Her er hovedpunkterne i den nye finanslov

Finansloven er faldet på plads, og her er, hvad der blev plads til.

Udgivet Opdateret
Finansloven er det danske statsbudget for det kommende år og kaldes populært for landets husholdningsbudget. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Finansloven for næste år er forhandlet på plads, og mandag blev aftalen præsenteret på et pressemøde.

Lørdag landede en delaftale på det grønne område, og søndag blev der afsat én millard kroner til at styrke sundhedsvæsenet henover vinteren.

Herunder kan du få et overblik over, det vi allerede ved.

Slut med håndværkerfradrag

  • Det vil efter nytår være slut med håndværkerfradraget. Partierne bag aftalen er enige om at afskaffe boligjobordningen, som er det officielle navn for håndværkerfradraget.

  • Det vil dog stadig være muligt at trække serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat.

Coronavinterpakke

  • Der afsættes én millard kroner til at styrke sundhedsvæsenet henover vinteren. Regionerne fordeler pengene, og de kan tilgodese alle personalegrupper i sundhedsvæsenet.

  • Ordningen om "ingen modregning i pension som følge af corona-relateret ekstraindtægt" forlænges til og med 2022. Der afsættes desuden penge til at administrere den ordning.

  • Der afsættes 11,3 millioner kroner i 2022 og 11,8 millioner kroner i 2023 til at nedbringe sagspuklen for ansøgninger fra sundhedspersonale fra tredjelande.

Aftale om grøn energi

  • Der afsættes cirka 1,3 mia. kroner på finansloven til nye grønne initiativer.

  • Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med en halv million ton ved brug af forskellige metoder.

  • Den vedvarende energi udbygges med 2 GW ny havvind frem mod 2030, hvilket svarer til elforbruget i cirka 2 millioner danske husstande.

  • Der etableres en energiø på Bornholm og to nye marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt.

Aftale om fødsler

  • Der afsættes 100 mio. kr. i 2022, 110 mio. kr. i 2023, 115 mio. kr. i 2024 og 150 mio. kr. i 2025 til at styrke tryghed og nærvær før, under og efter fødslen. Midlerne prioriteres med fokus på etablering af rettigheder for fødende samt flere jordemødre.

Gratis tandpleje

  • Gratis tandpleje til 18-21-årige. Der er afsat 102,2 mio. kr. i 2022, 234,2 mio. kr. i 2023, 323 mio. kr. i 2024 og 413 mio. kr. i 2025 til at tilbyde gratis tandpleje for unge via børne- og ungdomstandplejen.

  • En digital tandlægevælger, som skal sikre, at man let kan vælge tandlæge ved flytning og ved overgangen fra børne- og ungdomstandplejen til voksentandplejen. Derudover muliggør tandlægevælgeren sammenligning af priser hos forskellige tandlæger, så man lettere kan vælge den billigste tandlæge.

Folkeskoler

  • Der sættes et loft på maks 26 elever i 0.-2. klasse.

  • Derudover bliver der mulighed for, at børn kan vente et år med at komme i skole, hvis de ikke er klar til at forlade børnehaven.

  • Men det bliver ikke en beslutning, som forældrene kan træffe alene. I stedet vil det være en fælles vurdering, hvor forældrenes ønske bliver inddraget sammen med indstillingen fra pædagoger og kommunen.

Handicap

  • Der er afsat i alt 40 mio. kr. i 2022 og 70 mio. kr. årligt fra 2023 og frem til forbedret offentlig støtte og hjælp for personer med handicap.

Ældrepleje

  • Der er afsat en ramme på 125 mio. kr. årligt i perioden 2022- 2025 til at bidrage til en værdig ældrepleje.

Hvorfor er finansloven vigtig?

Finansloven er det danske statsbudget for det kommende år og kaldes populært for landets husholdningsbudget. Det er her, de økonomiske linjer lægges - for eksempel hvor mange penge der skal gå til skoler, forsvar og hospitaler.

Selve loven fylder traditionelt omkring 500 sider, hvilket gør den til den mest omfattende af alle love.

Hvis regeringen ikke får vedtaget sin finanslov, må den gå af eller udskrive valg.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her