Store byggeplaner i letbaneby: Brians hjem kan ende i skyggen
Vejen for 156 nye boliger i letbanebyen Mørke på Djursland er lagt. Naboer er glade for udviklingen, men ikke byggehøjden.
Han har vidst det længe. Også inden han købte sit barndomshjem i stationsbyen Mørke. Engang ville han få nye naboer – mange nye naboer.
- Og det er jeg og langt de fleste i Mørke rigtig glade for. Det er godt med udvikling, siger Brian Svenningsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Alligevel er han trist over, at Syddjurs' politikere med et markant flertal stemte den nye lokalplan for området igennem i går.
- Jeg frygter at blive nabo til en bygning, hvor der bliver udkik lige ned til mit hjem, siger han.
Han er en del af de naboer til den såkaldte møbelfabrikgrund, der blandt andet er utilfredse med højden på byggeriet.
Én etage gør forskellen
Lokalplanen har været længe undervejs og sendt to gange i høring.
Der er blevet skåret 2,5 meter af fire etagers bygningerne, og byggefelterne er blevet rykket, så de ligger lidt længere væk fra naboerne.
Ud til Stationsvej må der nu maksimalt opføres toetagers bygninger, men på bagsiden ud mod Brian Svenningsens have, er der stadig udsigt til tre etager.
- Vores kommende naboer kan stå på øverste etage og kigge lige ned i vores haver. Man er nødt til at tage hensyn til os, der bor her i forvejen, mener Brian Svenningsen.
Overvejer at sælge huset
Samtidig viser skyggediagrammer, at på nogle tidspunkter af året vil hans hus ligge i skygge.
- Jeg har købt mit fødehjem med den tanke, at det var her, jeg skulle blive gammel. Nu går vi med stærke overvejelser om at sælge vores hus. Jeg føler, at man jager folk væk for at lokke nye til, siger Brian Svenningsen.
Men hvorfor kan en enkelt etage til eller fra være så stort et problem?
- Fordi blokkene er lagt så tæt på skel, gør det en kæmpe forskel. Hvis én etage ville blive fjernet, ligesom det er sket ud til Stationsvej, så kunne det gøre forskellen.
Lokale politikere: En balancegang
To af de politikere, som har fulgt sagen mest intenst, er Riber Hog Anthonsen fra Venstre og Ole Hansen fra Socialdemokratiet.
De er henholdsvis formand og næstformand i kommunens udvalg for plan, udvikling og kulturudvalg. Og så er de begge fra Mørke og omegn.
De stemte begge for den nye lokalplan.
- Det er et kompromis, som vi skal forsøge at finde i projektet. Det vil være en ulykke for byen og området, hvis det ikke bliver til noget, siger Riber Hog Anthonsen til TV2 ØSTJYLLAND og Ole Hansen supplerer:
- Vi har forståelse for, at det her kan være trælst for nogle af de nærmeste naboer, men vi skal også have det overordnede blik på sagen og se på, hvad der vil være godt for de fleste.
De nævner begge, at der er blevet lyttet til naboerne via dialogmøde og høringer.
- Vi har oprigtigt forsøgt at fjerne gener, men vi kan ikke stille alle tilfredse. Det er balancen mellem naboer og udviklingen i byen, siger Ole Hansen.
23 for – 3 imod
I byrådssalen var der tre som stemte imod lokalplanen.
Udover Dansk Folkepartis to medlemmer var det løsgængeren og den tidligere DF’er Michael Mikkelsen, som lyste rødt på afstemningstavlen.
- Jeg synes ikke, at fire etager passer med det øvrige byggeri i Mørke, siger han og supplerer:
- Min tilgang til enhver lokalplan er, at jeg kører ud og kigger på forholdene og vurderer: Kunne jeg selv tænke mig at blive nabo til det? Og i det her tilfælde er svaret helt sikkert nej.
Læs også:
I den ekstra høringsfase er der indgivet otte høringssvar. De fleste omhandler højden og skyggeproblemer, men også trafikudfordringer med mange nye naboer bliver nævnt.
Lokal erhvervsmand: Endelig sker der noget
Det er den lokale fabriksejer Jan Erik Jensen, som ejer den gamle møbelfabrikgrund.
Han har længe haft planer om at bygge nye boliger på grunden.
Læs også:
- Vi har været i gang i femten år fra de første skitser og tegninger og frem til i dag. Det har taget lang tid, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Kommer I til at bygge på grunden?
- Vi har planer, og det har vi haft i mange år, og det vil vi også realisere, når lokalplanen er på plads.
Den vedtaget lokalplan giver plads til maksimalt 156 boliger – et antal som var lidt højere, inden det oprindelige udkast blev rettet til.
- Der er taget mange hensyn i de planer, der nu er skitseret, og vi kan ikke indfri alles ønsker.
Men hvorfor kan I eksempelvis ikke barbere en etage af byggeriet ud mod Fabriksvej?
- Så vil det begynde at blive uinteressant, fordi der ville blive for få grunde. Nu er det nogle okay rammer, men det skal heller ikke være mindre.
Kommende nabo: Hvorfor ikke lave de sidste ændringer?
Mørke er vokset de seneste år, og nu hvor letbanen kører er forventningen, at endnu flere vil bosætte sig der fremadrettet - hvis boligerne altså er der.
- Behovet for udvikling i byen er der, og det understøtter vi med lokalplanen her, siger Riber Hog Anthonsen fra Venstre.
På det anden side af skellet håber Brian Svenningsen, at der alligevel bliver lyttet til hans og andre naboers protester – også selvom lokalplanen nu er vedtaget.
- Jeg er glad for, at der er blevet lyttet til dele af vores anke ved lokalplanen, men jeg forstår ikke, hvorfor man ikke vil se på den del, som stadig vil være en stor gene for os naboer, siger han og slutter:
- Det er godt for Mørkes udvikling, at der både bliver plads til nye i byen, men sandelig også os der bor her i forvejen.