Smukfest tror på festival til sommer
Smukfest er optimistisk efter at have set anbefalingerne fra regeringens ekspertgruppe til, hvordan man kan afvikle festivaler til sommer.
Det er stadig planen, at der skal holdes festival under bøgetræerne i Skanderborg fra den 4. til 8. august i år.
Det fortæller Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest.
Udmeldingen kommer, efter en ekspertgruppe fredag er kommet med en række anbefalinger til politikerne til, hvordan man kan afvikle festivaler og andre store arrangementer til sommer.
- Umiddelbart ser det positivt ud, men der mangler nogle datoer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Hele hans optimisme bygger på en forhåbning om, at smittetrykket i samfundet i august vil gøre, at de ikke skal følge nogle af anbefalingerne fra ekspertgruppen. De håber, at alle restriktioner på det tidspunkt vil være forsvundet.
- Smukfest er Smukfest, og det er med det fulde antal mennesker. Vi er en udsolgt flerdags festival med camping, og i forhold til de restriktioner, der er lagt op til, passer Smukfest ikke ned i. Men det er hele pointen, at restriktionerne hører op på et tidspunkt, siger Søren Eskildsen.
- En af konklusionerne er, at planen skal følge det generelle smittetryk i samfundet, og hvis der ikke er noget smittetryk, skal alle restriktionerne jo bortfalde - også for store forsamlinger. Så vi fortsætter vores planlægning ind i at holde et sikkert arrangement, uddyber talsmanden.
Flere faser
Ekspertgruppen har vurderet, at afholdelse af udendørs arrangementer med stående publikum så som festivaler, større koncerter og sportsarrangementer kan åbne med visse restriktioner.
Arrangementerne kan gradvist åbne op i faser, alt efter hvordan Danmarks vaccinationsprogram udvikler sig.
Faserne fordeler sig i en fase 1, og en fase 2a og fase 2b.
Ekspertgruppen vurderer, at overgangen fra fase 1 til fase 2 sker, når alle personer over 50 år, der ønsker at blive vaccineret, har fået første stik.
Ifølge Sundhedsstyrelsens nuværende vaccineplan, vil alle personer over 50 år have fået første vaccinestik i slutningen af maj.
Det forventes, at når alle over 16 år har fået tilbudt vaccination, vil alle ordninger som udgangspunkt kunne ophæves i takt med den øvrige genåbning i det danske samfund.
Ekspertgruppens anbefalede restriktionsfaser:
Fase 1:
Sektioner af 200 personer
Maximalt 2.000 deltagere
Fase 2a:
Sektioner af 500 personer
Maximalt 5.000 deltagere
Fase 2b:
Sektioner af 2000 personer
Maximalt 10.000 deltagere
Fælles for alle faser gælder:
Et gyldigt coronapas
Deltagerne kan færdes frit i hver sektion, dog med afstands- og arealkrav på 4 kvadratmeter
Overnatning er ikke tilladt
Der skal udarbejdes en sundhedsplan ved over 500 deltagere
Kilde: Kulturministeriet
Ekspertgruppen består af en personer med viden om afholdelse af større arrangementer, smitteforebyggelse og lignende.
Forhandlinger hurtigst muligt
Nu er det op til de danske folketingspolitikere at vurdere anbefalingerne fra ekspertgruppen.
- Ekspertgruppen har nu afleveret sine anbefalinger til, hvordan der kan afholdes koncerter, festivaler og andre større arrangementer sundhedsmæssigt forsvarligt. Nu skal partierne se på ekspertgruppens arbejde, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.
SF's Kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk mener, at meldingen i dag er en mavepuster for hele festivalsbranchen, men at politikerne nu skal handle hurtigt.
- Vi skal hurtigst muligt have taget en beslutning, om vi følger ekspertgruppen, og hvordan det så skal være. Det betyder, at de festivaler der ikke kan nå at komme med, der hvor alle er færdigvaccineret, de kan lave nogle alternative arrangementer, og det er mega vigtigt, at de nu kan komme i gang med det, siger Charlotte Broman Mølbæk, Kulturordfører for SF til TV2.
Northside har tidligere i dag meldt ud, at de tror, det bliver svært at gennemføre en festival i juni, som de plejer.
Northside