Kan få ny og unik uddannelse i naboby - men det vækker ikke glæde
Et flertal i Folketinget vil lave en ny og unik læreruddannelse i Herning. Men det møder modstand i Silkeborg.
Allerede nu er læreruddannelsen i Silkeborg presset, og hvis der kommer en ny konkurrent i Herning, så kan det have store konsekvenser for skolen – og på sigt for byen.
Det mener lederen af Silkeborgs læreruddannelse og en lokal folketingspolitiker.
Et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre vil lave en ny, anderledes og fri læreruddannelse i Herning, der skal give adgang til at undervise i folkeskolen.
På læreruddannelsen i Silkeborg er tyve procent af eleverne fra Herning-området, og lederen frygter, at den nye skole vil være med til at gøre deres ringere.
- Det er min bekymring, at vi vil miste en hel del studerende i et i forvejen svært marked, hvor vi hvert år har plads til 50 til 60 flere end vi optager, siger uddannelsesleder Lars Ustrup til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:
- Vi er trængt på økonomi og ressourcer, og hvis vi får færre studerende, presser det os endnu mere, og vi kommer måske til at tilbyde færre fag på sigt. I forvejen tilbyder vi ikke madkundskab, håndværk & design, og i seneste sparerunde måtte vi droppe geografi.
Handler det ikke, om at jeres skole ikke er god nok, siden I ikke tiltrækker nok elever. Aarhus læreruddannelse har jo ikke problemer med at tiltrække elever?
- For det første laver vi ikke dårlig kvalitet. Den seneste evaluering viser, at vi langt hen ad vejen lykkes. Vores udfordringer er landsdækkende. Det er de samme problematikker på landsplan. Læreruddannelsen i Aarhus kan melde fuldt hus hvert år, fordi de unge vil til de store byer, siger uddannelseslederen.
Studerende bosætter sig
Det lokale folketingsmedlem for Socialdemokratiet Thomas Jensen deler skolelederens bekymringer. Han mener også, at det kan have konsekvenser for selve kommunen.
- Vi er glade for at have unge og ældre, der har lyst til at tage en uddannelse som lærer i Silkeborg. Det har stor betydning for byens udvikling og puls. Mange vælger også at bosætte sig, imens de uddanner sig, siger Thomas Jensen (S), der ikke vil stemme for forslaget.
Manden bag forslaget, Venstres Kristian Jensen, forstår ikke bekymringen.
- Først og fremmest er ideen at lave en fri læreruddannelse, som skal lægge vægt på noget andet end den traditionelle læreruddannelse - som for eksempel dannelse og historie. Så vores plan er, at skolen ikke skal være en lokal skole, men den skal primært tiltrække elever fra hele landet, siger Kristian Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Der er i forvejen en privat læreruddannelse, som er målrettet friskoler, efterskoler og højskoler på Sydfyn, og den tiltrækker ifølge Kristian Jensen elever fra hele landet.
- Så jeg ser den ikke som en konkurrent til Silkeborg eller Skive, siger han.
Alle skoler burde frigøres
Uddannelseslederen på læreruddannelsen i Silkeborg så gerne, at de nuværende skoler i stedet for fik friere rammer i stedet for at oprette en helt ny skole.
Det forslag er Kristian Jensen aldrig blevet præsenteret for før, men han afviser det ikke. Og uddannelseslederen skal være velkommen til at kontakte ham.
- Jeg vil gerne arbejde for at løfte kvaliteten af læreruddannelsen, men jeg tror på mangfoldighed, og jeg tror, at den her uddannelse kan være med til at løfte hele læreruddannelsen - ligesom Den Frie Læreruddannelse i Ollerup har været med til at inspirere folkeskolelæreruddannelsen.
Hvor meget handler det her om, at du gerne vil score point i Herning-området, hvor du selv kommer fra?
- Jeg ville have støttet den samme uddannelse, hvis ideen var kommet fra Odder eller fra Randers, men den er kommet fra Herning. Jeg synes, det er en rigtig god ide. Når jeg står som forslagsstiller, er det fordi, at de (en gruppe fra uddannelsesområdet) har kontaktet mig, og det er nok, fordi jeg er lokal, siger Kristian Jensen.
Beslutningsforslaget om den nye læreruddannelse skal førstebehandles i Folketinget på torsdag.