Hvor meget betyder det at sænke forsamlingsloftet til fem personer?

Med de nuværende restriktioner er der ikke mange værktøjer tilbage i kassen, siger virolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Regeringen har på baggrund af en anbefaling fra Statens Serum Institut (SSI) besluttet at sænke forsamlingsloftet til fem personer fra onsdag. Foto: Christoffer Hald
Af Hans-Henrik Busk Stie og Nina Gaunø Fredberg
I samarbejde med tv2.dk

Regeringen har på baggrund af en anbefaling fra Statens Serum Institut (SSI) besluttet at sænke forsamlingsloftet til fem personer fra onsdag.

Men hvor stor betydning får halveringen af antallet af personer, der må forsamles i det offentlige rum, for smittespredningen af coronavirus herhjemme?

Camilla Holten Møller er læge og leder af ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 ved SSI.

Hun oplyser til TV 2, at ekspertgruppen har regnet på, hvilken effekt det teoretisk vil have på kontakttallet at sænke forsamlingsforbuddet fra ti til henholdsvis fem og tre personer.

Udgangspunktet for SSI er et kontakttal på 1.

Hvad betyder 'kontakttal'?

Kontakttallet blev tidligere kaldt for smittetrykket, og er et udtryk for, hvorvidt en sygdom accelererer eller aftager i samfundet.

Kilde: Statens Serum Institut

Er kontakttallet 1, er pandemien hverken voksende eller aftagende. Men er kontakttallet over 1, vokser pandemien, mens den omvendt aftager ved en værdi under 1.

Her er ekspertgruppens resultat:

Ændringer i kontakttallet ved nedsat forsamlingsloft

- Kontakttallet vil falde til 0,89 ved et forsamlingsforbud på fem personer

- Kontakttallet vil falde til 0,82 ved et forsamlingsforbud på tre personer

I øjeblikket er kontakttallet i Danmark på 1,0. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på sin Twitter tirsdag.

Afgørende at regler bliver overholdt

Camilla Holten Møller siger til TV 2, at det væsentligste resultat af de matematiske beregninger er, at kontakttallet kommer under 1, hvis forsamlingsloftet begrænses, og dermed falder smitten med covid-19.

- Vi kan ved at se færre mennesker få vækstraterne ned, så epidemien bliver aftagende, siger hun.

Hun pointerer, at det er svært at regne på de teoretiske effekter i modellerne.

- Vi kender ikke den præcise virkelighed. Det, der virkelig batter, er, hvordan folk opfører sig, og om de i praksis overholder reglerne, siger Camilla Holten Møller.

Forsamlingsloftet gælder eksempelvis ikke i private hjem, men på tirsdagens pressemøde lød der en indtrængende opfordring fra statsminister Mette Frederiksen (S) om, at danskerne også efterlever dette hjemme i privaten.

Statens Serum Institut har ikke regnet på, hvilken betydning det vil få, hvis danskerne ikke overholder forsamlingsforbuddet derhjemme.

En kamp mod tiden

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi, siger til TV 2, at den teoretiske reduktion af kontakttallet ved at reducere forsamlingsloftet ikke er store.

Men omvendt kan resultaterne ikke negligeres.

- Der er ingen tvivl om, at vi er ude i marginalerne, men ændringerne er relevante, da vi ikke har mange værktøjer tilbage i kassen, siger Allan Randrup Thomsen.

Virologen mener, at det i bekæmpelsen af pandemien nu grundlæggende handler om at sænke kontakttallet og udskyde tidspunktet for, hvornår den muterede, britiske variant af coronavirus for alvor får fat i befolkningen.

- Dermed kan flere danskere nå at blive vaccineret, og færre vil derfor være sårbare over for virussen, hvilket samtidig vil lette presset på sygehusvæsenet, siger Allan Randrup Thomsen.

Virologen mener, at vi i den nuværende situation er "nødt til" at gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse smittespredningen.

- Hvis ikke vi gør noget nu, kan vi risikere af se en eksplosion af smittede med coronavirus i midten af februar. Det kan lamme sygehusvæsenet, mener virologen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her