Fremtidsforsker: Økosamfund er et realistisk alternativ
En af forudsætningen for at et øko-samfund kan fungere er, at beboerne kan samarbejde
Et stigende antal mennesker vælger at danne og leve i et økosamfund.
Bare i Østjylland har Landsforeningen for Økosamfund ti fælleskaber, og flere nye kommer til.
Ved Ebeltoft på Djursland vil en forening etablere økolandsbyen Grobund, hvor indbyggerne ikke bare skal bo bæredygtigt. De skal også arbejde der.
Jesper Bo Jensen er Fremtidsforsker ved Center for Fremtidsforskning.
Han mener ikke, at det er helt urealistisk at bygge en helt økolandsby, hvor beboerne lever gældfrit, affaldsfrit og primært ernærer sig ved egen lokal virksomhed.
- Det offentlige forsyningssystem er belagt med rigtig høje afgifter. Så hvis man kobler sig af det, får man en høj gevinst ved, at man ikke skal betale for el og alle de andre forsyningsting, siger Jesper Bo Jensen.
Tingene op til revision
Ifølge ham var der en tilsvarende trend med at søge tilbage til det naturlige i slutningen af 1970erne og start 80erne.
- Vi er kommet ud af en stor krise og er på vej ind i et opsving. Det er i sådanne perioder, at man tager tingene op til revision og måske gør noget andet, siger Jesper Bo Jensen.
Udfordringerne ligger i samarbejdet.
- Kan man overhovedet holde ud at være sammen, og kan de få deres virksomheder til at give overskud i en industrihal langt ude på Djursland. Måske, men det er der, den ligger, siger Jesper Bo Jensen.
I videoen øverst i artiklen kan du se et interview med fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som forholder sig til den stigende interesser for at danne og leve i et økosamfund.