Mørket skal trække turister til Samsø

På Samsø er der så langt til storbyer, at den lave mængde lys kan bruges som turistattraktion. Det betyder nemlig, at man kan se stjernerne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er her i Kragemosen på Nordøen af Samsø, at der skal etableres et Dark Sky-område. Foto: Finn Leth

På satellit-billeder af Jorden ser man, at de tæt befolkede områder, herunder Europa, er badet i lys om natten.

Og selvom Danmark er tyndere befolket end Centraleuropa, er vi også ramt af lysforurening.

Men når sommeren er gået på hæld, og nætterne bliver mørke, er der steder i Danmark, der er mørkere end andre. Et af dem er Samsø, og det kan blive en attraktion for øen.

- I løbet af vinteren vil vi arrangere ture, så folk kan se, hvordan det er, når stjernerne pludselig bliver synlige, siger Peter Christensen, der er projektleder på Samsø Energiakademi.

Astro-turisme er noget, der vinder frem.
Peter Christensen, projektleder på Samsø Energiakademi

Igennem de seneste 100 år er forurening med lys vokset. Udbredelsen af LED-lamper er positivt for klimaet, men LED-pærernes lavere strømforbrug har også betydet, at vi nu kan frådse i lys, uden at det koster særlig meget.

Det medfører øget lysforurening, og dermed indskrænkes de områder på Jorden, hvor der er totalt mørke.

Mange steder er det ikke længere mørkt nok til, at stjernehimlen bliver så synlig, at man kan opleve den fuldt ud.

På den nordlige del af Samsø er der mørkt nok til at indrette et Dark Sky-område. / Foto: Google Maps

- Astro-turisme er noget, der vinder frem, siger Peter Christensen, og henviser til den kanariske ø La Palma, der hvert år tiltrækker i tusindvis af stjernekiggere. Han forestiller sig at den slags turister også kunne få en oplevelse på Samsø.

Nordøen skal indrettes

Det er specielt de dele af nordøen, der ligger langt fra beboelse og uden udsigt til Aarhus, der kan indrettes til et såkaldt Dark Sky-område.

Samsø Kommune har allerede sammen med Energiakademiet udpeget Kragemosen som et velegnet sted.

- Vi overvejer at ansøge Nordeafonden om penge, så vi kan indrette stedet. Blandt andet vil vi etablere hængekøjer, så man kan ligge behageligt og kigge på stjerner, siger Peter Christensen.

Samtidig indgår Samsø Energiakademi sammen med otte regioner i EU i projektsamarbejdet Night Light. Det går ud på, at forebygge lysforurening og bevare den mørke himmel.

Det skal ske ved at udpege naturområder, hvor den mørke himmel er beskyttet. Det er også et mål, at indføre tjenester og faciliteter, der kan tiltrække økoturisme til de mørke himmelområder.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her