Ventetid over hele linjen: Testcentre kan ikke følge med i kritisk ramte kommuner
De fleste bekræftede tilfælde af covid-19 opdages i den form for test, der nu er ventetid til i de hårdest ramte kommuner.
Mange af landets testcentre kan ikke følge med efterspørgslen på covid-19-tests for de borgere, der har milde eller ingen symptomer.
Det viser de seneste tal for ventetider i det såkaldte samfundsspor fra Statens Serum Institut. Det dækker over borgere, som gerne vil testes eller er blevet opfordret til det, og som har bestilt tid via hjemmesiden coronaprover.dk.
Især i de hårdest ramte 38 kommuner, som nu får indført skrappere restriktioner, er der stor trængsel. I hovedstadsområdet har samtlige af de åbne testcentre lige nu tre til fire dages ventetid på en test.
Seks dages ventetid i Aarhus
Ventetider på covid-19-test
- Tallene handler om det såkaldte samfundsspor, hvilket er de test, der hører under Testcenter Danmark. Dem bestiller borgere tid til via coronaprover.dk
- Tallene inkluderer ikke test af borgere, der har alvorlige symptomer på Covid-19, og bliver testet gennem det såkaldte sundhedsspor.
- Tallene stammer fra et dataudtræk, som foretages hver aften klokken 22.00, hvorefter de samles af Statens Serum Institut.
- Ventetiderne er opgjort for COVID-19 podninger til voksne. Podninger af børn samt antistoftest indgår ikke
- Kilde: Statens Serum Institut
I Aarhus skal man vente seks dage, mens ventetiden i Odense er på tre dage.
For de nære kontakter er ventetiden over to dage i hovedstadsområdet og Aarhus, mens Odense som den eneste af de hårdt ramte kommuner ikke har ventetid for de nære kontakter.
De fleste bekræftede tilfælde af covid-19 opdages i den form for test, der nu er ventetid til i de hårdest ramte kommuner. I uge 49 var der over dobbelt så mange test i det såkaldte samfundsspor i forhold til sundhedssporet.
I sundhedssporet, hvor man blandt andet efter henvisning tester borgere med alvorlige symptomer på sygdommen, blev der i uge 49 bekræftet 3400 tilfælde med covid-19. Til sammenligning fandt man lige over 9100 tilfælde af covid-19 i samfundssporet i samme uge.
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at man skal gå i selvisolation, hvis man får symptomer på covid-19. Derudover opfordres man også til at blive testet.
Professor: Ventetid kan blive et problem
Hvis folk med symptomer ikke følger reglerne, så kan ventetiderne blive et problem, siger professor i immunologi Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet:
- Med ventetiden på op til seks dage ved det åbne testtilbud, hvor også dem med mindre symptomer stiller sig op, risikerer de at tabe tålmodigheden. Måske tænker man "det er bare en forkølelse, der går over", og i mellemtiden tager man hjem og smitter familien, og så får man ikke slået virussen ned, siger han.
Jan Pravsgaard Christensen mener i stedet, at man burde gå målrettet efter at teste de enkelte årgange blandt de unge, som står for en stor del af smitten i Danmark.
- Udbud og efterspørgsel hænger ikke sammen, og enten misser man en række af de unge som bestiller tid eller også misser man dem med de lette symptomer, siger han.
Flere steder i Danmark har der de seneste dage været meldinger om lange køer ved teststeder.
Målsætning om 80 procent
Regeringen har en erklæret målsætning om, at 80 procent skal have adgang til en covid-19-test inden for 24 timer.
Det fremgår blandt andet af den aftale om en kontrolleret genåbning, som regeringen indgik med de øvrige folketingspartier 14. august.
Her blev ambitionen om test inden for 24 timer kaldt en ”klar målsætning”, ligesom der også var en ambition om, at 80 procent skal have svar på testen dagen efter, at den er foretaget.
Tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen bliver først for alvor bekymret, hvis ventetiderne i samfundssporet går ud over det såkaldte sundhedsspor. I sundhedssporet testes blandt andre de personer, der har alvorlige symptomer på covid-19. På nuværende tidspunkt er der kun en enkelt dags ventetid på 4 ud af 34 teststeder i landet.
Nils Strandberg Pedersen kalder det dog problematisk, at der er udfordringer med kapaciteten.
- Det er problematisk at komme med en generel opfordring om, at alle unge skal lade sig teste, hvis man ikke har kapaciteten til det, siger han.
Fra mandag til tirsdag er der registreret 2150 nye tilfælde af coronavirus, hvilket er det højeste, der endnu er registreret på 24 timer herhjemme.