Her går de alternativt til værks: - Det bugner af grøntsager
Sol, måne og stjerne skal stå helt rigtigt, inden de høster sæsonens grøntsager.
Mellem kål i alle afskydninger, bærbuske, gulerødder og enorme squash har 20 lokale beboere i Esby på Helgenæs skabt et helt unikt fællesskab, hvor de dyrker grønsager efter såkaldt permakultur.
Det er et spirende ønske om bedre grøntsager, der har bragt de lokale sammen.
Én gang om ugen mødes de og luger, høster og nusser om deres køkkenhave.
- Vi har hørt, at det giver bedre udbytte og bedre jord. Og indtil videre ser det ud til, at det er rigtigt, for det bugner af grøntsager, siger Bjarke Bach Nielsen, der er trillebørfører i Grønskollingerne, som de kalder sig.
Bæredygtig dyrkning
De dyrker deres grøntsager efter permakultur-principperne, der handler om at gøre op med den overforbrugende måde at leve på.
Permakultur betyder "vedvarende kultur". Begrebet stammer fra et planlægningssystem for jordbrug, hvor man arbejder med vedvarende og bæredygtig dyrkning. Det vil sige, at man stort set kun bruger vedvarende resurser som sollys, regn og vind samt planter og dyr.
I Esby tager de også bestik af sol og måne i forhold til arbejdets tilrettelæggelse.
Især nymåne betragtes som et godt tidspunkt at så på. Omvendt er fuldmåne et godt tidspunkt til høst, da der skulle være maksimal energi, og den 18. i måneden skulle man helst holde sig helt fra jorden, fortæller Bjarke Bach Nielsen uden helt at kunne forklare hvorfor.
Men at dømme på udbyttet ser metoden umiddelbart ud til at virke.
- Vi ved ikke, om det er bedre, end det ellers ville være, men det ser sådan ud, sådan som det bugner. Vi kan slet ikke nå at spise det, siger Bjarke Bach Nielsen.
Tanker fra 1978
Begrebet Permakultur stammer fra 1978, hvor australierne Bill Mollison og David Holmgren udgav bogen ”Permaculture One” med deres tanker om bæredygtighed, som de håbede at kunne bruge til at skabe stabile dyrkningssystemer.
Kilde: permakulturgaarden.dk