Det bliver 20 Djurs, tak: Djursland vil have egen valuta
En borgerforening på Djursland vil med nyt forslag redde lokalområdet fra affolkning. Den kæmper nu for en ny valuta på Djursland; Djurs
Det skal ikke længere kun være muligt at betale i kroner og øre på Djursland. I hvert fald hvis det står til foreningen Betal med Djurs.
En lokal borgerforening, der arbejder på at indføre valutaen Djurs som nyt betalingsmiddel på Djursland.
Tanken er, at pengene skal cirkulere internt på Djursland og dermed holde liv i det lokale erhvervs- og foreningsliv. Det skal fastholde virksomhederne og indbyggerne i området.
- Det er meget, meget mere end at sidde med en Djurs i hånden, og så handler jeg ikke ind i Netto i Aarhus. Det er meget mere. Det er banalt det andet, siger Jens Thordal-Christensen, der er med i borgerforeningen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Foreningen har kæmpet for den nye valuta i flere år, og pengesedlerne er allerede trykt.
Men formålet er ikke bare at skabe en ny valuta, men at skabe et sammenhold og et fællesskab på Djursland.
- Det handler om at få en anden bevidsthed om, at vi er et VI, og vi kan støtte hinanden og bruge hinanden. Være opmærksom på hvem vores nabo er, og at vi kan få et samfund til at køre i vores nærmiljø. Det synes jeg er det vigtigste, siger forkvinden for foreningen, Doris Fischer, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Djurs-valutaens største udfordring er, at det i dag er ulovligt at trykke penge. Det har Nationalbanken eneret til. Derfor skal der en lovændring til, før at Djurs bliver til virkelighed på Djursland.
Borgmestre er skeptiske
Djurslands to borgmestre er begge glade for initiativet om at støtte det lokale. Men de er begge skeptiske over for møntfodens brug i praksis.
- På Djursland er vi tilhængere af mangfoldighed. Jeg regner ikke med, at det er et spørgsmål om, at vi skal til at rive os løs eller skabe en egentlig mønt, fordi, hvis det er projektet, så er det håbløst. Men det at skabe et græsrodsinitiativ, der prøver at binde nogle ting sammen, det er spændende, siger borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) til TV 2 | ØSTJYLLAND.
I Syddjurs Kommune mener borgmester Claus Wistoft (V), at det i virkeligheden handler om at handle lokalt fremfor at indføre en ny valuta. Han er dog ikke afvisende for at blive betalt i Djurs i fremtiden.
- Jeg kunne da sikkert godt tage en del af min løn i Djurs, for jeg handler også lokalt, men jeg vil nu gerne stadig have en del i kroner, som jeg kan bruge på mit dankort, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Forsøgt før i udlandet
At indføre lokal valuta er ikke noget nyt forsøg.
Rundt om i hele verden har man forsøgt sig med en særlig lokal valuta, og i den britiske by Bristol får borgmesteren endda dele af sin løn udbetalt i den lokale valuta Bristol Pound.
Forkvinden for Betal med Djurs, Doris Fischer, har været på besøg i en tysk by som var ved at blive affolket og afviklet, men fik en ny lokal valuta, som har haft en stor betydning for området.
- Jeg har været til møde dernede, og det er virkelig en landsby, der blomstrer. Unge mennesker flytter dertil, og det er sådan noget vi gerne vil, siger forkvinden til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Foreningen håber, at den nye valuta kommer i omløb i forbindelse med et stort marked i Ebeltoft til sommer.
Du kan se mere om det nye valuta i tv-indslaget øverst i artiklen.