Her har de 40.000 græskar og 100.000 gæster

- En så pludselig og stor succes som halloween sker kun, hvis det bliver introduceret i et samfund og på et tidspunkt, hvor der lige præcis er behov for det, lyder det fra kulturhistoriker Benno Blæsild.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gys, gru og halloween er blevet en fast del af danskernes efterårsferie.

Den amerikanske tradition har nærmest invaderet forlystelsesparkerne i blandt andet Østjylland.

I Djurs Sommerland fortæller medejer og direktør Henrik Nielsen, at når gæsterne efterspørger en halloween-udsmykket park, er det naturligvis det, de får.

- Der er et twist af en anden oplevelse, end de normalt får herude. Vi synes også, det passer godt ind i efterårets farver, og så gør vi meget ud af græskar. Vi har flere end 40.000 græskar, masser af blomster og så videre. Det passer bare godt sammen, siger Henrik Nielsen.

Djurs Sommerland har "fejret" halloween siden 2010, og temaet og parkens udsmykning er vokset hvert år siden med nu omkring 100.000 besøgende i uge 42.

I stedet for halloween her i Den Gamle By har vi allehelgen, som er den oprindelige
Ida Pallesen, leder af aktørteamet, Den Gamle By

Ida Pallesen, der er leder for aktørerne i Den Gamle By, fortæller, at det hos dem er den danske allehelgen-tradition og folketro, der er i fokus - ikke den amerikanske pendant.

- Gys og gru-delen i halloween lægger sig på mange måder op af vores folketro. I stedet for halloween her i Den Gamle By har vi allehelgen, som er den oprindelige. Så har vi lagt de her folketros-historier ned over, fordi det passer med den kultur, vi har i dag i Danmark, hvor vi har en tradition for, at vi gyser på det her tidspunkt af året, siger Ida Pallesen.

Låner fra USA med succes

Benno Blæsild er kulturhistoriker og blandt andet ekspert i traditioner.

Han siger, at efterårsferien tidligere ikke havde "et ben at stå på", og derfor var der åbent for at tage dem amerikanske tradition ind.

- Man låner simpelthen fra den amerikanske underholdningsindustri, hvor de har kørt med det her i meget lang tid. Det transporterede man over til København og Tivoli, og det blev en gigantisk succes fra år ét, siger Benno Blæsild.

- Så er sådan noget som Djurs Sommerland jo ikke sene til at følge succesen op. En så pludselig og stor succes som halloween sker kun, hvis det bliver introduceret i et samfund og på et tidspunkt, hvor der lige præcis er behov for det, lyder det fra kulturhistorikeren.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her