Ukrudtsbrænder skyld i brand : - Huset er fuldstændig udbrændt
Det er knastørt i øjeblikket, og der kan let ligge små gløder, som man ikke lige opdager
Det var en ukrudstbrænder, der lørdag var årsag til, at der gik ild i et stråtækt hus ved Mossø vest for Skanderborg lørdag aften.
I dag er der intet tilbage af huset.
- Huset er fuldstændig udbrændt. Det eneste, der blev reddet, er en nærliggende garage, siger Sune Andersen, der er indsatsleder hos Østjyllands Brandvæsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Brandvagter til klokken 04.00
Brandfolk fra Skanderborg, Hørning og Aarhus kæmpede i flere timer med flammerne før, der ved 21.30-tiden blev meldt ud, at branden var under kontrol.
Herefter ventede der dog stadig flere timers arbejde for brandfolkene.
- Vi var færdig klokken 01.00, og så havde vi brandvagter på til 04.00. Det er et hold, der holder derude og observerer, så vi er sikre på, at branden er slukket, siger Sune Andersen.
Knastørt i øjeblikket
Allerede tidligt lørdag kunne politiet konstatere, hvor branden var opstod.
- Branden er startet ved en ukrudtsbrænder. Dem skal man simpelthen passe på med. Det er knastørt i øjeblikket, og er man uopmærksom et øjeblik, kan det gå galt, sagde vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jørn Lindhardt, til TV2 ØSTJYLLAND lørdag.
Indsatsleder Sune Andersen uddyber:
- Der skal ikke meget til, før der går ild i vegetationen. Man får varmet noget op, der måske har forbindelse til træværk eller andet brandbart. Der kan let være små gløder, der ligger rundt om i vegetationen, som man ikke lige opdager, siger Sune Andersen.
Hverken mennesker eller dyr kom noget til ved branden.
Ifølge Østjyllands Brandvæsen sker det jævnligt, at ukrudtsbrændere er årsag til, at der opstår brand.
- Det kan for eksempel være, hvis man kommer for tæt på en træbeklædning eller stålbeklædning. I hulrum kan der gemme sig spindelvæv og tørre blade. Her kan ilden let få fat, siger Sune Andersen.
Undgå uheld med ukrudtsbrændere
Ukrudtet skal ikke brændes væk – men kun have flammebehandling i meget kort tid. Når det svitses, ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage. Flerårigt ukrudt, græsser og planter med et stort rodnet skal have turen flere gange. Man bør behandle anden gang allerede fire dage efter første behandling. Det er bedst at flammebehandle om foråret og sent om efteråret.
2. Fugtig jord og stille vejr
Brug ikke brænderen i tørkeperioder og i blæsevejr. Brug kun ukrudtsbrænder, når planterne og jorden er fugtig. Vand eventuelt området først. Sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand vand eller en pulverslukker.
3. Hold afstand
Sørg for god afstand til bunker af tørre blade og andet let antændeligt materiale, eller fjern det først.
Brug ikke brænderen nær bygninger, buske og biler, og lad altid flammen pege væk fra disse genstande.
Hold øje med flammen hele tiden og forlad aldrig en tændt brænder. Lad ikke børn eller husdyr komme i nærheden af en tændt eller varm brænder.
4. Tjek for afgrøder
Efterlad ikke gløder eller ulmende planterester. Efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting. Tjek de flammebehandlede områder et par gange, når du er færdig med arbejdet. Uforsvarlig omgang med ild kan straffes med bøde efter beredskabsloven. Når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen, bør du afmontere gasflaske eller gasdåse.
5. Tjek at din ukrudtsbrænder er korrekt mærket
Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.
Kilde: Beredskabsstyrelsen