Nu har badevandet samme temperatur som luften
Men med en tiltagende vind kan en tur i de varme bølger skabe udfordringer.
I ugen, der snart er gået, har de danske strande været de steder, man skulle søge hen, for at blive kølet ned i det varme sommervejr.
Men med skiftet i det danske sommervejr hen over den igangværende weekend er det nu nærmest sådan, at man kan få varmen ved at hoppe i det danske badevand.
Men det er kun kortvarigt, at vandet holder sig til de høje temperaturer, som ses lige nu. Vejret er nemlig blevet mere blæsende over Danmark, hvilket vil skabe omrøringer i vandet og gøre det koldere.
Med det blæsende vejr skal man være ekstra opmærksom, hvis turen ud i vandet tages. Der er nemlig ekstra stor risiko for, at der kan dannes hestehuller i disse dage.
Varmt badevand
Badevandstemperaturen, der måles af frivillige fra hele landet, blev lørdag målt til at have en gennemsnitstemperatur på hele 22,6 grader, hvilket blot er 0,7 grader fra rekorden, der lyder på 23,3 grader fra 10. august 1997.
Den beregnet gennemsnitstemperatur er et tal med variationer. For flere steder er badevandstemperaturen målt til 25 graders varme. På Islands Brygge i København blev der sågar målt 26 grader lørdag.
Det svarer til, at der i vandet har været en meteorologisk sommerdag.
Målinger i samme størrelsesorden forventes at tikke ind søndag, og dermed har badevandet lige nu en temperatur, der svarer til luften eller endda en smule højere.
Med søndagens målinger forventes det, at den gennemsnitlige badevandstemperatur igen vil være over 19 grader. Dermed vil den 21. badedag i sæsonen komme i hus. Regnes perioden uden for sæsonen med vil det være den 24. badedag.
Blæsten skaber problemer - og gør vandet koldere
Hvis man vælger at tage til stranden og hoppe i bølgen blå, er der nogle foranstaltninger, der skal tages ekstra højde for lige nu.
Efter en periode med varmt og stille vejr er det nemlig begyndt at blæse op, hvilket kan skabe problemer i form af hestehuller langs især Vesterhavets kyst.
Med blæsten skabes der større bølger, som slår ind på kysten. Når vandet trækker sig tilbage skubbes det underliggende sand væk, og der skabes understrøm.
Er man derfor ude at svømme, er der en større risiko for, at denne strøm kan trække en med ud. I sådan et tilfælde skal man ikke gå i panik, men følge med strømmen, indtil hestehullet er passeret og strømmen er aftaget.
Ud over de lumske hestehuller sørger blæsten for, at koldere vandmasser blandes med det varme strandvand. Det vil få badevandstemperaturen til at falde over de næste par dage og gøre badeturen i næste uge til en kølig fornøjelse.
Badevandet omkring Danmark
Siden 1996 har TV 2 Vejrets badevandspatrulje taget temperaturen på det danske badevand i skolernes sommerferie.
En badedag er defineret som en dag, hvor gennemsnitstemperaturen langs de danske strande er på 19 grader eller derover.
Den højeste gennemsnitstemperatur, der er målt langs de danske kyster, er hele 23,3 grader, hvilket blev målt 10. august 1997 - i den varmeste måned vi har haft i Danmark.
Den højeste badevandstemperatur overhovedet målt er hele 28 grader, hvilket blev målt både 25. og 26. juli 2018 ved Hestehovedet og Bandholm på Lolland.
Den tidligste badedag fik vi 30. juni 2018.