Ekspert efter fældning af særlige træer: - Helt uacceptabelt
De fleste af træerne, der er fældet, var af sorten rødel, som har helt særlige effekter og var med til at stabilisere økosystemet.
To steder i Odder Kommune er træer for nyligt blevet ulovligt fældet langs kanten af åer i naturbeskyttede områder. Det har Odder Kommune opdaget og set sig nødsaget til at anmelde det til politiet.
Men hvorfor er det så alvorligt, når træer bliver fældet langs et par åer?
Det forklarer lektor i biologi og ekspert i biodiversitet ved Aarhus Universitet Anders Sanchez Barfod, som selv blev trist til mode, da han så skaderne i de beskyttede naturområder.
- Det er helt uacceptabelt. Et tegn på manglende naturforståelse, siger Anders Sanchez Barfod.
Han mener, at det er en tragisk hændelse i en tid, hvor der bør være et øget fokus på at beskytte vores natur.
Træerne er fældet på privat jord, men det er stadig forbudt, da områderne langs vandløbene er omfattet af naturbeskyttelsesloven.
Anders Sanchez Barfod forklarer, at selvom fældningerne langs åerne ikke har stor betydning for biodiversiteten i Odder Kommune som helhed, spiller træerne en særlig rolle for økosystemet omkring åerne.
Særlig træsort
Ifølge eksperten er træer, der står i kanten af åer, med til at stabilisere økosystemet og har mange sekundære effekter, som er gode og vigtige for naturen.
De fleste af træerne, der er fældet, er af sorten rødel, som har helt særlige effekter, fortæller Anders Sanchez Barfod.
- Det er det eneste træ i Danmark, som kan tåle at rødderne er permanent under vand. Rodnettet sikrer åbrinken mod vanderosion og nedbrydning, og de tilbageholder vandafstrømning, så der sker færre oversvømmelser. Træerne hæmmer også væksten af de planter som vokser under vand i åløbet, hvilket betyder at færre grødeskæringer er nødvendige for at undgå at åen går over sine breder.
Derfor forstår han heller ikke, hvorfor man skulle ønske at fælde træerne.
Overblik over fældede træer
18. september oplyser Odder Kommune, at der er fundet 31 træer, der er forsvundet langs Houvej lige udenfor Odder.
19. september oplyser Østjyllands Politi til TV2 Østjylland, at de havde en mistænkt i sagen.
23. september kom det frem, at politiet havde afspærret en stor stak fældede træer, der lå placeret på jord ejet af Johan Koed Jørgensen. Det vides ikke om stakken er relateret til fældningerne.
24. september viste en landinspektørs måling, som Odder Kommune havde bestilt, at 28 af de 31 træer fældet ved Houvej lå på kommunens grund.
Senere 24. september kom det frem, at Odder Kommune havde fundet yderligere 23 træer fældet på kommunes grund, der hvor Bilsbækvej krydser en natursti, mellem Hundslund og Ørting
25. september fortalte Odder Kommune, at de ville kræve erstatning for de 54 fældede træer.
30. september vurderede flere eksperter at fældningerne kunne udløse en millionregning.
2. oktober kunne Horsens Folkeblad fortælle, at Naturstyrelsen også mistænkte, at der var fældet træer ulovligt på deres arealer langs med en natursti mellem Hundslund og Ørting.
3. oktober fortalte TV2 Østjylland om Naturstyrelsens mistanke, og kontaktede Godsejer Johan Koed Jørgensen, som Naturstyrelsen også havde kontaktet. Godsejeren oplyste at han ikke kendte noget til sagerne, da han havde været på ferie og ville være det de næste otte-ti dage.
9. oktober viste det sig, at en grundejerforening også har politianmeldt træer fældet på deres jord. Det er altså ikke længere kun på offentlige arealer fældninger er foregået, nu er det også på privatejet jord.
14. oktober kunne TV2 Østjylland fortælle, at Odder Kommune var blevet gjort bekendt med to steder i brinken af åer, hvor der var blevet fældet træer på områder omfattet af naturbeskyttelsesloven. Begge åer ligger op til marker ejet af Johan Koed Jørgensen.
15. oktober kom det frem, at Naturstyrelsen foreløbigt havde konkluderet, at 35 træer er blevet fældet ulovligt på deres områder langs med en natursti mellem Hundslund og Ørting.
Det er ikke kun beskyttede naturområder, der er ramt af ulovlige fældninger. Flere gange i løbet af den seneste måned er træer fundet ulovligt fældet på offentligt eller privat område.
Senest har naturstyrelsen konkluderet, at 35 træer er fældet ulovligt på deres jord.
Ikke plads til selvtægt
For biologen er det vigtigt, at sagen bliver fulgt til dørs for at sikre fremtidens natur
- Kommunen bliver nødt til at dæmme op for denne type selvtægt. Ellers kan det jo gribe om sig, siger Anders Sanchez Barfod.
Hvis ikke myndighederne får opklaret sagen, og det får konsekvenser for de ansvarlige, frygter Anders Sanchez Barfod, at det kan påvirke den udvikling og de mål, man i fremtiden skal opfylde for beskyttet natur.
- Det her er en særdeles principiel sag. Det er stærkt problematisk, hvis kommunen ikke er i stand til at håndhæve loven. Vi ser ind i en nær fremtid, hvor Danmark bliver pålagt at udlægge 20 procent af landarealet til beskyttet natur i henhold til EUs naturgenopretningsforordning, som netop er blevet vedtaget.
Ved du noget?
Så skriv eller ring til lokalreporter i Odder Kommune Alexander Kloppenborg på 61306324 eller allu@tv2oj.dk.
Tip osTV2 Østjylland har tidligere været i kontakt med de lodsejere, som har jord ned til vandløbene.
Godsejer Johan Koed Jørgensen ejer både ved Odder Å og ved Rævs Å en af de marker, der støder op til de områder, hvor der er fældet træer.
Begge steder er de fleste af træerne fældet på den side af åen, som Johan Koed Jørgensen ejer.
Ved Rævs Å afviser naboen, godsejer Johan Tesdorpf, at de skulle have fældet træerne.
- Jeg kender ikke området i detaljer, men jeg ved, at vi ikke har haft nogen aktiviteter derude, siger Johan Tesdorpf.
Naboen ved Odder Å, som ikke er Johan Koed Jørgensen, har ikke ønsket at kommentere sagen.
Johan Koed Jørgensen er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.