forældre.
Ifølge borgmester Kasper Bjerregaard fylder utrygheden i dag - et halvt år efter - ikke noget særligt for langt de fleste.
- Når et lille lokalsamfund som vores bliver ramt af noget så tragisk, så fylder det meget. Vi har siden gjort rigtig meget for at være i kontakt med de unge og arbejder stadig med det, men utrygheden fylder ikke i hverdagen, siger han.
Frygt for at andre gik med kniv
Også i Syddjurs Kommune, hvor den afdøde gik i skole, har sagen fyldt meget. Det fortæller skolechef Per Larsen.
- Det har fyldt meget for de unge, det er der ingen tvivl om. Der var nok også en frygt for, om alle mon gik rundt med knive, og om man så også selv skulle overveje at gå med kniv for at forsvare sig selv. Så der havde vi et arbejde i at informere de unge om knivloven og tale om den utryghed, de følte, siger han.
Siden da har der været ro på, men skulle utrygheden blusse op igen i forbindelse med retssagen, er SSP-konsulenterne klar til at yde endnu en indsats, lyder det.
Bag om undersøgelsen
SSP-spørgeskemaundersøgelsen er en anonym rundspørge, der er blevet sendt ud til alle 7.-9.klasses elever.
Der er en besvarelsesprocent på 84 %, 770 ud af 919 i alt.
Den er blevet gennemført i perioden 1. februar 2024 - 12. marts 2024
Højere tal i Norddjurs
I 2017 blev der på landsplan spurgt ind til unges erfaring med at have båret kniv eller våben, og her var resultatet, at 5 procent havde prøvet det. At andelen i Norddjurs er ni procent behøver dog ikke betyde, at det er mere udbredt i Norddjurs end andre steder.
'Men med den udvikling, der ser ud til at have været på landsplan omkring knivsager, kan det nemt ske, at vores unge, heller ikke her, skiller sig markant anderledes ud. Det vil dog uanset hvad give god mening at få lavet noget informationsmateriale om våbenloven til unge og deres forældre og samtidig få igangsat en dialogbaseret indsats med de unge om, hvad tallet kunne skyldes' står der i rapporten.
Borgmester Kasper Bjerregaard tror da heller ikke, at der er særlige forhold, der gør sig gældende i Norddjurs.
- Jeg tror, vi er den eneste kommune, der konkret har spurgt ind til det i år, så vi har ikke noget sammenligningsgrundlag. Jeg tror mere, vi er på forkant med at have fokus på det, siger han.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har efter drabet i Grenaa foreslået stramninger af knivloven, så det fremover kan koste 10.000 kroner at overtræde våbenloven.