Efter vaccinebrøler: 9600 sårbare borgere kommer ikke foran i køen
Først når der er helt styr på, hvem der er blevet glemt i vaccinekøen, vil Region Midtjylland sætte vaccinationsindkaldelserne på pause og gøre plads til de glemte sårbare.
Det skulle egentlig have været deres tur. De kræftsyge, hjertepatienterne og de svært overvægtige, som alle sammen burde høre til i sundhedsmyndighedernes såkaldte målgruppe 5 i køen til en vaccination, burde have fået deres stik.
Men for 11.800 borgere i Region Midtjylland har det vist sig ikke at være tilfældet. Det opdagede regionen i den forløbne uge. For 2.200 af de berørte skulle fejlen være rettet og en indkaldelse til vaccination burde være på vej. Men de resterende 9.600 må vente lidt endnu, lyder det fra koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen.
- Det er ikke garanteret, at de 9.600 kommer foran i køen. Vi har indkaldt andre borgere, som har booket en tid og det aflyser vi ikke. Men lige så snart, vi har styr på gruppen på de 9.600 holder vi en pause i indkaldelsesprogrammet og giver dem en tid, forklarer han til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:
- For de skal prioriteres før end dem, der bliver vaccineret lige nu.
Årsag ukendt
Region Midtjylland har nemlig lige som andre dele af Danmark allerede taget hul på at vaccinere næste målgruppe i vaccinekøen. Det sker efter anbefaling fra sundhedsmyndighederne.
Sundhedsstyrelsen skrev allerede i onsdags, at langt de fleste personer i målgruppe 5 på nuværende tidspunkt måtte forventes at være visiteret, inviteret eller vaccineret. Derfor kunne man nu tage hul på at vaccinere de næste i vaccinekøen: Nemlig målgruppe 6, som er pårørende til personer med øget risiko.
Men i Region Midtjylland er 9.600 borgere i gruppe 5 af en ukendt årsag altså endnu ikke blevet vaccineret.
- De 9.600 borgere er indmeldt på en liste til Statens Serum Institut, men efter et stykke tid kan vi se, at de stadig ikke har booket en tid. Det er virkelig underligt, for denne sårbare gruppe ved godt, at det er vigtigt hurtigt at få en vaccine, fortæller Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland.
- Det får os til at tro, at der må være sket en teknisk fejl, for ellers ville 9.600 borgere ikke stå tilbage uden en booket tid.
Mange borgerhenvendelser
I samarbejde med Statens Serum Institut forsøger Region Midtjylland nu at finde ud af, hvor fejlen er sket.
- Vi vil også lave vores egne undersøgelser og måske anvende nogle af de borgerhenvendelser, vi har fået fra borgere, som mener de burde være i gruppe 5, men ikke er blevet indkaldt. Der må være nogle konkrete cases, vi kan gå ud fra, siger Ole Thomsen.
- Vi har fået mange borgerhenvendelser. Dem kan vi bruge til at spole tilbage og se, hvad der er sket i deres forløb.
Region Midtjylland kender altså i øjeblikket ikke svaret på, hvorfor de 9.600 borgere i gruppe fem, hverken har bestilt tid til eller fået en vaccination. Det vides heller ikke, om de overhovedet har fået en indkaldelse, men koncerndirektøren tror ikke, det er tilfældet.
- De kunne være blevet indkaldt, så det er virkelig virkelig uheldigt, at der er sket en fejl, siger Ole Thomsen.
- Det stiller de borgere dårligt, for mange af dem er syge, løber en risiko og har formentlig isoleret sig, fortsætter koncerndirektøren.
- Selvfølgelig må det ikke ske, at gruppe fem borgere går og venter i uger på en indkaldelse til en vaccine, så det vil jeg gerne undskylde for.
Menneskelig fejl
For en del af de berørte borgere i målgruppe 5, som ikke er blevet indkaldt til vaccination, er årsagen til fejlen fundet. Det drejer sig om 2.200 borgere, som har været patienter på Aarhus Universitetshospital. Her har man fundet frem til, at fejlen er opstået, da lister over patienterne skulle køres fra et regneark over i et andet.
I den proces er der opstået en fejl, som har betydet, at de patienter som har fødselsdag i løbet af de første ni dage i en måned og hvis CPR-nummer derfor begynder med nul, simpelthen er faldet ud af systemet.
- Der sidder et menneske på et kontor og modtager en liste fra et it-system, som skal læses ind i et andet it-system. Han skal være omhyggelig med at alle søjler i regnearket er formateret korrekt, forklarer Ole Thomsen.
- Han begår en fejl med en søjle, som er benævnt forkert, hvilket gør at nogle CPR-numre bliver opfattet som noget andet. Det er menneskeligt, at begå sådan en fejl. Det er helt usædvanligt at håndtere så store datamængder, så manuelt som vi gør her, lyder forklaringen.
Ifølge koncerndirektøren er det IT-system, regionen benytter til at finde og indberette patienter i de forskellige vaccinationsgrupper til Statens Serum Institut blevet programmeret løbende - også efter det er taget i brug.