Politisk flertal vil lempe nedlukningsmodel for at redde Aarhus
Der er fortsat brug for en nødbremse, siger lektor i epidemiologisk matematik og understreger, at unge mennesker kan få brug for indlæggelser.
Det er ikke mere end tre dage siden, at grænsen for automatisk nedlukning på sogneniveau blev hævet fra 600 til 1000 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.
Et greb, der på et hængende hår reddede Vor Frue Sogn i Aarhus fra atter at skulle lukke blandt andet skoler og kulturinstitutioner.
Få timer efter, at grænsen blev hævet, passerede sognet den tidligere grænse, og tallet er de seneste dage fortsat med at stige. Der er registreret 865 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.
Derfor bør grænsen hæves yderligere, mener et flertal i Folketinget bestående af blå blok samt de radikale.
- Vi kan se, at der er flere steder, der er ved at komme i klemme. Derfor synes jeg godt, man kan rejse spørgsmålet om, hvorvidt vi har sat det på det rigtige niveau, siger den radikale ordfører Kristian Hegaard til TV 2.
Bør afskaffes helt
Flere af de blå partier går skridtet videre og siger, at grænserne ikke bare bør hæves igen, men at modellen for automatisk nedlukning helt bør afskaffes.
Modellen for sognenedlukning tilhører en anden tid, lyder argumentet fra Venstres ordfører Kim Valentin. Den blev vedtaget på baggrund af en politisk overbevisning om, at Danmark ville være ringere stillet henover sommermånederne, end hvad det har vist sig at være tilfældet, siger han til TV 2.
Den konservative sundhedsordfører, Per Larsen, stemmer i. Han har svært ved at se rationalet i, at man har taget vacciner ud af vaccinationsprogrammet, fordi sundhedsmyndighederne dengang mente, at Danmark stod rigtig godt, men samtidig fastholder reglerne for nedlukning.
Læg dertil, at den ældre del af befolkningen for længst er vaccineret, siger han:
- Dem, der risikerer at blive smittet, er unge mennesker, som er sunde og raske, og som ikke har den store konsekvens ved at blive smittet.
Unge kan sagtens blive syge
At fjerne modellen for nedlukning eller hæve grænserne yderligere vil dog være en farlig øvelse, mener Viggo Andreasen, lektor i epidemiologisk matematik på Roskilde Universitet.
Der er stadig brug for en nødbremse, siger han og understreger, at unge coronasmittede sagtens kan blive kritisk syge.
- Når der er tilstrækkelig mange sygdomstilfælde mellem de unge, så er der altså nogle, der ender på sygehuset.
Hvis der fra myndighedernes side skulle blive lyttet til det politiske flertal ved enten at hæve eller sløjfe modellen, vil det ifølge lektoren kræve, at der strammes andre steder.
Han foreslår konkret, at der i givet fald strammes på nattelivet, så barer og restauranter igen skal holde lukket til midnat og ikke klokken to, som det har været tilfældet siden 15. juli. Alternativt vil det kunne hjælpe at forkorte gyldigheden af coronapasset.
På kortet herunder kan du se, hvilke sogn der er i risiko for at ramme grænserne for, hvornår et sogn lukkes ned.
På kortet herunder kan du se, hvilke sogn der er i risiko for at ramme grænserne for, hvornår et sogn lukkes ned.
Modellen er "afgørende"
Hos de radikale fastholder de, at der er behov for en model, men åbner altså for, at grænsen for nedlukning hæves yderligere.
Men hvorfor overhovedet have en model, hvis man hele tiden flytter grænserne for, hvornår den skal tages i brug?
- Jeg synes ikke, der er noget odiøst i, at vi løbende tager stilling til, hvordan modeller ser ud, siger Kristian Hegaard.
Da der i givet fald vil være tale om en lempelse af reglerne, er det en beslutning, der kan træffes i Epidemikommissionen, der hører under Sundhedsministeriet. Der behøver altså med andre ord ikke nødvendigvis at være et politisk flertal bag, som det har været tilfældet, når restriktionerne gennem tiden er blevet strammet.
TV 2 ville gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om han er enig med folketingskollegaerne om, at grænsen med fordel kan hæves igen eller sløjfes helt, men det har ikke været muligt at få et interview.
Ministeriet skriver i stedet i en mail, at modellen er "afgørende" i arbejdet med at undgå store, nationale nedlukninger. Ministeriet forholder sig i svaret ikke til, hvorvidt grænsen for nedlukningsmodellen med fordel kan hæves.