Rita har været sygeplejerske i 40 år: Politikerne ved ikke, hvad de taler om

Det kan godt være, regeringen vil have flere sygeplejersker til at gå op i tid. Men står det til Rita Balle Rasmussen, kommer det ikke til at ske.

62-årige Rita Balle Rasmussen er sygeplejerske på medicinsk afdeling Regionshospitalet i Silkeborg. I sommer havde hun 40-års jubilæum. I alle årene har hun arbejdet på deltid – med skiftende vagter. Og det bliver hun ved med, siger hun.

- Jeg vil ikke gå op på fuld tid. Jeg kan ikke holde til at have de her skiftende vagter, hvis jeg skal være på fuld tid, siger Rita Balle Rasmussen. 

Udregninger fra ministeriet viser, at hvis alle deltidsansatte arbejdede 1,3 time mere om ugen, ville det svare til 1.000 ekstra sygeplejersker på landsplan. Derfor vil Sundhedsministeren både uddanne flere sygeplejersker og have dem, der i dag arbejder på deltid til at arbejde mere. Men det er urealistisk, lyder kritikken.

Kredsformand: Fuld tid er uholdbart

I dag arbejder cirka halvdelen af alle danske sygeplejersker på deltid. Og det er ifølge kredsformanden i Dansk Sygeplejeråd helt naturligt, fordi sundhedsvæsenet er skruet sammen som det er. At flere skal arbejde fuldtid er urealistisk.

- Hvis vilkårene var til, at man kunne holde til det – at man kunne få sit arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen, så er det en god ide. Men det kan man ikke i en branche, hvor man har treholdsskift, og hvor man har så mange patientrelationer på en dag, som sygeplejersker har, lyder det fra Anja Laursen, der repræsenterer 18.800 sygeplejersker i Midtjylland.

VIDEO: Her er hovedlinjerne i regeringens sundhedsreform.

'Det er sindssygt hårdt for kroppen'

Rita Balle Rasmussen giver heller ikke meget for dagens udspil.

- Det er godt med dem. De lægger op til mange ting, og hvad er det egentlig lige, de ved? De ved ikke, hvad de snakker om, siger den garvede sygeplejerske og kommer med en direkte opfordring til sundhedsminister Ellen Trane Nørby:

- Hun skal da ud og have nogle aftenvagter og nogle nattevagter og så to dage efter en dagvagt efter nogle nattevagter. Det er sindssygt hårdt for kroppen. Hun skulle prøve det og så prøve selv at gå op på fuld tid. Jeg tror ikke, hun ville holde til det. 

Selvom Rita Balle Rasmussen er 62 år, har hun i øvrigt ikke planer om at gå på pension foreløbigt.

Anne Arentoft Kristensen - Kompostdronning

Anne vil bruge naboernes haveaffald til at skabe bæredygtigt landbrug

Mette Frederiksen

Mette F. med corona-opsang: Debat om restriktioner afspejler ikke alvoren i Europa

Jens Liebmann

Der er gået mode i mundbindene: - Maskerne er en accessory

respirator hospital

Pressede hospitaler sender coronapatienter videre

def_thumb,50_percent

- Det er ikke med stor glæde, men vi er nødt til at vise samfundssind

Ramus Brohave

Kendt Youtuber skal få flere til at tage SOSU-uddannelsen