Tyveri på genbrugspladser: Derfor er det ulovligt
Organiserede tyves hang til skrottet elektronik bekymrer Miljøstyrelsen. Genbrugsstationerne siger, at de ikke kan bremse tyveriet alene
Det er farligt for miljøet, når tilfældige personer får fingre i kasseret elektronik.
Sådan lyder det fra Miljøstyrelsen, efter en række genbrugsstationer melder om omfattende tyveri af skrot.
Det elektroniske affald indeholder nemlig miljøfarlige stoffer, som eksempelvis bly og kviksølv. Og hvis stofferne ikke bliver håndteret korrekt, kan de skade miljøet.
- Når tilfældige mennesker hiver det op af containeren, så kan man ikke være sikker på, at de behandler det miljømæssigt korrekt, siger Cecilie Spanner Rydeng, der er funktionsleder i Miljøstyrelsens enhed for cirkulær økonomi og affald
Driftschef: - De er aggressive
Som TV 2 kunen fortælle i går,huserer skrottyvene især i et stort område i Østjylland, hvor ansatte på genbrugsstationerne ser de samme tyve i de samme biler igen og igen. Engang imellem med nye nummerplader.
Det drejer sig om byerne Brabrand, Viborg, Skanderborg, Hørning, Ry, Hinnerup, Galten, Odder, Vejle, Favrskov og Randers.
Jens Drivsholm er driftschef i Favrskov Forsyning, og han fortæller, at tyvene kommer forbi mindst én gang om ugen i Favrskov. Når de ankommer, kører de altid den samme rute mellem containerne med elektronikaffald.
Men han og kollegaerne kan ikke stoppe dem:
- De er aggressive og tager ikke et nej for et nej. Når vi kommer og siger, at de skal lade tingene blive i containerne, så er de fuldstændig ligeglade. De afviser bare en, og i værste fald prøver de at køre lidt hårdt på dig, siger han og fortsætter:
- Hvis vi prøver at stoppe dem, så risikerer vi at komme galt af sted.
Tre køleskabe på 15 sekunder
Også Torben Villumsen, der er driftsleder på Brabrand Genbrugsstation fortæller, at elektronikaffald er i høj kurs hos tyvene.
De går efter både stort og småt:
- De er snu, og ved, hvor vi er henne på pladsen. De kører bare tæt på containeren med en kassevogn, og så ved de lige, hvad de skal gøre: 15 sekunder - tre køleskabe, siger han.
Og det er problematisk, mener driftslederen.
- Jeg tror ikke, at ret meget af det kommer i brug herhjemme - typisk bliver det eksporteret til tredjelande. (...) Der er nogle miljøfarlige stoffer i køleskabe og frysere, og det betyder, at det ikke er ligegyldigt, hvem der behandler det, man skal have lov til det.
Tyveri for 50 millioner kroner om året
Sidste år lavede Miljøstyrelsen en undersøgelse, hvor de overvågede tre genbrugspladser i 375 timer.
Konklusionen var, at tyverierne er organiseret, og at der bliver stjålet for cirka 50 millioner kroner om året.
Men hvorfor er det overhovedet et problem, at nogen fisker elektronikaffald op af containerne?
- Det indeholder jo nogle miljøfarlige stoffer, og det betyder, at det skal behandles og håndteres på en helt særlig måde. Der gælder en lang række krav for, hvordan man gør, og jeg har svært ved at forestille mig, at dem, der hiver det op af containeren, kender alle de regler, siger Cecilie Spanner Rydeng fra Miljøstyrelsen.
Penge i skrot
Peer Lund Thomsen er direktør i EL Retur, som lever af at håndtere skrot og at sælge det videre. Han fortæller, at særligt gamle produkter indeholder mange miljøskadende stoffer:
- Det kan være tungmetaller som bly og kviksølv, som vi ikke er interesserede i bliver spredt i naturen. Vi aner jo ikke, hvor affaldet ender henne.
Men det er ikke kun stoffer, der er i elektronikken. Der er også penge, siger Peer Lund Thomsen:
- Vi ønsker jo også at bruge ressourcerne i elektronikaffaldet. Vi ønsker at genanvende jern, kobber og aluminium og alle de andre stoffer, der findes i affaldet.
Politikredsene er - trods dokumentation i form af overvågningsbilleder - ikke nået til anholdelser. Men Rigspolitiet siger til TV 2, at de nu vil skærpe indsatsen.