Hos Elisabeth virker mobilen ikke - frygter at få en blodprop i skoven
I den lille by Javngyde er det normalt, at man ikke kan ringe eller modtage sms'er. Nu håber beboerne, at det snart er deres tur til at få mobildækning.
Kun 33 kilometer fra Aarhus ligger byen Javngyde med små 200 indbyggere. Et sort hul.
I hvert fald når det gælder mobildækning. For der er stort set ingen.
- Jeg synes ikke, det er rimeligt. Vi skriver 2020, og alle skal på 5G nu. Her i Javngyde kan vi ikke engang stave til ét G. Jeg synes, det er forkasteligt, fortæller Elisabeth Krogh Pedersen.
Hun flyttede til Javngyde med manden Poul Erik for 16 år siden. Der fandt de ud af, at fastnettelefoner er en nødvendig livline til omverdenen. Parret har selv seks styks i huset.
- Jeg har tidligere haft en blodprop, og hvis det sker igen, så tør jeg slet ikke satse på mobildækningen her overhovedet. Så fastnet skal vi have – og det har mange andre i byen også af samme grund, fortæller Elisabeth Krogh Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Så derfor siger hun altid til sin mand, når hun er ude at gå tur med hunden - hvis der skulle ske hende noget igen.
Heldigvis ikke endt fatalt endnu
Flere af de 200 beboere i Javngyde har været ude for ulykker, hvor den manglende mobildækning kunne have fået fatale konsekvenser.
Anker Mejnertz har tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND, hvordan han blev sparket af en hest og ikke kunne tilkalde hjælp. Han blev derfor nødt til at kravle op til vejen og stoppe en bilist.
En anden gang fik han hjerteflimmer, og her kunne ambulancen ikke få kontakt til hospitalet. Derfor måtte de køre op på bakken uden for byen.
- Jeg håber lidt på, at der er nogle politikere, som tager sig sammen til at presse teleselskaberne til også at hjælpe os i Udkantsdanmark. Så vi også får lidt mobildækning, selvom vi ikke er så mange, siger Elisabeth Krogh Pedersen.
Minister til kaffe: - Der er intet sket
Op til kommunalvalget i 2017 fik Astrid Kjær fint besøg. Den lokale byrådspolitiker Birte M. Andersen (V) og daværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) lagde vejen forbi for at lytte til indbyggernes problemer og bekymringer.
- Det gjorde indtryk på ham. Han sagde, at han ville gøre noget ved det, siger Astrid Kjær, som lagde stue til besøget.
Hvad er der sket siden?
- Der er ikke sket noget som helst. Desværre, fortæller hun.
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med forhenværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), men det er ikke hans område længere, fortæller han – og henviser til Venstres telekommunikationsordfører.
Bliver det Javngydes tur nu?
Lige nu er politikerne på Christiansborg i gang med at forhandle om nye frekvensauktioner til senere på året. Dem kan teleselskaberne købe sig ind på - og hvor de så også får et dækningskrav til de mindre attraktive områder.
- Vi prøver at presse på, så byer som Javngyde også kan komme med. Det er vores ambition. Vi sætter dækningskrav over indtægter til staten, men licenserne skal også sælges, fortæller telekommunikationsordfører for Venstre Christoffer Aagaard Melson til TV2 ØSTJYLLAND.
Det var netop problemet med aftalen fra 2018 med Lars Christian Lilleholt i spidsen. Ambitionerne var store men dækningskravene var urealistiske, påpegede teleindustrien dengang. Derfor blev flere heller ikke solgt.
- Vi har jo oplevet, at man kan være så ambitiøs, at det ikke bliver solgt. Alle kan ikke komme med, men forhåbentlig kommer en del flere med i denne omgang, siger Christoffer Aagaard Melson.
Hos regeringspartiet Socialdemokraterne kan man heller ikke love noget eller udtale sig konkret om Javngyde - men her vil man også arbejde for, at flere sorte huller bliver dækket.
- Vi får dækket et markant større område end sidste gang. Der vil altid være fysiske hindringer nogle steder, for eksempel skov eller bakker som gør, at der vil være enkelte huse, som får svært ved at få god mobildækning. Det må man erkende, fortæller telekommunikationsordfører Kasper Roug, som også påpeger, Danmark er langt fremme i forhold til mobildækning, hvis man sammenligner med andre EU-lande.
Et vanskeligt område at dække
Hos de danske teleselskabers brancheforening forstår man godt, at beboerne i Javngyde er frustrerede over den manglende mobildækning.
- Det er brandærgerligt, at der ikke er et dækningskrav i Javngyde i dag. Man forsøgte politisk at definere det, men man fik strammet vilkårene for meget – så licenserne blev ikke solgt. Man skal stille et dækningskrav, som kan opfyldes, fortæller direktør for Teleindustrien Jakob Willer.
I 2009 og 2013 blev det undersøgt, om man kunne sætte en mast op i Javngyde. Det endte med, at der kom en mast i Nørre Vissing øst for byen.
- Den mast har ikke været i stand til at sikre en tilfredsstillende dækning i Javngyde. Desværre, siger Jakob Willer til TV2 ØSTJYLLAND.
Teleindustrien: - Der er også borgere, som stritter imod
Javngyde ligger omkranset af en idyllisk natur, som ikke gør det lettere, hvis man vil have etableret en høj mast.
- Det er et vanskeligt område at sikre dækning i. Det er et kuperet terræn og naturskønt område, siger Jakob Willer.
Han anerkender, at der et økonomisk aspekt i det fra teleselskabernes side, som også skal drive en forretning. Men restriktioner og modstand mod høje master i naturområder er også en del af det - lige nu kæmper nogle indbyggere blandt andet i Boes imod en 48 meter høj mast.
- Der er en masse borgere, som gerne vil have en mast stillet op, men der er også borgere, som stritter imod. Og som er imod en mast i naturskønne områder. Der har været sager i Naturklagenævnet fra området ved Javngyde, som besværliggøre en etablering, fortæller Jakob Willer til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvad skal indbyggerne stille op?
Hvis indbyggerne i Javngyde skal gøre sig forhåbning om bedre mobildækning i fremtiden, skal de sætte deres lid til, at de bliver en del af et dækningskrav i den nye auktion, og ellers skal de håbe på, at Skanderborg Kommune vil træde til, mener Jakob Willer.
- Kommunen kan være med til at bane vejen for, at der bliver sat en mast op i Javngyde, som selskaberne kan etablere sig i. Det kunne være et samfinansieringsprojekt, hvor kommunen dækkede nogle omkostninger og teleselskaberne det resterende. Så man sikrer sig, at man får en tilladelse til at sætte en mast op, siger Jakob Willer.
Ifølge Skanderborg Kommune er der ikke nogle ansøgninger om en mast i Javngyde lige nu.
På dette kort kan du se, hvor i Østjylland der er dækningskrav efter den seneste aftale.