Festivalchefer ærgrer sig: - Det gør aflysning endnu mere absurd
Sekretariatschefen er ikke den eneste, der har undret sig over de scener, der udspillede sig foran Brøndby Stadion.
Det gjorde ondt i Gunnar Madsens festivalhjerte, da han så billederne af råbende, dansende brøndbyfans, der mandag fejrede holdets mestersskabsejr.
Han er sekretariatsleder ved den aarhusianske SPOT-festival og en del af en branche, som med hans ord er “tvunget i knæ”.
- Det er dejligt at se folk, der er glade og fester. Men det sender et underligt signal til alle os, der forsøger at holde restriktionerne, siger han.
SPOT-festival finder normalt sted i juni, men festlighederne er på grund af coronarestriktioner blevet rykket til september i år.
Mangel på udmelding
Egentlig forstår Gunnar Madsen godt, at folk kan have brug for fællesskab, efter at have holdt afstand i mere end et år.
Men det, der undrer ham mest, er, at der fra regeringens eller myndighedernes side ikke er blevet meldt noget ud på bagkant af den store fejring.
- Jeg synes, at myndighederne svigter ved ikke at reflektere over, hvor problematisk det her er. Især her i slutfasen, siger Gunnar Madsen og fortsætter:
- Det er lidt at se ned på den solidaritet, vi alle har udvist.
Onsdag kom det frem, at Brøndby IF i samråd med politiet selv af sikkerhedsmæssige årsager åbnede porten til stadion, så adskillige fans uden billet kunne komme ind.
Det betød, at der under guldfejringen var forsamlet langt flere end de 8.900 personer, som ifølge coronarestriktionerne måtte være indenfor murene.
Indenfor lovens rammer
Som coronarestriktionerne er nu, må man forsamle sig i grupper på maksimalt 100 personer udendørs, mens man indendørs må være 50.
Alligevel var fejringen af mesterskabet officielt inden for lovens rammer, selvom mere end 10.000 var samlet i området på og omkring stadion.
Det var nemlig anmeldt som en demonstration, og sådan nogle er ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Og det ærgrer Gunnar Madsen, at restriktionerne kan omgås på den måde.
- Jeg ville begræde, hvis det var folk i musikbranchen, som havde gjort brug af det krumspring, siger han.
Skuespiller: - Man føler sig som en idiot
Sekretariatschefen er heller ikke den eneste, der har råbt op om folkemængden foran Brøndby Stadion.
Skuespiller og satiriker Frederik Cilius gik tirsdag til tasterne for at kommentere på den store forsamling.
- Man kan simpelthen ikke andet end at føle sig som en komplet idiot, når man som producent af et teatershow ser billeder fra Brøndby i går, skrev skuespilleren, der blandt andet er kendt for at portrættere seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, på Facebook.
I skrivende stund er opslaget delt over 3700 gange.
"Absurd" når festivaler er aflyst
Søren Eskildsen, der er talsmand for Skanderborg Festival, undrede sig tirsdag også over de scener, som udspillede sig til guldfejringen.
Han mener, at billederne fra Brøndby vidner om, at folk har lyst til at samles i festligt lag, efter man ikke har haft muligheden siden sidste år.
- Det gør det jo endnu mere absurd, at man har valgt at aflyse hele festivalsæsonen. Også festivaler, der ligger på den anden side af samfundets genåbning, siger han.
Festivalen i bøgeskoven skulle have været afholdt i august, men er aflyst for andet år i træk.
Ti smittet efter guldfest
Virologer fulgte også guldfejringen fra tv-skærmene rundt om i landet, og flere af dem frygter, at optrinnet kan blive en supersprederbegivenhed.
Blandt andet på grund af de mange impulsive jubelkram og fællessang.
Efter guldfesten på Brøndby Stadion har Styrelsen for Patientsikkerhed da også indtil nu fået indrapporteret ti coronasmittetilfælde.
Styrelsen har opfordret de mange brøndbyfans, der mandag deltog i fejringen af klubbens mesterskab, til at blive testet for coronavirus.