Advarsler tikkede ind i fem år: - Det er jo en katastrofe

Sundhedsministeren bør gå ind i sagen om alvorlige lægefejl i Randers, mener folketingspolitikere.

Få overblik over sagen her.

Gentagne advarsler burde være blevet undersøgt tidligere, mener flere folketingspolitikere om sagen fra det psykiatriske afsnit C i Randers.

- Det er en gigantisk skandale, at det har kunnet stå på i så lang tid, uden nogen har reageret. Det er jo helt vildt.

Sådan lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det er jo en katastrofe. Det må bare ikke ske, istemmer Charlotte Broman Mølbæk, der er psykiatriordfører for SF.

I årevis blev ledende medarbejdere i psykiatrien i Randers og Styrelsen for Patientsikkerhed gjort opmærksomme på den daværende ledende overlæge, Kristian Sloths, utraditionelle tilgang til behandling.

TV2 Østjylland har tidligere besøgt afsnit C i Randers, hvor den tidligere overlæge viste rundt.

Rolle skal afklares

Særligt hæfter de to folketingspolitikere sig ved, at Styrelsen for Patientsikkerhed fra 2019 til 2024 har modtaget syv henvendelser fra pårørende, patienter, kolleger og andre fagpersoner med samme tematik.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at der først bliver reageret efter så mange år efter, fastslår Peder Hvelplund (Ø).

I én henvendelse skriver en læge, at "patienter med selvmordstanker og selvmordsplaner ikke tages alvorligt". I en anden henvendelse står der om overlægen: "Han tror ikke på medicin rigtig, så han trapper rigtig mange patienter ud".

Rådgivning via Livslinien

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05

Sundhedsordføreren undrer sig over, at der skulle gå fem år, før der skete en hjemsendelse og undersøgelse af den daværende overlæge på det skandaleramte afsnit.

- Mest graverende er, at der kommer enslydende henvendelser over så lang en periode, og at der ikke bliver reageret. Der ligger dels et ansvar lokalt hos regionen for at reagere og rette op, men også hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som jo er et nationalt system, der skal sikre patienterne, når der bliver gjort opmærksom på sager.

Den første bekymringshenvendelse blev sendt i 2019 til Styrelsen for Patientsikkerhed. Først i starten af 2024 blev en række konkrete patientforløb undersøgt af regionen efter en whistleblowerhenvendelse til Region Midtjylland.

Bekymringshenvendelserne gik til både Styrelsen for Patientsikkerhed og ledende medarbejdere i Psykiatrien i Randers.

- Det undrer mig, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke reagerer efter flere enslydende henvendelser, og det må jeg rejse en bekymring over.

Peder Hvelplund har stillet spørgsmål til sundhedsminister Sophie Løhde (V) med henblik på at få Styrelsen for Patientsikkerheds rolle afklaret. Det har hun afvist med henvisning til, at hun ikke vil gå ind i en enkeltsag.

Svar fra minister

".. helt generelt forventer jeg naturligvis, at Styrelsen for Patientsikkerhed reagerer på bekymringshenvendelser og anvender de tilsynsforanstaltninger, den har til rådighed, når der er grundlag for det. Styrelsen for Patientsikkerhed fører sit tilsyn uafhængigt, og hverken ministeriet eller jeg som minister har instruksbeføjelser over for styrelsen i enkeltsager. Derfor har jeg ikke mulighed for at gå ind i konkrete sager" står der i svaret fra Sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Men mit svar er, at jeg vil fortsætte med at forsøge at få en konkret redegørelse for baggrunden for, hvorfor man ikke har grebet ind, siger Sundhedsordføreren fra Enhedslisten og kalder det "en bombe under hele klagesystemet", at de syv enslydende henvendelser ikke har fået konsekvenser.

Også SF's psykiatriordfører Charlotte Broman Mølbæk mener, det er en sag for Sundhedsministeren.

- Jeg er bekymret for og optaget af Styrelsen for Patientsikkerheds rolle. Vi skal blive klogere på, hvorfor har de ikke reageret, og det vil jeg tage op med ministeren.

Sagen stiller tilliden til sundhedssystemet i et uheldigt lys.
Peder Hvelplund, Sundhedsordfører, Enhedslisten

Fejl i over halvdelen

I september kunne mediet Frihedsbrevet som de første fortælle, at lægefejl i en række sager, var knyttet til blandt andet selvmord og drabsforsøg. Efterfølgende meldte Region Midtjylland ud, at 1500 patienter, der var blevet behandlet af overlægen, skulle undersøges. Og foreløbigt er der fundet fejl i 56 procent af de undersøgte patientforløb.

- Det er et helt uhyrligt antal, der har fået fejlbehandling, og bag hver enkelt sag ligger der en enorm personlig katastrofe og smerte, når man oplever, at systemet, der skal beskytte en, ikke reagerer, siger Peder Hvelplund (Ø).

- Vi skal have en grundig gennemgang af, hvordan det kunne ske, så det ikke får lov til at gentage sig.

Syv speciallæger er i øjeblikket gang med at undersøge patientjournaler, hvoraf 181 er gennemgået. Det har ført til, at 58 personer indtil videre har fået brev om vejledning til klage og erstatning. Det antal kan blive markant højere, da Region Midtjylland forventer at resten af gennemgangen vil afspejle samme fejlmønster.

Det er meget syge mennesker, som har brug for kompetent behandling. Det har de ikke fået, og det må bare ikke ske.
Charlotte Broman Mølbæk, Psykiatriordfører SF

- Når vi ser en fejlmargen med over 50 procent, så er der noget, som systemet ikke har været opmærksomme på. Det skylder vi som minimum de berørte mennesker at undersøge til bunds, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF).

TV2 Østjylland har talt med flere tidligere patienter, som har kritiseret den behandling, de har fået, og pårørende som forgæves råbte op.

Forening chokeret

I den foreløbige redegørelse, Region Midtjylland har lavet, fremgår det, at Styrelsen fra Patientsikkerhed flere gange havde kontakt til afsnit C i Randers. I efteråret 2023 var den tidligere overlæge også indkaldt til en samtale med styrelsen. Men det har tilsyneladende ikke haft konsekvenser.

- Jeg er ærligt talt chokeret og forbløffet over systematikken i fejlene. Det er et stort omfang af patientforløb, der ikke har levet op til lægefaglig standard, lyder det fra Jane Alrø, der er generalsekretær i pårørendeforeningen Bedre Psykiatri.

- Jeg synes, det er meget problematisk, og det udstiller en svaghed i vores sundhedssystem, at Styrelsen for Patientsikkerhed får så mange henvendelser uden at se et mønster.

Det er helt almindeligt, at der blive klaget over, men det er ikke almindeligt, at der bliver sendt så mange, der minder om hinanden.
Jane Alrø, generalsekretær i Bedre Psykiatri

Ifølge regionens egen redegørelse af forløbet hidtil, bliver det beskrevet, at afdelingsledelsen flere gange ikke har informeret 'opad' til hospitalsledelsen, når der har været sager relateret til den tidligere ledende overlæge.

Det gælder eksempelvis i 2019, da den første advarsel kom - ligesom de ikke har kendt til mødet mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og Kristian Sloth samt afdelingsledelse sidste efterår.

- I flere af sagerne bad Styrelsen for Patientsikkerhed afdelingsledelsen om at kommentere og give deres version. Det understreger en svaghed i systemet, hvis afdelingsledelsen har forsøgt at holde hånden over lægen, siger Jane Alrø.

Afdelingsledelsen stoppede i september, da sagen begyndte at blive beskrevet i medierne.  

Ved du noget?

Har du oplysninger i sagen enten som ansat i psykiatrien, pårørende eller patient, hører vi gerne fra dig.

Send en mail til tip@tv2oj.dk eller skriv til redaktionen her:

Tip os

Tip os

- Det er en patientgruppe, der er meget syge og ikke nødvendigvis selv har overskud til at gå videre med deres sag, så det glæder mig, at regionen gennemgår alle journaler. Men det burde ikke have være nødvendigt, hvis patientsikkerheden havde fungeret, slutter generalsekretæren.

Flere politikere i Region Midtjylland kræver en grundig undersøgelse af psykiatriledelsens ansvar i sagen.

TV2 Østjylland har fredag stillet Styrelsen for Patientsikkerhed en række spørgsmål. De er ikke vendt tilbage, men har til Mediet Frihedsbrevet oplyst, at de aktuelt har "verserende tilsynssager med psykiatrien i Randers på både individ og organisatorisk niveau, hvor sidstnævnte inkluderer tilsynsbesøg".

Region Midtjylland henviser til formanden for Psykiatri- og Socialudvalget, som TV2 Østjylland talte med onsdag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her