Er det fair? Borgmesteren har sagt op, men lønnen beholder han i et år

Jacob Bundsgaard er trådt af som borgmester, og kan nu se frem til en pose penge kaldet eftervederlag. Men er det fair, når han selv har sagt op?

Aarhusianerne har blandede tanker om det gyldne håndtryk.

1,3 millioner.

Det kan Jacob Bundsgaard (S) se frem til, efter han onsdag gav borgmesterposten videre til Anders Winnerskjold (S).

Pengene kaldes et eftervederlag, og det svarer til et års løn, som borgmestre og andre politikere får som tak for mange års tro tjeneste, når de træder af.

Men er det i orden, at den tidligere borgmester modtager så mange penge, når han selv har sagt op?

Blandede meninger

For de fleste betyder en opsigelse, at man stopper med at få løn, når man forlader sin arbejdsplads.

Virkeligheden er dog en anden for Jacob Bundsgaard, som stopper et år før næste kommunalvalg – altså midt i en valgperiode.

Han fortsætter nemlig med at få løn. I Jacob Bundsgaards tilfælde betyder det, at han modtager omkring 1,3 millioner kroner – et såkaldt gyldent håndtryk.

Jeg synes ikke, det er fair
Vanessa Bachmann

Det betyder, at den tidligere borgmester det næste år modtager, hvad der svarer til 12 måneders løn, mens han kan holde fri og se pengene tikke ind på kontoen.

I forrige uge valgte Jacob Bundsgaard at stoppe som borgmester i Aarhus Kommune efter 13 år på posten. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

TV2 Østjylland har spurgt aarhusianerne, om de mener, det er fair.

- Det skal han bare have, fordi han har gjort virkelig meget. En borgmester har et kæmpe ansvar, jeg har intet imod det, siger Bente Mortensen.

Det er Vanessa Bachmann uenig i. Når hun hører det beløb, Jacob Bundsgaard vil modtage, har hun lyst til at bande, fortæller hun.

- Jeg synes ikke, det er fair. Man skulle bruge pengene på noget bedre. Der er så mange andre i samfundet, der lider og ikke kan komme ordentligt videre, siger hun.

Man gør det som en anerkendelse og et skulderklap til dem, der gør noget for fællesskabet
Roger Buch, forsker, Gravercentret

Ifølge forskeren Roger Buch, er der en god grund til, at eftervederlaget gives.

- Der er mange politikere, som har det svært, når de stopper i faget, så det er nogle penge, man får til at komme tilbage på sporet. Man gør det som en anerkendelse og et skulderklap til dem, der gør noget for fællesskabet, siger Roger Buch til TV2 Østjylland.

Regler for eftervederlag

  • Eftervederlag er en form som økonomisk kompensation, som en borgmester kan få, når de stopper på deres job.

  • Beløbet beregnes ud fra borgmesterens seneste månedsløn ganget med 1,5 for hvert fulde år, de har arbejdet som borgmester.

  • Vederlaget kan højst svare til 12 måneders løn.

  • Hvis borgmesteren får nyt job som medlem af Folketinget, minister, regionsformand eller borgmester igen, kan de ikke modtage eftervederlaget.

Kilde: Vederlagsbekendtgørelsen, retsinformation.dk

Ugyldig grund

Indtil nu har en fratrædende borgmester eller minister kunnet modtage dobbeltløn i en periode, hvis de sagde op og tiltrådte et nyt job efter - hvis det var uden for politik.

Den regel bliver lavet om fra 2025, men den afgående Aarhus-borgmester slipper lige akkurat uden om ændringen. Han har dog fortalt, at han ikke skal videre til et andet job lige med det samme.

Jacob Bundsgaard fortalte til et pressemøde, at grunden til, at han stopper er, fordi han "har lyst til og brug for at prøve noget andet".

Men det er faktisk en ugyldig grund.

Det er Anders Winnerskjold (S), som overtager borgmesterposten fra Jacob Bundsgaard, (S).

Det påpeger Roger Buch, der fortæller, at når man går af som borgmester, så skal man have en god grund til det.

Det kan for eksempel være af familiære grunde eller sygdom.

- Men det er pjattede regler. Vi har jo ikke lyst til, at nogen skal sidde som borgmester, hvis de ikke vil. Så det er nogle fuldstændigt forældede regler, og man burde få dem afskaffet, siger Roger Buch.

Ugyldig grund eller ej, har Aarhus fået en ny borgmester i Anders Winnerskjold, der tiltrådte onsdag.

Jacob Bundsgaard nåede at sidde på posten i 13 år.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her